Ο ΠΑΟΚ την περσινή χρονιά τερμάτισε στην 2η θέση και γνώριζε πως θα βρει στον δρόμο του δυνατούς αντιπάλους για να μπει στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από την αρχή στη Μικράς Ασίας ήξεραν πόσο δύσκολος θα είναι ο δρόμος για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε σχέση με εκείνους του Γιουρόπα. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ και να αλλάξει η πολιτική των μεγάλων συμβολαίων. Ο τεχνικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων», Ολαφ Ρέμπε, ανέλαβε αυτόν τον ρόλο και έβαλε πλαφόν τις 500.000 ευρώ στα νέα συμβόλαιο που ήρθαν στην ομάδα, είτε ως ελεύθεροι είτε ως μεταγραφές είτε ως δανεικοί.
Οι αλλαγές που έγιναν στο φετινό ΠΑΟΚ ήταν αρκετές για μια ομάδα που ψάχνει να περάσει τρεις αντιπάλους για να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οκτώ ποδοσφαιριστές ήρθαν στην Τούμπα και 13 αποχώρησαν, μετρώντας μόνο αυτούς που ήταν είχαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα ή βρίσκονταν τουλάχιστον στην προετοιμασία. Πάμε να δούμε πόσο άλλαξε ο ΠΑΟΚ από τις 25 Αυγούστου που έδωσε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι, μέχρι και το τελευταίο του μέχρι σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου.
Πώληση τριών βασικών, στροφή στη νεολαία
Μουργκ, Τσόλακ, Ουαγκέ, Περέιρα, Ζίβκοβιτς, Νινούα, Βρακάς, Σβαμπ ήταν οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Τούμπα. Από τους οκτώ αυτούς ποδοσφαιριστές, οι Σβαμπ και Ζίβκοβιτς πήραν αμέσως φανέλα βασικού, οι Τσόλακ και Ουαγκέ ήρθαν για να διεκδικήσουν θέση βασικού όπως και Μουργκ που ακόμη δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί ενώ οι Περέιρα, Νινούα και Βρακάς ήρθαν ως επένδυση για το μέλλον και μέλη του ροτέισον που θα χρειαστεί να κάνει μέσα στη χρονιά ο Αμπέλ Φερέιρα.
Τον αντίθετο δρόμο πήραν 13 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν βασικοί. Πέλκας, Ακπομ και Λημνιός αποχώρησαν με μεταγραφή και έφεραν στα ταμεία των «ασπρόμαυρων» περίπου 6 εκατ.ευρώ ενώ επίσης βασικός όταν δεν είχε προβλήματα τραυματισμού ήταν ο Μαουρίσιο. Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου δεν ανανεώθηκε και ο ΠΑΟΚ γλίτωσε ένα βαρύ συμβόλαιο. Ξεχωριστή ήταν η αποχώρηση του αρχηγού του Δικεφάλου, Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος δεν μπόρεσε να προσφέρει πολύ την περσινή χρονιά αφού επέστρεψε από τραυματισμό και ποτέ δεν έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο αλλά είναι μια απώλεια σε επίπεδο προσωπικοτήτων και αποδυτηρίων. Στοχ και Βέρνμπλουμ αποχώρησαν επίσης, με τον πρώτο να μην καταφέρνει να πάρει ποτέ τις ευκαιρίες που ήθελε ενώ ο Σουηδός δεν έπαιξε ξανά μετά τον τραυματισμό του. Ο Δικέφαλος γλίτωσε και σε αυτή την περίπτωση ένα μεγάλο ποσό από τα συμβόλαιά τους. Στις πωλήσεις συγκαταλέγεται και ο Μάρκο Μιχόγεβιτς που δεν βρήκε θέση στο ρόστερ και μετακόμισε στην Τουρκία. Τσαούσης, Χατζηστραβός και Λάμπρου πήραν τον δρόμο του δανεισμού ενώ αποχώρησαν και οι συμμετέχοντες στην προετοιμασία, Διαμαντής, Μελίσσας και Μπαλογιάννης.
Ζίβκοβιτς ο ένας
Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει οκτώ παιχνίδια φέτος και σε όλα ο Αμπέλ Φερέιρα ξεκίνησε με σύστημα 3-4-2-1. Μόνο ένας ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί και στα οκτώ από την αρχή. Ο λόγος για τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς (τερματοφύλακας). Οι Δημήτρης Γιαννούλης (αρ.μπακ), Δημήτρης Πέλκας (δεκάρι) και Χρήστος Τζόλης (επιθετικός). Σε επτά από τα οκτώ παιχνίδια βασικοί αγωνίστηκαν οι Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Ινγκασον, Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ και Πέλκας. Σε έξι παιχνίδια βασικός αγωνίστηκε μόνο ο Χρήστος Τζόλης. Συνολικά ο Αμπέλ Φερέιρα έχει χρησιμοποιήσει 27 ποδοσφαιριστές σε μόλις οκτώ παιχνίδια, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά, όταν ο Δικέφαλος θα παίζει για έξι εβδομάδες Πέμπτη-Κυριακή.
