Με το πέρασμα του χρόνου τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους, μία κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να «χτίσετε» ισχυρότερα οστά σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά είναι μέσω της διατροφής.
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμινών D και K είναι απαραίτητη επειδή η χαμηλή πρόσληψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική.
Ας δούμε αναλυτικά 7 τροφές που βοηθούν στην οστεοπόρωση.
1. Ψάρια σε κανσέρβα
Τα λιπαρά ψάρια, ιδιαίτερα ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία των οστών. Και δεν χρειάζεται καν να φημίζεστε για τις μαγειρικές σας ικανότητες για να τα καταναλώσετε. Για επιπλέον ευκολία και πρόσληψη ασβεστίου, δοκιμάστε να τα αγοράσετε σε κονσέρβα.
Ο σολομός και οι σαρδέλες που συντηρούνται σε κονσέρβα είναι γεμάτα με ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη, τα οποία όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα λιπαρά ψάρια σε κονσέρβα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς.
2. Γάλα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γάλα είναι μια εξαιρετική τροφή για την οστεοπόρωση. Μην ανησυχείτε αν δεν σας αρέσει το αγελαδινό γάλα ή εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορείτε να επιλέξετε φυτικά γάλατα τα οποία περιέχουν βιταμίνη D και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
3. Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι μόνο γεμάτα με φυτικές ίνες. Είναι επίσης γεμάτα με βασικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την οστεοπόρωση, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Τα χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με την οστεοπόρωση και δυστυχώς, τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετό σε καθημερινή βάση.
4. Φασόλια
Να θυμάστε ότι η υγεία των οστών δεν εξαρτάται μόνο από την πρόσληψη ασβεστίου. Τα φασόλια περιέχουν πρωτεΐνη και μαγνήσιο, όπως και ασβέστιο. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε μια ποικιλία συνταγών και πιάτων, από σαλάτες, μέχρι σούπες.
5. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι επίσης μια εξαιρετική τροφή για την οστεοπόρωση. Αποτελεί πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης.
6. Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού
Εάν δεν είστε λάτρης του γάλακτος, δοκιμάστε τον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού. Αν και τα πορτοκάλια δεν είναι φυσικά καλή πηγή ασβεστίου ή βιταμίνης D, πολλοί παραγωγοί χυμών προσθέτουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη συσκευασία. Απλώς ελέγξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να επαληθεύσετε εάν το προϊόν περιέχει πρόσθετο ασβέστιο και βιταμίνη D.
7. Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά ξέρατε ότι μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των οστών; Τα δαμάσκηνα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάσπασης των οστών και της ανοργανοποίησης. Περιέχουν επίσης κάλιο, βόριο και αντιοξειδωτικά που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την καλή υγεία των οστών.
Η κατανάλωση μόλις πέντε έως έξι δαμάσκηνων την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
www.healthstat.gr