Ο πρώτος γύρος της Superleague πέρασε στα βιβλία αφήνοντας την αίσθηση ότι φέτος είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική και η υπόθεση-τίτλος αφορά τέσσερις ομάδες. Η απόσταση των τριών βαθμών που χωρίζει την 1η από την 4η θέση το επιβεβαιώνει. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μέσα σε αυτό το γκρουπ των εν δυνάμει διεκδικητών του τίτλου, παρότι στην αρχή της σεζόν και πολύ περισσότερο με τον τρόπο που την άρχισε, δεν έδειχνε να έχει αυτές τις προοπτικές.
Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου
στο -2 από τον Παναθηναϊκό και την κορυφή ενώ θα μπορούσε να βρίσκεται αυτός στη θέση του, αν δεν δεχόταν το γκολ του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ στο 90+6’ του ντέρμπι της Λεωφόρου που διαμόρφωσε το 2-2 στην 1η Οκτωβρίου. Με τα «αν» όμως δεν γράφεται ιστορία. Αυτό που έγραψε ο ΠΑΟΚ με πραγματικά στοιχεία και χωρίς υποθέσεις, είναι μια πορεία Πρωταθλητισμού που του έδωσε τέσσερις βαθμούς περισσότερους από τον πρώτο γύρο του περσινού Πρωταθλήματος και που, κυρίως, του επέτρεψε να βρίσκεται στο -2 από την κορυφή ενώ στο αντίστοιχο σημείο της περσινής σεζόν ήταν στο -12.
Το metrosport.gr παρουσιάζει τις διαφορές του ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου μεταξύ των δύο τελευταίων σεζόν, μέσα από την αντιπαράθεση των αριθμών του και από αυτήν προκύπτουν, πέραν της βαθμολογικής διαφοράς, τα εξής συμπεράσματα…
*Ο ΠΑΟΚ είναι πρωτίστως περισσότερο παραγωγικός στην επίθεση. Έχει σημειώσει 10 περισσότερα γκολ από τον πρώτο γύρο του περσινού Πρωταθλήματος και το έκανε μάλιστα όντας σαφώς πιο αποτελεσματικός αφού χρειάζεται 2,33 λιγότερες τελικές για να βρει δίχτυα.
*Παρότι αυτό δεν αποτυπώνεται στο αμυντικό παθητικό του αφού δέχτηκε 10 γκολ όσα και πέρυσι, ο Δικέφαλος αναγκάζει τους αντιπάλους του να κάνουν 2,1 περισσότερες τελικές μέχρι να σκοράρουν εις βάρος του.
*Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βγάζει περισσότερες συνεργασίες για να φτάσει στο γκολ, με βάση τους αριθμούς της στις ασίστ. Έχει έξι περισσότερες από πέρυσι κάτι σχετικά φυσιολογικό πάντως, δεδομένου ότι έχει 10 περισσότερα γκολ. Στην πραγματικότητα ο φετινός και ο περσινός ΠΑΟΚ –του πρώτου πάντα γύρου- έφτασε στο γκολ μέσα από τον ίδιο αριθμό ασίστ, αφού φέτος έχει μέσο όρο 0,58 ενώ πέρυσι είχε 0,57.
*Μία βασική διαφορά αυτής της σύγκρισης είναι ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τις επιθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτά τα 13 παιχνίδια έχει κάνει 30 περισσότερες τελικές μέσα από την αντίπαλη περιοχή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περσινού Πρωταθλήματος. Είναι η αποτύπωση της διαπιστωμένης ικανότητας του να πατάει στην αντίπαλη περιοχή και να τελειώνει από εκεί τις επιθετικές ενέργειες του. Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει 7,07 τελικές με σουτ μέσα από την περιοχή ενώ ο περσινός περιορίστηκε στις 4,77.
*Στον αντίποδα ο φετινός ΠΑΟΚ ψάχνει λιγότερο το γκολ με σουτ έξω από την περιοχή και τελειώνει με μικρότερη συχνότητα επιθέσεις του με κεφαλιές.
*Τέλος, ο φετινός ΠΑΟΚ ψάχνει λιγότερο τα γεμίσματα (-2,15 ανά αγώνα) και είναι πιο εύστοχος σε αυτά ενώ κάνει σαφώς λιγότερα φάουλ από πέρυσι (-4,92 ανά αγώνα).
Ο πίνακας που παραθέτουμε παρουσιάζει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο όλα τα παραπάνω στοιχεία…