Ο θάνατος του Χρήστου Σαρτζετάκη έφερε ξανά στο «φως» μια από τις πιο αιματηρές βεντέτες στην ιστορία, η οποία έληξε με μια πολιτική κίνηση μέσα στην ελληνική Βουλή.
Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, έφυγε χθες (03/02) από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε μια από τις σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της δικαιοσύνης και της πολιτικής για τη χώρα.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπηρέτησε το δικαστικό σώμα από το 1955 μέχρι και το 1981 όταν συμμετείχε έκτοτε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1985 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αυτή η εκλογή του σηματοδότησε και το τυπικό τέλος μιας από τις πιο αιματηρές βεντέτες στην ιστορία της χώρας.
Ένας «σασμός», δηλαδή, που «σφραγίστηκε» μέσα στην ελληνική Βουλή. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την ψήφο του Βαγγέλη Πεντάρη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Οι οικογένειες των δυο, «Πεντάρηδες και Σαρτζέτηδες» όπως τους αποκαλούσαν στην Κρήτη, είχαν εμπλοκή σε μια βεντέτα η οποία από το 1941 μέχρι το 1956 υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους ως και 140 άνδρες.
Μια πολιτική πράξη, όπως η ψήφος του Βαγγέλη Πεντάρη, έβαλε οριστικό τέλος στη βεντέτα που έχυσε το αίμα ανθρώπων κι από τις δυο οικογένειες.
Τι σημαίνει Σασμός
Ο Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας. Είναι η συμφιλίωση δυο οικογενειών σε ανοικτή βεντέτα, έτσι ώστε να σταματήσει το κακό και να μην υπάρξουν περισσότερες απώλειες. Συνήθως ο σασμός γίνεται με την ένωση των δυο οικογενειών. Αυτό γίνεται συνήθως με κάποιο γάμο, κάποια βάπτιση, που σηματοδοτεί την κουμπαριά των μέχρι πρότινος εχθρών.
Κάτοικοι της Κρήτης που συνήθως ονομάζονται «μεσίτες», είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να κάνουν τον «σασμό». «Ο πιο δυνατός σασμός είναι ότι γλιτώνουμε ανθρώπους από σίγουρο θάνατο», λένε άνθρωποι που έχουν μεσολαβήσει έτσι ώστε να υπάρξει τέλος σε μια βεντέτα. Για να γίνει ένας σασμός, ως «μεσίτες» ορίζονται συνήθως άνθρωποι που είναι σεβαστοί και αγαπητοί στην τοπική κοινωνία. Αυτό γιατί θα προσπαθήσει να φέρει κοντά τις οικογένειες χωρίς δόλο και προσωπικά κίνητρα.