Η καρδιά των Γρεβενών χτυπά και στη Θεσσαλονίκη μέσα από τον σύλλογο που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι του τόπου για να κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών, Σάκης Οικονόμου, μίλησε στο Metrosport.gr για την έμπνευση της δημιουργίας τόσο του συλλόγου όσο και του χορευτικού, τις παραδοσιακές φορεσιές αλλά και για την πηγή χρηματοδότησης. Επιπλέον, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τον Μίλτο Τεντόγλου και τα κατορθώματα του ενώ μας αποκάλυψε τι τον συνδέει με τον Ηρακλή.
Ποιος ήταν ο λόγος ίδρυσης του συλλόγου;
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1952 από Γρεβενιώτες που ήρθαν Θεσσαλονίκη για ένα καλύτερο αύριο. Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να έχουν ένα κοινό σημείο συνάντησης. Μετά ίδρυσαν και τον χορευτικό σύλλογο, ο οποίος φροντίζει να κρατά ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας, τους χορούς μας, τα τραγούδια μας και γενικά τις ρίζες μας. Εγώ έγινα μέλος στο σύλλογο το 1974, έκανα την πρώτη μου πρόβα και το 1979 έγινα και δάσκαλος και συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει αυξήσει τις εκδηλώσεις τιμώντας τα έθιμα μας, όπως είναι τσιγαρίδα, το έθιμο του Γενάρη με κρέας και κρασί από τον τόπο μας. Η αποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη όχι μόνο από τους Γρεβενιώτες αλλά και από άλλους φίλους μας».
Οι φορεσιές αποτελούν πιστά αντίγραφα των παλαιών φορεσιών. Από πού αντλήσατε το υλικό;
«Οι φορεσιές μας είναι πιστά αντίγραφα των φορεσιών των Γρεβενιωτών και έχουν τα κεντήματα, τις ποδιές, τα μαντήλια, τις ζώνες, τα φλουριά. Η φουστανέλα και οι μπουραζάνες είναι οι επίσημες φορεσιές των ανδρών και για τις γυναίκες έχουμε τις καθημερινές φορεσιές και εκείνες που φορούσαν στις επίσημες εκδηλώσεις. Κάναμε έρευνα και τις ανακαλύψαμε από τις γιαγιάδες που τις είχαν μέσα στα μπαούλα τους. Τις πήραμε, τις αντιγράψαμε και ράψαμε τις φορεσιές, οι οποίες έχουν εντυπωσιάσει άπαντες».
Πού γίνονται τα μαθήματα χορού;
«Κάθε εβδομάδα μαζευόμαστε στο Παλέ ντε Σπορ και κάνουμε τα μαθήματα χορού».
Υπάρχει ενδιαφέρον από τις νεαρές ηλικίες για τα μαθήματα;
«Η νέα γενιά ενδιαφέρεται πολύ. Οι παλιοί τους μυούν στο μονοπάτι αυτό. Το κλίμα είναι πανέμορφο, περνάμε καλά και τιμούμε και τον τόπο μας».
Ποιες είναι οι πηγές εσόδων του συλλόγου;
«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τα μέλη και διάφοροι φίλοι βοηθούν. Σπάνια υπάρχουν χορηγοί. Τα παιδιά του χορευτικού βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να κάνουμε τα ταξίδια».
Ποιο στοιχείο ξεχωρίζει τον σύλλογο σας από άλλους παρόμοιους;
«Ένα πλεονέκτημα μας είναι η φουστανέλα. Τα περισσότερα χορευτικά στη Βόρεια Ελλάδα φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας ενώ η δική μας παραπέμπει κατευθείαν στην Ελλάδα. Είναι άλλη η αίγλη και οι θεατές ενθουσιάζονται».
Εκτός από τις χορευτικές, τι άλλες εκδηλώσεις διοργανώνει ο σύλλογος;
«Δεν κάνουμε μόνο εκδηλώσεις χορού αλλά κάνουμε και συναντήσεις για να βραβεύσουμε αθλητές που κάνουν τον τόπο μας περήφανο. Επίσης, κάθε χρόνο βραβεύουμε τα παιδιά που πετυχαίνουν στο πανεπιστήμιο ενώ τιμήσαμε και την ομάδα της δεκαετίας του 70 που ανέβηκε στη Β’ Εθνική».
Ανάμεσα στους αθλητές που βραβεύτηκαν είναι και ο Μίλτος Τεντόγλου;
«Έχουμε βραβεύσει τον Μίλτο στα πρώτα του βήματα, όταν δεν είχε αρχίσει ακόμη να μας προσφέρει μετάλλια. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να βλέπουμε τον Μίλτο να κάνει όλα αυτά που κάνει. Είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί μέσα από αυτόν ακούστηκαν και τα Γρεβενά για ένα καλό λόγο. Μας ανέβασε το ηθικό και καμαρώνουμε κάθε του άλμα. Πρόθεση μας είναι να τον βραβεύσουμε ξανά στο άμεσο μέλλον».
Και η κόρη σας ήταν αθλήτρια (Αφροδίτη Οικονόμου), πού βρίσκεται τώρα; Με τι ασχολείται;
«Η κόρη μου έπαιζε μπάσκετ στον Ηρακλή για πολλά χρόνια, πήγε στην Πυλαία, στην Καλαμαριά και τώρα είναι αναπληρώτρια στο Ηράκλειο και κάνει προπονήσεις στα παιδάκια του ΟΦΗ. Πήρε δίπλωμα προπονητικής και της αρέσει πολύ αυτό που κάνει. Είναι καλά και χαρούμενη με αυτό που κάνει».