Ο τρόμος του κορωνοϊού κυριεύει την Ευρώπη. Η Γαλλία βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, σε γενικό lockdown, η Γερμανία σε μερικό (το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου), Πολωνία, Τσεχία, Β. Μακεδονία, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, νέο ρεκόρ κρουσμάτων ή θανάτων.
Η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη δεν είναι, πλέον, απλά ανησυχητική. Εξελίσσεται σε επικίνδυνη. Τόσο για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, όσο και για την οικονομία της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της ΕΕ συνολικά.
Οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε αυστηρά μέτρα, στην προσπάθεια να ελέγξουν την εξάπλωση και να αποφύγουν την καραντίνα, με τις γνωστές για την οικονομία επιπτώσεις.
Ας δούμε, όμως, ποια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» το σύνολο της επικράτειας, ως τις 9 Μαΐου 2021.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε διάγγελμά του τόνισε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία έδειξαν ότι όχι μόνο 1 αλλά 3 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (το 2,5% του πληθυσμού).
Η τρέχουσα καραντίνα, πάντως, δεν θα έχει ολοκληρωτικό χαρακτήρα απαγόρευσης των μετακινήσεων, όπως αυτή του περασμένου Μαρτίου στην Ισπανία.
ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία τα καφέ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 το απόγευμα και τα βράδια επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε- εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω. Αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στην Βρετανία τα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τις 20.000 ημερησίως και ήδη είναι σε ισχύ τοπικό lockdown σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ πιέζεται ο Μπόρις Τζόνσον να το επεκτείνει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιρλανδία έχει γίνει ήδη η πρώτη χώρα που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα νέα μέτρα για καθολικό lockdown προβλέπουν κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στην Πορτογαλία η χρήση μάσκας είναι, πλέον, υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, μετά το ρεκόρ κρουσμάτων με 3.960 σε 24 ώρες.
ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο, με περισσότερα από 13.000 κρούσματα ημερησίως, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:
- απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 06.00
- κλείσιμο των πολιτιστικών κέντρων, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι
- οι καλεσμένοι στους γάμους να μην ξεπερνούν τους 10
- υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού
- ακύρωση των μη επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων
- απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των τεσσάρων ατόμων σε δημόσιους χώρους
- ακύρωση των εκδηλώσεων για το Χαλοουίν
- υποχρεωτική τηλεργασία όπου είναι εφικτό
- ακύρωση των σχολικών εκδρομών
- κλείσιμο των καταστημάτων στις 20.00.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Στην Αυστρία ξεκινούν περισσότεροι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα και ιδίως το βράδυ για να ελεγχθεί η κατάσταση, κυρίως, στην εστίαση, όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των μέτρων, ενώ τα θέατρα της Βιέννης παίρνουν μέτρα λόγω των επισκεπτών που δέχονται καθημερινά.
ΤΣΕΧΙΑ
Η Τσεχία έχει έναν από τους ταχύτερα αυξανόμενους ρυθμούς μόλυνσης στην Ευρώπη. Κατέγραψε χθες, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, 12.977 νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ανήλθε σε 297.013, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 128 και έφτασαν τους 2.675.
Η κυβέρνηση επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και τον περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε μερικό lockdown βρίσκεται η Ολλανδία από τα μέσα Οκτωβρίου, με κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει η χώρα τη διασπορά της νόσου Covid-19.
Παρόλα αυτά, καταγράφει περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Την συνδρομή των φοιτητών ιατρικής ζήτησε η Βουλγαρία, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με ένα εύθραυστο υγειονομικό σύστημα.
Πάνω από 1.700 εργαζόμενοι στην περίθαλψη έχουν μολυνθεί από τον ιό, την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται διαρκώς και την τελευταία εβδομάδα είναι σταθερά σε τετραψήφιους αριθμούς.
Μόνο την περασμένη Τετάρτη, 45 γιατροί και νοσηλευτές βρέθηκαν θετικοί στον Covid.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε ένα ήπιο lockdown έχει μπει η Σλοβακία από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τα σχολεία κλείνουν, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες 4 τάξεις του δημοτικού και επιβάλλεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας για μη σημαντικούς λόγους.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Πολωνία τριπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και πλέον ξεπερνά τις 300.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Πολωνία 20.156 νέα κρούσματα covid-19. Επίσης 14.631 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και 1.203 εξ αυτών βρίσκονται σε αναπνευστήρες.
Εν τούτοις, υπάρχουν πολλοί Πολωνοί οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα και πριν λίγες ημέρες ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές. Μαγαζάτορες, φίλαθλοι αλλά και αρνητές του κορωνοϊού πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρσοβίας.
Στην Πολωνία απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, ενώ το κόστος των μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις είναι δυσβάσταχτο.