Πριν λίγα χρόνια ακουγόταν υπερβολικό, σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η επίδραση των μάνατζερ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα είναι πιο έντονη από ποτέ. Δεν είναι οι άνθρωποι που μοχθούν για να πάρουν κάποια χρήματα από τις μεταγραφές των πελατών τους, αλλά είναι αυτοί που βάζουν τους δικούς τους όρους στις ομάδες, μέσα από τα δίκτυα που έχουν αναπτύξει, και έτσι ελέγχουν τις κινήσεις στην παγκόσμια μεταγραφική σκακιέρα.
Ισως ακούγεται ακραίο, αλλά αν ένας παίκτης ή ένας σύλλογος δεν έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα το παιχνίδι έχει χαθεί. Τα τελευταία χρόνια τα πλοκάμια τους έχουν απλωθεί και στις μικρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Τσάβι Σίμονς. Ο Ολλανδός είναι υπό την σκέπη τους ίσως κορυφαίου μάνατζερ στον κόσμο, Μίνο Ραϊόλα. Μάλιστα ο νεαρός άσος λαμβάνει 1 εκατομμύριο ευρώ από τους Παριζιάνους κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι η τρανή απόδειξη πως πλέον οι ατζέντηδες έχουν το πάνω χέρι στο ποδόσφαιρο.
Ωστόσο στο παιχνίδι υπάρχει και η FIFA, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να περιορίσει το «πάρε δώσε» και την επιρροή των μάνατζερ στο χώρο του ποδοσφαίρου, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Το Metrosport.gr επιχειρεί να αναλύσει το κεφάλαιο των μάνατζερ, στο ποδόσφαιρο, την μεγάλη επίδραση που έχουν σε αυτό αλλά και τις κινήσεις της FIFA, ώστε το μεταγραφικό κομμάτι να είναι πιο ελεγχόμενο από οικονομικής απόψεως.
Τα στοιχεία της FIFA για την περίοδο 2014-2019
Οι ισχυρότεροι ατζέντηδες του κόσμου, όπως οι Μίνο Ραϊόλα, Ζορζέ Μέντες, Τζόναθαν Μπάρνετ, Φερνάντο Φελίτσεβιτς, Κία Τζουραμπιάνσαν είναι οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες κορυφαίων ποδοσφαιριστών και συλλόγων. Εχουν υπό τον έλεγχο τους πολλούς παίκτες, οι οποίοι κοστολογούνται σε αξία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Ετσι λοιπόν είναι φυσικό κι επόμενο, αρκετοί ποδοσφαιριστές αν όχι όλοι, να υπακούσουν στα θέλω των μάνατζερ τους, για να εξασφαλίσουν όσο τον δυνατόν καλύτερα συμβόλαια, στις καλύτερες δυνατές ομάδες, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τσέπη των εκπροσώπων τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, υπολογίστηκε ότι από το 2014 έως το 2019, οι ατζέντηδες έλαβαν συνολικά από τις μεταγραφές των πελατών τους 1,8 δισ. ευρώ.
Οι προμήθειες τον μάνατζερ από το 2016 έως και σήμερα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και δεν έχουν μείνει στο παραδοσιακό 10% που έπαιρναν από κάθε μεταγραφή παίκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του «δαιμόνιου» Ναπολιτάνου μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος μόνο από την μετακίνηση του Πολ Πογκπά από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε λάβει το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Φυσικά αυτό τους γυρνάει και μπούμερανγκ κάποιες φορές, αφού παίκτες παγκοσμίου κλάσης, όπως οι Λιονέλ Μέσσι, Νεϊμάρ, και Κιλιάν Εμπαμπέ έχουν δώσει τον ρόλο του μάνατζερ σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, και το σίγουρο είναι πως έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις, καθώς τα εξωφρενικά ποσά που δίνουν οι σύλλογοι για να προχωρήσουν σε μία μεταγραφή είναι έργο δικό τους.
Πλέον λειτουργούν ως μεσίτες
Ολα αυτά που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με τις αμοιβές των ατζέντηδων έχουν θορυβήσει τους φορείς του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, είχε εκφράσει τις ανησυχίες για το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ αναγνώρισε το παράπονο των συλλόγων πως οι μάνατζερ δεν λειτουργούν για το συμφέρον των πελατών τους αλλά λειτουργούν ως μεσίτες για να πάνε ένα ποδοσφαιριστή σε μία ομάδα. «Η προσέγγιση ορισμένων μάνατζερ είναι του στυλ 'κοίτα, θα πρέπει να μου πληρώσεις το 50% της μεταγραφής διαφορετικά ο παίκτης θα πάει κάπου αλλού» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Αλεξάντερ Τσεφερίν.
Αν ανατρέξουμε λίγα χρόνια πίσω θα δούμε ότι μεταγραφές κορυφαίων παικτών μια άλλης εποχής κόστιζαν πολύ λιγότερο. Το 2002, ο Ρονάλντο (φαινόμενο) μετακινήθηκε από την Ιντερ στην Ρεάλ Μαδρίτης με το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα τα ποσά είναι εξωφρενικά. Για παράδειγμα η Ατλέτικο Μαδρίτης για την απόκτηση του Ζοάο Φέλιξ από την Μπενφίκα έδωσε 126 εκατομμύρια ευρώ, για έναν παίκτη αρκετά ταλαντούχο, που όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Ετσι λοιπόν οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η επιρροή των μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, έχουν φέρει μεγάλες προμήθειες για τους ίδιους, και έτσι εξηγούνται τα εξωφρενικά ποσά που δαπανούνται για παίκτες ταλαντούχους όπως ο Ζοάο Φέλιξ.
