Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αγώνων, τις πρώτες αγωνιστικές, στα μεγάλα Πρωταθλήματα της Ευρώπης; Τα πολλά γκολ και οι απίστευτες ανατροπές. Στην Αγγλία για παράδειγμα στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της Premier League σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μ.ο. γκολ ανά αγωνιστική, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60! Σε 46 ματς έχουν σημειωθεί 3,72 γκολ σε κάθε παιχνίδι. Συγχρόνως η εξέλιξη των αγώνων θυμίζει… PlayStation: Η Τότεναμ κέρδιζε με 3-0 τη Γουέστ Χαμ μέχρι το 81’ και τελικά ο αγώνας τελείωσε 3-3!
Η Λίβερπουλ ηττήθηκε με 7-2 από την Αστον Βίλα, που δεν τη λες και ομάδα που πρωταγωνιστεί. Ο Πέπε Γκουαρντιόλα είδε τη Σίτι να χάνει μέσα στο «σπίτι» της 5-2 από τη Λέστερ και η Μάντσεστερ στο «Ολντ Τράφορντ» με 6-1 από την Τότεναμ. Οποιος δει μία μία τις αγωνιστικές θα διαπιστώσει ασυνήθιστα πράγματα.
Tι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η απουσία κόσμου αλλάζει θεαματικά κάποια παραδοσιακά δεδομένα. Το πρώτο, δεν υπάρχει η ηθική υποστήριξη η οποία ανεβάζει το αγωνιστικό πάθος των παικτών. Δεύτερο στα βουβά γήπεδα, οι παίκτες παρασύρονται από την ηρεμία. Είναι διαφορετικό να ακούν επιφωνήματα ενθάρρυνσης οι γηπεδούχοι και αποδοκιμασίες οι αντίπαλοι, από τα να έχουν τα γήπεδα αντιδράσεις καρδιογραφήματος μίας νεκρής καρδιάς.
Υπάρχει κι άλλο στατιστικό στοιχείο το οποίο φανερώνει ότι οι άδειες κερκίδες επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των παικτών. Οι ομάδες πετυχαίνουν περισσότερα γκολ με λιγότερες τελικές προσπάθειες. Στην τρέχουσα σεζόν σημειώνεται ένα γκολ κάθε έξι ευκαιρίες για γκολ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ένα γκολ κάθε 10 τελικές. Ο λόγος; Προφανώς γιατί οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται περισσότερο ελεύθερα χωρίς τον φόβο της αποδοκιμασίας από την κερκίδα. Ακόμη στα Πρωταθλήματα της κεντρικής Ευρώπης υπάρχει μεγάλη μείωση των φάουλ, κάτι που σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές απελευθερωμένοι από την πίεση του κόσμου απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο.
Κι αυτά είναι δεδομένα τα οποία δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα γιατί ίσως να φέρουν τα πάνω-κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όσο τα γήπεδα θα συνεχίζουν να είναι άδεια.
Focus
Δηλαδή για να καταλάβω, ο αρχιδιαιτητής κ. Κλάτενμπεργκ πώς θα αξιολογήσει ότι ένας διαιτητής κάνει λάθη από πρόθεση ώστε να τον αποβάλει από τους πίνακες, όπως δήλωσε; Αλλωστε ο ίδιος είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τους διαιτητές. Μ’ αυτό το σκεπτικό τα λάθη επιτρέπονται. Άρα, να ‘χαμε να λέγαμε.