Άρση του μπλόκου που είχε επιβάλει το Twitter στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα έκτροπα στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, προανήγγειλε σήμερα ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει καταθέσει προσφορά εξαγοράς της πλατφόρμας.
Μιλώντας στη σύνοδο Future of the Car που διοργανώθηκε από τους Financial Times, ο Μασκ είπε ότι η απαγόρευση του Τραμπ στο Twitter ήταν μια «ηθικά κακή απόφαση» και «ακραία ανόητη». Είπε ότι οι μόνιμες απαγορεύσεις λογαριασμών του Twitter θα πρέπει να είναι σπάνιες και να προορίζονται για λογαριασμούς που είναι απάτη ή αυτοματοποιημένα ρομπότ.
«Νομίζω ότι ήταν λάθος γιατί αποξένωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και δεν είχε ως αποτέλεσμα τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει φωνή», είπε ο Μασκ. «Έτσι νομίζω ότι αυτό μπορεί να καταλήξει ειλικρινά χειρότερο από το να υπάρχει ένα ενιαίο φόρουμ όπου ο καθένας μπορεί να συζητήσει.Υποθέτω ότι η απάντηση είναι ότι θα αντέστρεψα τη μόνιμη απαγόρευση».
Ο Μασκ πρόσθεσε ότι την αποστροφή του στις μόνιμες απαγορεύσεις συμμερίζεται ο συνιδρυτής του Twitter και πρώην διευθύνων σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε καμία πρόθεση να επανέλθει στο Twitter ακόμα και αν αποκατασταθεί ο λογαριασμός του, λέγοντας στο Fox News τον περασμένο μήνα ότι θα επικεντρωθεί στη δική του πλατφόρμα, την Truth Social, η οποία έχει βυθιστεί σε προβλήματα από την κυκλοφορία της στις αρχές του έτους.
«Δεν πάω στο Twitter. Θα μείνω στο Truth», είπε ο Τραμπ. «Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter γιατί θα κάνει βελτιώσεις σε αυτό και είναι καλός άνθρωπος, αλλά θα παραμείνω στο Truth».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει το Twitter επειδή πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του ως πλατφόρμα για «ελεύθερη έκφραση». Υποστηρίζει ότι πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τους χρήστες και να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτό που αποκαλεί «κοινωνική επιταγή» της ελευθερίας του λόγου.
Η απόπειρα εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ έχει εγείρει ωστόσο ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση για τον έλεγχο περιεχομένου.
Ο Μασκ μόλις έδωσε στο μεταξύ την υποστήριξή του σε έναν νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από επιβλαβές περιεχόμενο, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν δήλωσε στο Associated Press, την Τρίτη, ότι περιέγραψε στον Μασκ πώς οι διαδικτυακοί κανονισμοί του μπλοκ στοχεύουν στην υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οτιδήποτε είναι παράνομο «θα απαγορευτεί στον ψηφιακό χώρο», κάτι με το οποίο ο Μασκ «συμφώνησε πλήρως. .»
Σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο Μπρετόν αργά τη Δευτέρα, ο Μασκ είπε ότι οι δυο τους είχαν μια «μεγάλη συζήτηση» και ότι συμφωνεί με τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται να λάβει τελική έγκριση αργότερα φέτος. Ο νόμος αυτός θα αναγκάσει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter, η Google και η μητρική Meta του Facebook να ελέγχουν τις πλατφόρμες τους πιο αυστηρά για παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο όπως ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση, αλλιώς θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων.
Στο βίντεο ο Μπρετόν λέει ότι εξήγησε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες στον Μασκ σε μια συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Τέξας. Ο Μασκ απαντά λέγοντας ότι είναι «ακριβώς ευθυγραμμισμένο με τη σκέψη μου».
«Συμφωνώ με όλα όσα είπες, πραγματικά», είπε ο Μασκ. «Νομίζω ότι έχουμε την ίδια άποψη και, ξέρετε, νομίζω ότι οτιδήποτε μπορούν να κάνουν οι εταιρείες μου μπορεί να είναι επωφελές για την Ευρώπη, θέλουμε να το κάνουμε».
Ο Μπρετόν είπε στο AP ότι εξήγησε στον Μασκ ότι ο νέος νόμος σημαίνει ότι «πρέπει επίσης να έχουμε περισσότερους διαχειριστές και στη γλώσσα όπου λειτουργούμε. Άρα κατάλαβε πλήρως».
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί περισσότερη διαφάνεια για τους αλγόριθμους και ο Μασκ ζήτησε να τους ανοίξουν σε δημόσια διαβούλευση.
Ένα άλλο θέμα συζήτησης ήταν η απαγόρευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter για υποκίνηση βίας, απόφαση στην οποία ο Μασκ φέρεται να έχει αντιταχθεί.
Ο Μπρετόν ανέφερε ότι είπε στον Μασκ ότι η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει διατάξεις για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των χρηστών, όπως το να τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά των απαγορεύσεων.
efsyn.gr