Τα εκατομμύρια των φιλάθλων, που θα επισκεφθούν το Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022, θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στο κρατίδιο του Κόλπου. Οι συστάσεις προς... ενδιαφερομένους, είναι αρκετές, όπως ότι λόγω περιορισμένων καταλυμάτων, μόνο όσοι έχουν εισιτήρια πρόσβασης στους αγώνες, επιτρέπεται να εισέλθουν στο Κατάρ από την 1η Νοεμβρίου, συνοδευόμενοι από έως και τρεις επισκέπτες, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν εισιτήριο εισόδου 500 ριάλ Κατάρ (σ.σ. 140 ευρώ), εάν είναι άνω των 12 ετών.
Αφού αποκτήσουν τα εισιτήριά τους και εξασφαλίσουν την διαμονή τους στην επίσημη πλατφόρμα των διοργανωτών ή αλλού (σ.σ. εάν μείνουν στην χώρα για περισσότερες από 24 ώρες), οι θεατές πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά για να αποκτήσουν μια κάρτα Hayya, η οποία λειτουργεί ως βίζα και παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην δημόσια συγκοινωνία και επείγουσα υγειονομική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.
Η κατανάλωση αλκοόλ, είναι νόμιμη για μη μουσουλμάνους άνω των 21 ετών, αλλά ελέγχεται αυστηρά. Απαγορεύεται η μεταφορά του στις αποσκευές, ακόμη κι εάν είναι αγορασμένο στα «αφορολόγητα». Οι κάτοικοι μπορούν να προμηθευθούν αλκοόλ, σε ειδικά καταστήματα, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες. Οι θεατές θα μπορούν να πιουν στα περισσότερα διεθνή ξενοδοχεία, όπου μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κοστίζει περίπου δέκα ευρώ και ένα κοκτέιλ πάνω από 15 ευρώ.
Οι κερκίδες μπύρας θα ανοίξουν γύρω από τα γήπεδα από τρεις ώρες έως και 30 λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων και για μία ώρα μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Στην κύρια οπαδική ζώνη της Fifa, η κατανάλωση αλκοόλ θα είναι δυνατή μόνο από τις 6:30 μ.μ. Σε άλλες fan zones -μερικές από τις οποίες θα χρεώνονται-, οι κανόνες θα διαφέρουν. Τα ναρκωτικά είναι επίσης παράνομα. «Να αναμένετε μία αυστηρή κύρωση, όπως φυλάκιση, πρόστιμο, απέλαση, για την κατοχή έστω και μικρών ποσοτήτων», διευκρινίζεται σχετικά, από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ, συνιστά την επαλήθευση της νομιμότητας των ιατρικών θεραπειών, «ιδιαίτερα ισχυρών διεγερτικών και παυσίπονων», καθώς και την διαθεσιμότητα των σχετικών συνταγών, ανά πάσα στιγμή. Συνιστάται επίσης να μην εισάγεται χοιρινό ή προϊόντα που μπορεί να «εκληφθούν ως πορνογραφία», όπως βίντεο ή/και σεξουαλικά παιχνίδια).
Παράλληλα, το πέπλο δεν είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες. Ωστόσο, άπασες, καλούνται να ντυθούν «σεμνά» σε δημόσιους χώρους, καλύπτοντας από τους ώμους μέχρι τα γόνατα. Στα επίσημα κτίρια εφαρμόζεται αυτός ο κανόνας. Σε μέρη όπου συχνάζουν ομογενείς δεν τηρείται το μέτρο. Δεδομένων των θερμοκρασιών (15 έως 30 βαθμούς) και της χρήσης κλιματιστικού, συνιστάται στους επισκέπτες, να διαθέτουν ζεστά ρούχα.
Οσον αφορά στο σεξ και δεδομένου ότι εκτός γάμου απαγορεύεται, η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στις έγκυες γυναίκες να φέρουν πιστοποιητικό γάμου σε περίπτωση που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Για ανύπαντρες έγκυες γυναίκες και θύματα σεξουαλικής επίθεσης, η σχετική συμβουλή, είναι να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία ενώπιον των αρχών του Κατάρ.
Ένα προξενικό κέντρο θα είναι ανοιχτό για όλους από την 1η Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου και από τις 10 το πρωί έως τις 22:00 στην περιοχή West Bay, έξω από τον σταθμό του μετρό DECC.
Παρά τους νόμους που ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ο ιστότοπος του χάρτη Hayya, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν περιορισμοί» που να εμποδίζουν «άγαμους φίλους διαφορετικών φύλων ή ζευγάρια (συμπεριλαμβανομένων LGBTQ+) να μένουν στο ίδιο δωμάτιο».
«Η ιδιωτική ζωή στο Κατάρ γίνεται ευρέως σεβαστή», σημειώνει η βρετανική πρεσβεία. Ωστόσο, προειδοποιεί, όπως και οι διοργανωτές, ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, «μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές».
«Δραστηριότητες όπως διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, θρησκευτικός προσηλυτισμός ή υπεράσπιση του αθεϊσμού και ομιλία που επικρίνει την κυβέρνηση του Κατάρ ή το Ισλάμ, ενδέχεται να διωχθούν ποινικά», τονίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Η FIFA από την πλευρά της, επαναλαμβάνει ότι οι σημαίες του ουράνιου τόξου είναι ευπρόσδεκτες στα γήπεδα, αλλά οι αρχές του Κατάρ ζητούν προσοχή έξω απ' αυτά.
Το Κατάρ, όπου αναμένεται κυκλοφοριακή συμφόρηση, συνιστά στους επισκέπτες να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία είναι δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίων.
Το μετρό, που εξυπηρετεί πέντε από τα οκτώ γήπεδα, θα είναι διαθέσιμο από τις 06:00 π.μ. έως τις 03:00 π.μ. καθημερινά εκτός Παρασκευής, οπότε και η λειτουργία του, δεν θα αρχίζει πριν τις 09:00 π.μ. Παράλληλα, η κίνηση των λεωφορείων θα αυξηθεί για να την προσέγγιση σε στάδια, αεροδρόμια, ορισμένα καταλύματα και τις κύριες ζώνες φιλάθλων.
Επίσης, ένας από τους κύριους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας της Ντόχα, θα προορίζεται για λεωφορεία, ταξί, ιατρικά και υπηρεσιακά οχήματα. Και όσοι τον χρησιμοποιούν, χωρίς άδεια, κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ριάλ Κατάρ (σ.σ. 140 ευρώ).
Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά οι επισκέπτες ηλικίας άνω των έξι ετών, οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα στο αεροδρόμιο, λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση για εξέταση PCR και λιγότερο από 24 ώρες για εξέταση αντιγόνου. Τότε, δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η διεξαγωγή εξέτασης, παρά μόνο σε περίπτωση συμπτωμάτων ή σε περίπτωση επαφής με ασθενή. Για τους επισκέπτες που δεν έχουν ανοσία, θα είναι απαραίτητο να φορούν την προστατευτική μάσκα για δέκα ημέρες. Όποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, θα πρέπει να απομονωθεί για πέντε ημέρες και στην συνέχεια να φορέσει μάσκα για πέντε ημέρες.
Για όλους, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ιδρύματα υγείας, ενώ συστήνεται και στα γήπεδα.
Τέλος, οι επισκέπτες άνω των 18 ετών πρέπει να εγγραφούν πριν από την αναχώρηση στην εφαρμογή παρακολούθησης Ehteraz και να την κατεβάσουν. Θα απαιτείται για την είσοδο σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως το μετρό ή τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι στα γήπεδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές και φαρμακεία θα είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