Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και ενώ ήδη οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχουν λάβει μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές σε καύσιμα κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, αγορά και καταναλωτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα και πασχίζουν να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα των υψηλών τιμών.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων βαίνουν μειούμενες, κυρίως λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του Brent η οποία έκλεισε την Παρασκευή στα 87,62 δολάρια το βαρέλι και της μικρής ενίσχυσης του ευρώ κατά 0,43% έναντι του δολαρίου, οι τιμές το φετινό Νοέμβριο ήταν υψηλές τόσο στα καύσιμα κίνησης όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με τις τιμές, πέρυσι, αν ληφθεί ως ημέρα αναφοράς η 17η Νοεμβρίου, να είναι αυξημένες από 11% έως 45% ανάλογα με το είδος του καυσίμου.
Συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου του 2022, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένη κατά 11,2% στα 1,278 ευρώ το λίτρο έναντι των 1,16 ευρώ που ήταν η τιμή πώλησης την ίδια ημέρα πέρυσι. Βέβαια, αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που κατέγραψε το φυσικό αέριο το οποίο στις 17 Νοεμβρίου του 2022 είχε τιμή 0,132 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 45,2% σε σχέση με πέρυσι όπου η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 0,0912 ευρώ.
Στα καύσιμα κίνησης, η τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στα 2,087 στις 17 Νοεμβρίου του 2022 ενώ διαμορφώθηκε στα 1,766 ένα χρόνο νωρίτερα καταγράφοντας φέτος άνοδο κατά 18%. Μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το πετρέλαιο κίνησης το ίδιο διάστημα το 2022 με τη μέση πανελλαδική τιμή να διαμορφώνεται στα 2,032 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τα 1,512 ευρώ το λίτρο που ίσχυαν το 2021.
Σε τι επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση – Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές
Παρά τις υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές, η ζήτηση τόσο για πετρέλαιο θέρμανσης όσο και για καύσιμα κίνησης είναι αυξημένη. Οι καταναλωτές γεμίζουν τα ρεζερβουάρ παρά το γεγονός ότι τα καύσιμα κίνησης παραμένουν κοντά στα 2 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς για το εννεάμηνο, φέτος η ζήτηση για όλα τα καύσιμα κίνησης κατέγραψε άνοδο κατά 6,1%. Τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση κατέγραψε το πετρέλαιο κίνησης (+8,6%) ενώ για τη βενζίνη, η ζήτηση σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3,2%. Η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης τείνει να διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι καθώς οι καταναλωτές έχουν σπεύσει από την αρχή σχεδόν της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες υπό το φόβο νέων ανατιμήσεων όσο προχωράμε προς το χειμώνα.
Σημαντικό ρόλο στην ενισχυμένη ζήτηση που καταγράφεται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο παίζουν η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι στα επίπεδα των 25 λεπτών (στα 0,20 ευρώ συν ΦΠΑ) και η πολιτική εκπτώσεων που ακολουθούν σημαντικοί παράγοντες της αγοράς όπως είναι η HELLENiQ ENERGY. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει εταιρείες εμπορίας σε όλη την Ελλάδα, από την έναρξη της περιόδου διάθεσης στις 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου παρέχει έκπτωση 7,5 λεπτών με ΦΠΑ. Αντίστοιχες διευκολύνσεις παρέχουν και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου όπως είναι ο όμιλος Motor Oil ενώ οι εταιρείες εμπορίας (όπως είναι π.χ η ΕΛΙΝΟΙΛ) από την πλευρά τους προσφέρουν μπόνους και εκπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν τα καύσιμα ακριβότερα από ό,τι είχαν συνηθίσει την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα είναι η 6η φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάμεσα στα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, πιο φθηνές χώρες αναφορικά με την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά σειρά, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Τσεχία. Ως ακριβότερες εμφανίζονται η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Σουηδία.
Κιουρτζής: Σημαντική μείωση στις τιμές αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιες προβλέψεις
Οι τιμές των καυσίμων αποκλιμακώνονται αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία τους μελλοντικά θεωρείται παρακινδυνευμένη επαναλαμβάνουν παράγοντες της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Θέμις Κιουρτζής, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι η βενζίνη έχει πέσει τρεισήμισι λεπτά από τον προηγούμενο μήνα και το πετρέλαιο είκοσι πέντε.
«Η πτώση των καυσίμων έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και δέκα ημέρες και του πετρελαίου από τα μέσα του προηγούμενου μήνα … Έχουμε μία σημαντική μείωση, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης βοηθούντος και της ισοτιμίας του ευρώ που πέρασε το δολάριο. Και όλα αυτά είναι μία συγκυρία η οποία έχει αποκλιμακώσει τις τιμές των διυλιστηρίων και προφανώς θα περάσουν στα πρατήρια και στους καταναλωτές», τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι οι τιμές είναι πρόσκαιρες και δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις.
Πηγή:www.insider.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook