Η περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, του ποδοσφαιριστή της εθνικής Δανίας που το περασμένο Σάββατο κατέρρευσε ενώ εξελισσόταν το παιχνίδι με την εθνική Φινλανδίας για το Euro 2020, ήταν άλλη μία από τις πολλές που έχουμε δει και μετά από τις οποίες άνοιξε η συζήτηση για το πόσο προετοιμασμένες θα πρέπει να είναι όλες -ναι, όλες αν αυτό είναι εφικτό- οι αθλητικές εγκαταστάσεις -και- στην Ελλάδα για να αντιμετωπίζουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
Πόσες φορές στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν κουβεντιάσαμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης απινιδιτών στα γήπεδα. Πόσες φορές δεν επισημάναμε ότι και οι προπονητές και οι γυμναστές θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ, την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ώστε αν παραστεί ανάγκη, αν ένας αθλητής λιποθυμήσει, αν γυρίσει η γλώσσα του και δεν υπάρχει γιατρός στο γήπεδο, να μην περιμένουν πότε θα έρθει το ασθενοφόρο αλλά να παρέμβουν, να δώσουν την βοήθεια που χρειάζεται και να κερδηθεί ο χρόνος μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.
Τα λέμε, τα γράφουμε, τα επισημαίνουμε, αλλά δεν ξέρω, πραγματικά, σε ποιο βαθμό διορθώνεται η κατάσταση. Μία είναι η πραγματικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει: η παρουσία ενός απινιδωτή στο γήπεδο, όταν θα υπάρξει ένα περιστατικό σαν του Έρικσεν, είναι πάρα πολύ πιθανό να σώσει μια ζωή. Μια ζωή η οποία είναι πάρα πολύ πιθανό να χαθεί αν δεν υπάρχει ο απινιδωτής, αν δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει την τεχνική της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για να βοηθήσει.
Γίνονται βέβαια προσπάθειες, λαμβάνονται κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζονται κι άλλες. Να ενισχυθεί περαιτέρω η νομοθεσία, αν και ήδη υπάρχουν προβλέψεις στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Θα πρέπει το υπουργείο Αθλητισμού να νομοθετήσει αν χρειαστεί ώστε να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα απινιδωτές.
Κι αν αυτό είναι οικονομικά ανέφικτο, που δεν το πιστεύω αλλά δεν μπορώ να ξέρω και με ακρίβεια το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης, ας μπουν κριτήρια. Κι ας εξασφαλιστεί ότι ακόμη και στα γήπεδα στα οποία δεν υπάρχει απινιδωτής, μεταξύ αυτών που τα χρησιμοποιούν θα υπάρχουν άνθρωποι εκπαιδευμένοι στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Υποχρεωτικά. Όχι μόνο οι προπονητές και οι γυμναστές, αλλά και παράγοντες, ιδιοκτήτες ακαδημιών, γονείς-εθελοντές. Αλλιώς να μην λαμβάνουν άδεια λειτουργίας οι αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν ούτε απινιδωτή ούτε ανθρώπους που να γνωρίζουν την ΚΑΡΠΑ.
Να είναι ξεκάθαρο αυτό και να μην υπάρχει ούτε το ελάχιστο περιθώριο... παραθύρου που θα επιτρέπει σε κάποιους να ξεφύγουν....
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook