Ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς τον αριθμό των προσθετικών ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει μια ομάδα καθότι όλα εξαρτώνται από τις επιλογές που προσφέρει η αγορά αλλά στην περίπτωση του Άρη οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα γιατί είναι αναγκαία η ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας και στα επιθετικά άκρα.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των κινήσεων που θα κάνουν οι «κίτρινοι» - ως ένα βαθμό – θα δείξει και τις προσδοκίες τους καθώς με… γυμνό μάτι είναι φανερό ότι ενισχυτικές ενέργειες χρειάζεται και ο άξονας της μεσαίας γραμμής, πλην δηλαδή των επιθετικών άκρων και του κέντρου της άμυνας. Για παράδειγμα, είναι ολοφάνερη η απουσία ενός «κόφτη» σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών σαν αυτό που προηγήθηκε στην Τρίπολη όπου ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν «κοίταξε» τον Ζαν Ζουλ κι ας είναι ο μοναδικός καθαρός αμυντικός χαφ που διαθέτει η ομάδα. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό το γεγονός ότι τόσο ο 56χρονος τεχνικός όσο και ο προκάτοχός του Άκης Μάντζιος δεν είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Καμερουνέζο χαφ. Επί τούτου φρόντισε ο τελευταίος μέσα από την αγωνιστική πτώση του.
Επιστρέφοντας στις άμεσες ανάγκες, μια ματιά στους αριθμούς υποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ο Άρης «καίγεται» για έναν ακραίο επιθετικό και για την ακρίβεια για παίκτη ο οποίος θα μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες και μάλιστα να κάνει τη διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι «κίτρινοι» είναι η ομάδα – από τις πέντε που προπορεύονται – που πήρε τα λιγότερα από τους winger. Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός έχει πάρει δέκα γκολ και επτά ασίστ καθώς ο αντίστοιχος απολογισμός για την ΑΕΚ είναι στο… 9-3. Στον ΠΑΟΚ, στη φετινή (θεωρητικά) μέτρια χρονιά τους οι Ντεσπότοφ, Ζίβκοβιτς και Τάισον βρίσκονται στο 7-4 ενώ ο Παναθηναϊκός με απόλυτα προσαρμοσμένο παιχνίδι στον άξονα πήρε 4 γκολ και τρεις ασίστ. Ο αντίστοιχος απολογισμός στον Άρη είναι το γκολ του Σάπι Σουλεϊμάνοφ και πέντε ασίστ από τους Πιόνε Σίστο (2), Σουλεϊμάνοφ, Ντιαντί και Σαβέριο.
Πηγαίνοντας στο κέντρο της άμυνας, στην αφετηρία του φετινού αγωνιστικού μαραθωνίου, ο Άρης ένιωθε ασφαλής με την παρουσία των Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Ροζ και Βέλεθ. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε το αντίθετο. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός δείχνει ξεκάθαρα πόσο του λείπει η καλοκαιρινή προετοιμασία κι ακόμη δεν έχει φτάσει στα περσινά επίπεδά. Ο Γιάκουμπ Μπράμπετς είναι ασταθής καθώς ο Λίντσεϊ Ροζ δεν θυμίζει σε πολλά τον παίκτη της πρώτης θητείας του στην ομάδα.
Το πλέον εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο βρίσκεται στον Φραν Βέλεθ. Ο Ισπανός παραμένει στα «πιτς» λόγω τραυματισμού και εκτιμάται ότι δεν θα είναι διαθέσιμος στην επανέναρξη του Πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 16 παιχνίδια του Πρωταθλήματος, έχασε τα πέντε λόγω τραυματισμών και καρτών, πέραν αυτών του Κυπέλλου. Παραμένοντας σε παιχνίδια για τη Stoiximan.gr Superleague ξεκίνησε και ολοκλήρωσε αγώνα ή αντικαταστάθηκε για τακτικούς λόγους μόλις πέντε φορές (!) ενώ στους αγώνες απέναντι σε ΠΑΟΚ, Λεβαδειακό, ΑΕΚ και Ατρόμητο επίσης αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στα παιχνίδια με ΟΦΗ και Καλλιθέα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αμφιβολία για τη διαθεσιμότητά του και παράλληλα κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας, σε συνδυασμό ασφαλώς με τις επιδόσεις των Μπράμπετς, Ροζ.