Επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ετήσιο μήνυμά του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, όπως ονομάζεται η κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε με προειδοποιήσεις στις κυρώσεις της Δύσης, αναφέρθηκε, επίσης, στην πανδημία, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ο… βήχας του στη διάρκεια της ομιλίας.
Για 17η φορά ο Πούτιν απευθύνθηκε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, εκφράζοντας την αντίθεσή του για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. «Έχουν γίνει κάτι σαν… σπορ, οι μη φιλικές κινήσεις κατά της χώρας μας. Η Μόσχα θέλει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, ωστόσο τώρα στρέφονται εναντίον μας με ανεδαφικές κατηγορίες».
Στη συνέχεια ο Ρώσος ηγέτης έστειλε σκληρό μήνυμα σε όσους αρνηθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για την επίλυση διαφορών: «Η Ρωσία θα βρει ασύμμετρους, γρήγορους και σκληρούς τρόπους να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, αν οι άλλες χώρες αρνηθούν το διάλογο μαζί της» τόνισε.
«Η πρακτική της οργάνωσης πραξικοπημάτων και των προσπαθειών δολοφονίας αρχηγών κρατών είναι υπερβολική για εμάς», τόνισε, αναφερόμενος σε φήμες που προέκυψαν περί σχεδίου δολοφονίας του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο και μελών της οικογένειάς του.
«Σε ορισμένες χώρες, έχει δημιουργηθεί μία άσχημη συνήθεια, να συνδέουν τη Ρωσία με τέτοιες πρακτικές. Θέλουμε πραγματικά να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Αλλά αν κάποιος αντιληφθεί αυτές τις καλές προθέσεις ως αδυναμία, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή», επισήμανε.
Πούτιν για την πανδημία
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έξοδο της Ρωσίας από την υγειονομική κρίση. «Ήμουν πάντα σίγουρος πως θα το ξεπεράσουμε» είπε και πρόσθεσε:
«Η ανάπτυξη τριών εμβολίων κατά του Covid από τη Ρωσία φανερώνει την αναπτυσσόμενη επιστημονική προοπτική της χώρας μας». Επιπλέον, παρότρυνε τους Ρώσους πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχει εξασφαλίσει η χώρα την επιδιωκόμενη «συλλογική ανοσία».
Κατόπιν ο Ρώσος ηγέτης προανήγγειλε πως το διεθνές υγειονομικό σύστημα θα βασίζεται σε τεχνολογίες νέας γενιάς. «Δεν πρέπει να χάσουμε τις ευκαιρίες που μας έχει φανερώσει η πανδημία. Το παγκόσμιο ιατρικό σύστημα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα επανάσταση».
«Η στρατηγική μας είναι να επιτύχουμε και πάλι μια βιώσιμη αύξηση του πληθυσμού και να διασφαλίσουμε ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία θα ανέλθει στα 78 έτη έως το 2030», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ρώσος Πρόεδρος.
Έπειτα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πως η Ρωσία θα επενδύσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ρούβλια για επιστημονικούς σκοπούς. «Η χώρα μας θα είναι έτοιμη να αναπτύξει συστήματα ελέγχου και εμβόλια μέσα σε τέσσερις ημέρες, σε περίπτωση που προκύψουν νέες μολύνσεις», είπε.
«Η Ρωσία έλαβε πρωτοφανή μέτρα για την υποστήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, διασώζοντας 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση της χώρας θα προωθήσει ιδιωτικές επενδύσεις για να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.
«Ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου, τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ηλικίας 8 – 16 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα, με το μέσο ποσό να ανέρχεται σε 5.650 ρούβλια (74 δολάρια)», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Παράλληλα, σημείωσε πως οι έγκυες θα λαμβάνουν περίπου 6.350 ρούβλια κάθε μήνα.
Ο βήχας του Τσάρου
Ο 68χρονος Πούτιν φάνηκε σε καλή φυσική κατάσταση και ακόμη καλύτερη ψυχολογική διάθεση, αν και εμφανώς ταλαιπωρείται από βήχα, που μερικοί σχολιαστές αποδίδουν σε αλλεργίες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς κάθε άνοιξη στη Ρωσία.
Στην αίθουσα της ομιλίας του Ρώσου Προέδρου οι καθήμενοι τηρούσαν τις προβλεπόμενες υγειονομικές αποστάσεις, ωστόσο οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα. Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο χώρος είχε προηγουμένως απολυμανθεί, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου VTSIOM, το 87% του πληθυσμού της Ρωσίας σχεδίαζε να παρακολουθήσει την ομιλία του Προέδρου της χώρας.
Λόγω της πανδημίας, μόνο 435 δημοσιογράφοι ήταν διαπιστευμένοι να παρευρεθούν στην εκδήλωση φέτος, από τους 885 το 2020.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