Αμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να λέει ξεκάθαρα «όχι». Μόλις λίγη ώρα μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, κατά την οποία ανακοίνωσε πως μόλις ανοίξει η τουρκική Βουλή, θα εξετάσει την αποστολή στρατού, μετά την σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.
Η Μόσχα ψάχνει μία ταχεία επίλυση της κρίσης και έναν τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σημειώνοντας πως στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξεων ορισμένων χωρών.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Μόσχα παίρνει θέση για το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. Πρόσφατα πηγή του υπουργείου Εξωτερικών διέρρεε πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη, σημείωνε δε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.
Ο ίδιο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.
Το Κρεμλίνο, πάντως, χαιρετίζει οποιεσδήποτε προσπάθειες να βοηθηθεί η αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των συγκρουόμενων πλευρών, αλλά θεωρεί ότι η επέμβαση τρίτων χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης δεν θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Αφότου η Λιβύη καταστράφηκε ως κράτος από τις ενέργειες ομάδας κρατών, οι οποίες είναι καλά γνωστές, η έκταση της Λιβύης εν γένει έγινε καταφύγιο για μισθοφόρους από μεγάλο αριθμό κρατών. Και μισθοφόρων και τρομοκρατικών στοιχείων κ.λπ, και πρόσθεσε ότι οι μισθοφόροι από διάφορες χωρές συμμετέχουν σε συγκρούσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η μετακίνηση όλων των πολιτών, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου κι έφερε ως παράδειγμα τη Συρία, όπου στις υπό κουρδικό έλεγχο φυλακές κρατούνται φυγάδες από τη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλα κράτη.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας προς το παρόν δεν προγραμματίζεται. Ωστόσο, εάν απαιτηθεί, θα συνομιλήσουν. Κατά τα λεγόμενά του οι πρόεδροι «βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία και οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους μπορούν να συμφωνηθούν σε λίγες ώρες».