Ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος απαντώντας στις προτροπές βουλευτών όλων των πτερύγων για την ανάληψη μέτρων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης ποιότητας των προγραμμάτων της ελληνικής τηλεόρασης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δήλωσε:
«Εάν ο πολίτης θέλει να βλέπει σκουπίδια δεν μπορεί να τον προστατεύσει κανέναν κράτος. Δεν μπορεί να έχει αισθητικές προτιμήσεις το κράτος και μη έχοντας αισθητικές προτιμήσεις δεν έχει και αντίστοιχη δικαιοδοσία να τιμωρήσει άμεσα ή έμμεσα τον πολίτη, έμμεσα τιμωρώντας το κανάλι της καρδιάς του, της προτίμησής του, επειδή προβάλλει σκουπίδια» τόνισε αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του.
Μάλιστα ο κ. Κουτρουμάνος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι παρεμβάσεις του ΕΣΡ για θέματα ποιότητας περιορίζονται σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.
«Για το παιδί υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις και αναφέρομαι με συγκεκριμένες αποφάσεις για τιμωρίες που βάλαμε για τους ανηλίκους. Σχεδόν δεν υπάρχει Ολομέλεια στην οποία να μην υπάρχει υπόθεση για πρόγραμμα που θίγει τους ανηλίκους. Δεν το έχουμε αφήσει στο απυρόβλητο…» σημείωσε.
Κληθείς δε να εξηγήσει γιατί το ΕΣΡ καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια να καταθέσει στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων του για το 2020 ο κ. Κουτρουμάνος παραδέχτηκε ότι το γεγονός δεν είναι ευχάριστο αλλά σημείωσε ότι η αρχή «προτίμησε» την καθυστέρηση για να εμπλουτίσει την έκθεση με στοιχεία που αφορούν στην πολυφωνία. «Δεν είχαμε στοιχεία και μας έρχονται με μεγάλη βραδύτητα. Θα μπορούσαμε, να φέρουμε μια έκθεση, η οποία δε θα τα είχε αυτά τα στοιχεία, αλλά τότε, ενδεχομένως, δε θα ήταν πλήρης η πληροφόρηση της Επιτροπής σας.
Δε λέω ότι τώρα είναι πλήρης εις το έπακρον, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως, θα κρινόταν ως ελλιπής» είπε στην αρμόδια επιτροπή.
Δεν ρωτηθήκαμε αλλά ούτε διαφωνήσαμε με τη διαγραφή προστίμων
Ερωτηθείς παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση εάν εισηγήθηκε ίδιος στην κυβέρνηση της ΝΔ τη διάταξη του Ν. 4779/2021 που προβλέπει τετραετή παραγραφή των προστίμων του ΕΣΡ ο κ. Κουτρουμάνος ανέφερε ότι δεν την πρότεινε μεν την παραγραφή αλλά ούτε και διαφώνησε με τη διάταξη που την καθιέρωσε.
«Δεν ερωτηθήκαμε για την παραγραφή, που θεσμοθετήθηκε, αλλά και δε διαφωνήσαμε με την εισαγωγή της παραγραφής, για τον απλό λόγο ότι, όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι ούτε με την τυπική λογική ανεκτό ότι ο μεν φόνος στην έννομη τάξη την ελληνική παραγράφεται στα 20 χρόνια, αλλά η υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου από ένα κανάλι δεν παραγράφεται ποτέ» δήλωσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.