Δεν ήταν καθόλου ποδοσφαιρικό το ρίσκο που πήρε ο Αμπέλ Φερέιρα στον καταρτισμό της ενδεκάδας στον Βόλο. Όταν επιλέγει επτά παίκτες ρεζέρβες και επαναφέρει έναν (Κρέσπο) σε θέση που δεν έχει αγωνιστεί πολύ φέτος είναι λογικό να μην υπάρχει συνοχή, αυτοματισμοί, δουλεμένο πλάνο επιθετικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, η σημασία του αγώνα της Τετάρτης με την Κράσνονταρ το δικαιολογεί κι αυτό είναι κάτι που το κατανοεί και ο λιγότερο ενεργός οπαδός του ΠΑΟΚ. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι γιατί δεν πήρε το ρίσκο μέχρι τέλους. Από την στιγμή που υπήρχε ανάγκη να γεμίσουν πλήρως οι μπαταρίες του Ελ Καντουρί, του Γιαννούλη και του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, γιατί εν τέλει επιστρατεύτηκαν για να αποφύγει την γκέλα ο ΠΑΟΚ; Αν αυτό ήταν το εναλλακτικό πλάνο γιατί δεν έπαιξε από την αρχή με περισσότερους βασικούς ο Δικέφαλος για να ψάξει νωρίς τα γκολ και στη συνέχεια τις ανάσες σε συγκεκριμένους παίκτες;
Κατά την άποψη του γράφοντος αυτή η μεσοβέζικη επιλογή είναι η ευθύνη που μπορεί να χρεωθεί στον Φερέιρα.
Μαζί και η αδυναμία της ομάδας του να απειλήσει ουσιαστικά από στημένες φάσεις. Ο συγκεκριμένος τομέας ήταν το μεγάλο ατού επί Λουτσέσκου και πλέον έχει εξαφανιστεί κάτι που δεν αρμόζει σε ομάδα που θέλει να κάνει… υψηλές πτήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό γκολ προέρχονται από κομπίνες σε φάουλ και κόρνερ και καιρός είναι οι βοηθοί του Πορτογάλου τεχνικού να δείξουν ότι διαθέτουν το δικό τους ρεπερτόριο.
Ρόστερ γυμνό για πρωταθλητισμό
Μεγαλύτερη σημασία όμως από την ανάλυση των επιλογών και των αδυναμιών στην διαχείριση του Φερέιρα, έχει το να δούμε την μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμο για πρωταθλητισμό. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: όταν η εναλλακτική λύση πίσω από τον Σβαμπ είναι ο Εσίτι που αδυνατεί να δημιουργήσει, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λείπει το βάθος από το ρόστερ. Αν στην Τούμπα ποντάρουν σε σεζόν διακρίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, τότε οφείλουν να προχωρήσουν και σε μερικές ακόμη μεταγραφές που θα εγγυώνται μια σταθερότητα στα νικηφόρα αποτελέσματα. Και ειδικά στη μεσαία γραμμή Αλλιώς, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, μέχρι να ωριμάσουν, οι άκρως ταλαντούχοι παίκτες που διαθέτουν έτσι ώστε να αποκτήσουν σταθερότητα στην απόδοσή τους. Όσοι, για παράδειγμα, είδαν τον χθεσινό Τζόλη, αντιλαμβάνονται ότι είναι πιθανό να υπάρχουν σημαντικές μεταπτώσεις απόδοσης από παιχνίδι σε παιχνίδι.
Όλα για το Τσάμπιονς Λιγκ
Όπως και να 'χει, όλα τα παραπάνω μπαίνουν στην άκρη για τις επόμενες ημέρες. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του την μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του και πρέπει να κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Αυτή την φορά οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ δεν πρέπει να μείνουν όνειρο και οι οπαδοί του έχουν φροντίσει να περάσουν το μήνυμα στην ομάδα. Πλέον, ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στη διαδικασία και δεν συγχωρείται ούτε το υπερβολικό άγχος, ούτε η έλλειψη εξυπνάδας στο παιχνίδι του. Οι παίκτες του Φερέιρα πρέπει να μπουν με απόλυτη προσήλωση στο γήπεδο για να νικήσουν την Κράσνονταρ. Όταν τελειώσει το ματς οφείλουν να έχουν πείσει ότι τα έδωσαν όλα για την μεγάλη πρόκριση ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Οι αλήθειες που οφείλει η ΠΑΕ στον κόσμο
Προφανώς, ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις στον τελικό με την ρωσική ομάδα αν είχε εντάξει στο δυναμικό του Τσολακ και Ουαγκέ 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, καθώς χθες έδειξαν ότι έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν αλλά χρειάζονται λίγο χρόνο προσαρμογής. Όμως, τότε δεν ήξερε καν αν ήθελε να πάρει αυτούς τους παίκτες αφού ο σχεδιασμός γινόταν στο ρεαλιστικό σενάριο του αποκλεισμού από την Μπενφίκα. Κι εδώ ερχόμαστε σε μια σοβαρή παράλειψη της ΠΑΕ αυτό το καλοκαίρι: δεν κοινοποίησε στον κόσμο ξεκάθαρα τι ακριβώς συμβαίνει (αυστηρός έλεγχος από το FFP και ανάγκη εξορθολογισμού).
Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Ρέμπε που είχε εξαγγελθεί λίγες μέρες μετά την πρόκριση επί της Μπεσίκτας έχει μείνει ως σχέδιο (προφανώς πλέον απαιτείται ανανέωση των ερωτήσεων που είχαν ζητηθεί από τους δημοσιογράφους) και κατά συνέπεια τα όσα προκύπτουν μέσα από το ρεπορτάζ για νεανικό ΠΑΟΚ που χτίζεται σε βάθος τριετίας δεν έχουν ακόμη ακουστεί από επίσημα χείλη. Αν η ΠΑΕ φρόντιζε να έχει εξηγήσει τι ακριβώς επιδιώκει να κάνει από αυτό το καλοκαίρι, ενδεχομένως το τοπίο να ήταν λιγότερο πιεστικό.
Έστω κι έτσι, όμως, με το που κλείσει το κεφάλαιο Κράσνονταρ, ο επίσημος ΠΑΟΚ οφείλει μια αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου του, γιατί θα δώσει τον χρόνο να χτίσει πιο ήρεμα πάνω στις βάσεις που θέλει.