Θα μπορέσει η FIFA να περιορίσει τους μάνατζερ;
Η FIFA έχει βάλει ως στόχο να περιορίσει την απίστευτα μεγάλη επιρροή των ατζέντηδων στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και να μειώσει τις απολαβές τους. Παράλληλα αποσκοπεί στο να μειωθούν σταδιακά οι δανεισμοί των ποδοσφαιριστών σε συλλόγους, ώστε το μεταγραφικό «πάρε δώσε» να είναι πιο ελεγχόμενο.
Συγκεκριμένα η FIFΑ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο, το οποίο αναφέρει ότι οι προμήθειες που θα μπορούν να παίρνουν οι μάνατζερ από τις μεταγραφές, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει πάνω από το 10% του ποσού. Ουσιαστικά η πρόταση της FIFA είναι να μειωθούν οι προμήθειες τους στο 3% από τις πλευρές των συλλόγων που πωλούν ποδοσφαιριστές και στο 6% από τις πλευρές των ομάδων που τους αγοράζουν. Βέβαια το πως θα υπάρξει περιορισμός και πως θα ελεγχθούν όλα αυτά που θα επιχειρήσουν (να;) κάνουν οι φορείς του ποδοσφαίρου είναι ένα άλλο θέμα.
Για το πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τους ατζέντηδες και τις προμήθειες του είχε αναφερθεί ο Τζιάνι Ινφαντίνο στο ετήσιο συνέδριο του διεθνούς συλλόγου αθλητικών συγγραφέων στην Βουδαπέστη τονίζοντας πως: «Θέλουμε να κάνουμε μια επιτροπή εκκαθάρισης , από την οποία οι ατζέντηδες θα εισπράττουν τα χρήματα τους. Θα σταματήσουμε τους μάνατζερ που εκπροσωπούν τον σύλλογο και τον παίκτη στην ίδια συναλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Πως μπορούν να εκπροσωπούν ένα ποδοσφαιριστή η μια ομάδα; Πρέπει να επιλέξουν είτε τον παίκτη, είτε τον σύλλογο! Θέλουμε να περιορίσουμε τα ποσοστά προμηθειών που παίρνουν οι μάνατζερ! Σε άλλα επαγγέλματα υπάρχουν κλίμακες και ανώτατα όρια στα ποσοστά» είχε αναφέρει σε ομιλία του ο πρόεδρος της FIFA.
Βρέθηκε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της FIFA και της EFFA (ευρωπαϊκή ένωση μάνατζερ ποδοσφαιριστών)
Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Gazzeta Dello Sport ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Τζιάνι Ινφαντίνο, περί μείωσης των προμηθειών στους ατζέντηδες. Η FIFA με την EFFA προχώρησαν στην υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα θέτει όρια στους μάνατζερ. Συμφωνήθηκε λοιπόν ένας κανονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο οποίος εμπεριέχει έξι κύρια στοιχεία. Ποια είναι αυτά;
1. Ολοι οι εκπρόσωποι των παικτών πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Πρέπει να πηγαίνουν σε μαθήματα ενημέρωσης σε τακτική βάση. Ακόμη και οι συγγενείς των ποδοσφαιριστών, όπως στην περίπτωση του πατέρα του Νεϊμάρ.
2. Στο μέλλον οι προμήθειες που θα λαμβάνει κάθε μάνατζερ θα δημοσιεύονται, όπως και τα στοιχεία κάθε μεταγραφής.
3. Οι μάνατζερ μπορούν να καθορίσουν ένα μέγιστο όριο στα ποσοστά τους. Με βασική προϋπόθεση ότι αυτό το κριτήριο θα ισχύει και για άλλους επαγγελματίες ποδοσφαίρου.
4. Εάν καθοριστεί το όριο μισθών, οι μάνατζερ θα συνεισφέρουν στο ταμείο αλληλεγγύης της FIFA. Μέσα από αυτό οι ομάδες δίνουν το 5% των χρημάτων που εισπράχθηκαν από την πώληση παικτών στις ομάδες που τους ανέδειξαν.
5. Η FIFA θα δημιουργήσει ένα κέντρο εκκαθάρισης, που θα καταγράφει όλες τις λειτουργίες. Αυτή θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των σχέσεων μεταξύ συλλόγων, αθλητών και μάνατζερ.
6. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αγοράζονται παίκτες σε νεαρή ηλικία. Αυτό που θέτει σε κίνδυνο το «εκκολαπτόμενο» ταλέντο, εκθέτοντας τον νεαρό άσο σε υπερβολική πίεση.
Τελικά θα πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο της FIFA;
Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η FIFA για τους μάνατζερ των παικτών μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο στο ποδόσφαιρο, εφόσον αυτά που συμφωνήθηκαν,εφαρμοστούν και στην πράξη. Η συμφωνία η οποία θέτει όρια στους ατζέντηδες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι της φετινής χρονιάς.
Το θέμα είναι ένα! Τελικά FIFA θα καταφέρει να βάλει ένα τέλος στην επιρροή που ασκούν οι μάνατζερ στο ποδόσφαιρο; Το καλοκαίρι σχεδόν έχει φτάσει. Ίδωμεν!!
Πηγη: Gazzeta Dello Sport, New York Times