Παρά τις έρευνες που λένε ότι οι Ινδοί αισθάνονται ότι εργάζονται υπερβολικά και πληρώνονται ελάχιστα, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να εργαστούν πολύ αν θέλουν να δουν τη χώρα τους παγκόσμια υπερδύναμη.
Ο Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μούρθι, ο άνθρωπος πίσω από τον οικονομικό κολοσσό του λογισμικού Infosys, είπε ότι η Ινδία χρειάζεται νεαρούς «πολύ αποφασισμένους, εξαιρετικά πειθαρχημένους και εξαιρετικά δουλευταράδες».
Αυτοί οι νέοι θα πρέπει να εργάζονται 70 ώρες την εβδομάδα, είπε ο Μούρθι και εξήγησε ότι «αυτό ακριβώς έκαναν οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η περιουσία του Μούρθι, που είναι πεθερός του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το CNN.
Συνέχισε όμως, με «πυρά» κατά των νεαρών Ινδών: «Κατά κάποιο τρόπο η νεολαία μας έχει τη συνήθεια να υιοθετεί όχι και τόσο επιθυμητές συνήθειες από τη Δύση και στη συνέχεια να μην βοηθάει τη χώρα». Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ινδία είναι μία από τις χαμηλότερες στον κόσμο, είπε ακόμη, και πρόσθεσε ότι οι Ινδοί θα πρέπει να μάθουν από τις πολιτικές που βοήθησαν άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδίως την Κίνα.
Οι ηγέτες των εταιρειών θα πρέπει -πάντα κατά τον Μούρθι- να παρακινήσουν τους νέους «να εργαστούν πολύ σκληρά» λέγοντάς τους ότι «για πρώτη φορά η Ινδία έχει κερδίσει κάποιο σεβασμό παγκοσμίως. Τώρα είναι η ώρα να εδραιώσουμε και να επιταχύνουμε την πρόοδο».
Ποιος είναι ο Ναραγιάνα Μούρθι
Ο Μούρθι θεωρείται λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, με το success story του να εμπνέει μέχρι σήμερα την νεολαία.
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία που ίδρυσε ο Μούρθι, την Infosys έφτασε να αξίζει γύρω στα 10 δισ. δολάρια με πάνω από 340.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.
Υποτίθεται όμως ότι ο δισεκατομμυριούχος Μούρθι ζει απλά στο ίδιο σπίτι που μοιράζεται εδώ και δεκαετίες με τη σύζυγό του Σούντα. Οδηγεί ένα μικρό αυτοκίνητο, πλένει τα πιάτα και καθαρίζει την τουαλέτα, ντύνεται χωρίς πολυτέλεια και έχει ιδιαίτερη αγάπη στο διάβασμα. Από την εταιρεία αποσύρθηκε το 2011, με τους εργαζόμενους να λένε ότι ήταν αξιοπρεπές και εργατικό άτομο, που έκανε ακόμα και τα μαστορέματα στα γραφεία. Τον Ιανουάριο του 2018 είχε πραγματοποιήσει και τη μοναδική μέχρι σήμερα επίσκεψη του στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και είχε δηλώσει ενθουσιασμένος με τους Έλληνες και το επίπεδο τους σε θέματα πληροφορικής.
Στη διήμερη επίσκεψη του ήταν κοντά του ο Επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ανδρέας Γιώτης ο οποίος μίλησε στο protothema.gr. «Ήταν μια επίσκεψη που αφορούσε στην διερεύνηση ίδρυσης ενός παραρτήματος της Infosys στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η εταιρία έχει έδρα στην πόλη της Ινδίας Μπανγκαλόρ και παράρτημα στην Βοστόνη. Ενδιαφέρονταν λοιπόν για κάποια ευρωπαϊκή χώρα που να βρίσκεται στον ενδιάμεσο time zone, ώστε να δουλεύουνε πρακτικά 24ώρες το 24ωρο. Έτσι μια από τις χώρες που επέλεξαν ήταν και η Ελλάδα. Αυτό διοργανώθηκε μέσω μιας γνωριμίας που έχω με έναν ελληνοαμερικανό καθηγητή, ο οποίος μας σύστησε στον κ. Ναραγιάνα. Κανονίσαμε να βρεθούμε στην Αθήνα και να συναντηθούμε με σημαντικούς ανθρώπους της πληροφορικής».
Αυτό που έκανε εντύπωση στους Έλληνες καθηγητές ήταν η απλότητα του χαρακτήρα του Ναραγιάνα Μούρτι. «Για όλους μας ήταν μια συναρπαστική εμπειρία η γνωριμία αυτή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι πολυεκατομμυριούχος, ωστόσο είναι απίστευτα ταπεινός, ταξιδεύει μόνος του κι αυτό λέει πολλά. Κάποιοι κρατήσαμε επαφές μαζί του. Του έστειλα πριν λίγο συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του γαμπρού του, στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Βρετανίας. Είναι εντυπωσιακά απλοί άνθρωποι. Η γυναίκα του ήταν η πρώτη μηχανικός που προσελήφθη στην Ινδία στην εταιρία που είχε φτιάξει ο σύζυγος της. Εκεί γνωρίστηκαν αν θυμάμαι καλά και του είχε κάνει εντύπωση που εκείνη είχε το τσαγανό να διεκδικήσει μια θέση σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο την εποχή εκείνη».
πηγή: protothema