Όπως προαναφέραμε, η θέση του τερματοφύλακα δεν άλλαξε και στα οκτώ παιχνίδια, με τον Φερέιρα να εμπιστεύεται τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Στην άμυνα η συγκεκριμένη τριάδα (Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ινκγασον) χάλασε δύο φορές. Στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο (1-1), με τον Ινγκασον να ξεκουράζεται και τη θέση του να παίρνει ο Μιχάι και στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Βόλο (0-0), με τον Ινγκασον να παραμένει στην ενδεκάδα του και τους Βαρέλα-Μιχαηλίδη να ξεκουράζονται και στις θέσεις να μπαίνουν οι Μιχάι και Κρέσπο.
Στη μεσαία γραμμή οι Ελ Καντουρί και Σβαμπ πήραν τη φανέλα βασικού σπίτι του και ήταν δίδυμο σε όλα τα παιχνίδια, με εξαίρεση το παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στον Βόλο (0-0) με τους Εσίτι και Νινούα να ξεκινούν βασικοί, τον Ελ Καντουρί να μπαίνει ως αλλαγή και τον Σβαμπ να μένει στον πάγκο για λόγους ξεκούρασης.
Στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Δημήτρης Γιαννούλης είχε το προβάδισμα, μένοντας εκτός στο παιχνίδι με τον Βόλο για να παίξει από την αρχή ο Περέιρα, ωστόσο μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Στη δεξιά πλευρά ο Φερέιρα έκανε πολλές δοκιμές και στα 5/8 παιχνίδια δοκίμασε δύο παίκτες που η κανονική τους θέση δεν είναι δεξί μπακ-χαφ. Ο λόγος για τους Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Χοσέ Κρέσπο, με τον πρώτο να παίρνει αυτό τον ρόλο για να βοηθήσει στην οργάνωση του παιχνιδιού και τον δεύτερο στα ματς με Μπενφίκα και Κράσνονταρ για να ανακόψει τις επιθέσεις των αντιπάλων. Στα άλλα τρία παιχνίδια αγωνίστηκαν οι Ροντρίγκο, Ουαγκέ, Μάτος και Λύρατζης, τα τέσσερα φετινά δεξιά μπακ του ΠΑΟΚ.
Στην τριάδα της επίθεσης, ο Πέλκας που πήρε μεταγραφή στη Φενέρ είχε την πρωτοκαθεδρία με επτά συμμετοχές ως βασικός και μία ως αλλαγή, ο Τζόλης έπαιξε σε έξι παιχνίδια βασικός και σε δύο ως αλλαγή, ο Ζίβκοβιτς τέσσερις φορές ήταν στην αρχική ενδεκάδα και τρεις φορές ήρθε από τον πάγκο ενώ ο Ακπομ ξεκίνησε τρεις φορές βασικός στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια πριν αποχωρήσει με μεταγραφή στη Μίντλεσμπρο. Ο Τσόλακ ήρθε λίγο πριν το πρώτο παιχνίδι με την Κράσνονταρ και πρόλαβε να παίξει βασικός στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος με Βόλο και ΟΦΗ ενώ μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο παιχνίδι με την Κράσνονταρ. Τέλος, ο Καρολ Σφιντέρσκι παρά την αποχώρηση του Ακπομ και τον ερχομό του Τσόλακ δεν μπόρεσε να βρει θέση βασικού, ξεκινώντας από την αρχή μόνο στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο ενώ μπήκε αλλαγή σε άλλα πέντε παιχνίδια.
Ο Δικέφαλος του Βορρά ξεκίνησε με Ζίβκοβιτς, Βαρέλα, Ινγκασον, Μιχαηλίδη, Ροντρίγκο, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Γιαννούλη, Πέλκα, Τζόλη και Ακπομ κόντρα στη Μπεσίκτας, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς και στο τελευταίο κόντρα στον ΟΦΗ ξεκίνησε με τους Ζίβκοβιτς, Βαρέλα, Ινγκασον, Μιχαηλίδη, Μάτος, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Γιαννούλη, Α.Ζίβκοβιτς, Πέλκα και Τσόλακ. Συνεπώς ο Φερέιρα φαίνεται πως έχει χτίσει έναν κορμό εννέα παικτών που θα γίνει τώρα οκτώ, με την αποχώρηση του Δημήτρη Πέλκα για τη Φενέρ.
Ιδού και οι 8 ενδεκάδες που παρέταξε ο Φερέιρα
ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας
ΠΑΟΚ-Λάρισα
ΠΑΟΚ-Μπενφίκα
ΠΑΟΚ-Ατρόμητος
Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ
Βόλος-ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ-Κράσνονταρ
ΠΑΟΚ-ΟΦΗ