Ο δρόμος της επιστροφής στον Αρη για τον Άκη Μάντζιο μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Ο Έλληνας τεχνικός αναλαμβάνει πάλι μια δύσκολη αποστολή, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας δικαιώνοντας τις προσδοκίες. Αν το καταφέρει, στη δεύτερη θητεία του, θα το κρίνει ο χρόνος και τα αποτελέσματα. Το θετικό είναι ότι ξέρει πού έρχεται, και αυτή τη χρονική στιγμή η επιλογή του ήταν η πιο κατάλληλη διότι ξέρει και τι ακριβώς έχει να διαχειριστεί σε επίπεδο απαιτήσεων, πίεσης αλλά και προσώπων.
Ασφαλώς, ο νέος Αρη είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που άφησε πριν από 18 μήνες. Πολλοί έφυγαν, ακόμη περισσότεροι ήρθαν. Για τον προπονητή, όμως, η τωρινή κατάσταση δεν είναι άγνωστη. Περιλαμβάνει διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες, ειδικά ως προς τις ιδιαιτερότητες του ρόστερ, σε σχέση με εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν αντικατέστησε τον Μίκαελ Ένινγκ. Τότε υπήρχε ένας συγκεκριμένος κορμός ποδοσφαιριστών, ενώ τώρα έχουν προστεθεί στην ομάδα 16 ποδοσφαιριστές κι αυτός ο αριθμός μάλιστα αναμένεται ν’ αυξηθεί με τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις που θα γίνουν.
Κι… αυτό, ο Μάντζιος πρέπει να το κάνει ομάδα με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα.
ΑΜΥΝΑ
Στο ρόστερ του 2020 υπήρχαν στο ρόστερ δύο σταθερές, ο Ρόουζ και ο Δεληζήσης. Ο Ντάτκοβιτς επί θητείας του Μάντζιου έκανε μόλις τρεις συμμετοχές, ενώ ο Μπεναλουάν αποκτήθηκε ως εναλλακτική και μπήκε στο πλάνο τον Νοέμβριο, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει ουσιαστικά την εμπιστοσύνη του.
Τώρα, η μεταγραφή του Βέλεθ φαίνεται ότι δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο προκάτοχός του, ο οποίος δεν είχε την εναλλακτική επιλογή στα πρώτα ματς και αναγκαστικά στη θέση του τραυματία Μπράμπετς χρησιμοποιήθηκε στόπερ ο Οντουμπάτζο. Αν λοιπόν δε “σπάσει” στην πορεία της σεζόν η τριάδα Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Βέλεθ, τότε ο Αρης είναι πιο γεμάτος και σίγουρα πιο ισχυρός στο κέντρο της άμυνας.
ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ
Το μεγάλο κενό εντοπίζεται στη μεσαία γραμμή και συγκεκριμένα στα ανασταλτικά χαφ. Το 2020 το δίδυμο Σάσα-Τζέγκο ήταν ισχυρό, συμπεριλαμβανομένης της αξιόπιστης επιλογής του Ματίγια. Στο ρόστερ αυτή τη στιγμή υπάρχουν ο Ζουλ και ο Ντουκουρέ.
Με τον πρώτο να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα και τον δεύτερο να παίζει με την γνωστή ευπάθεια στο γόνατο. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν έξι δημιουργικά χαφ, οι οποίοι στο 4-2-3-1 που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Μάντζιος δύσκολα θα βρουν όλοι τους χώρο και χρόνο. Ακόμη και ο Πάρντο που αναμένεται να ανακοινωθεί χθες είναι περισσότερο δημιουργικός χαφ, οργανωτής και ο νέος προπονητής θα βρει μπροστά του μια κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προηγούμενη θητεία του ο Μάντζιος, ήταν η έλλειψη φορ στην ομάδα. Ο Λόπεθ δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ενώ η μεταγραφή του Μήτρογλου τον Ιανουάριο αποδείχθηκε ένα τεράστιο λάθος.
Ο Δημήτρης Μάνος ήταν εκείνος που κουβάλησε τελικά το βάρος, κάνοντας εκείνη τη σεζόν 40 συμμετοχές και ενίοτε τη λύση έδινε εκ των έσω ο Μαντσίνι. Τώρα, ο Μάντζιος βρίσκει έναν… κανονικό επιθετικό στο ρόστερ, τον Λορέν Μορόν. Είναι μια από τις σταθερές στις οποίες θα βασιστεί, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προστεθεί ακόμη ένας φορ για να υπάρχει η εξτρά επιλογή και να μη χρειαστεί πάλι να προβεί σε αλχημείες.
Γκρέι όπως Σούντγκρεν
Ερχόμενος το 2020 στον Αρη ο Μάντζιος προχώρησε σε αξιολόγηση του ρόστερ και είδε τον Ντάνιελ Σούντγκρεν να βρίσκεται, με εντολή της διοίκησης, στον “πάγο”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα είναι χρήσιμος κι έτσι προχώρησε σε διαδοχικά τετ α τετ μαζί του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά την ανάληψη καθηκόντων, όχι μόνο ενεργοποίησε τον Σουηδό αλλά κατάφερε να τον μετατρέψει από παραγκωνισμένο ποδοσφαιριστή σε μια πολύτιμη μονάδα στο πλάνο του. Παρόμοια κατάσταση συναντά και τώρα με τον Άντρε Γκρέι.
Ο Τζαμαϊκανός είναι εκτός ομάδας και από τη στιγμή που δε διαφαίνεται φως στον ορίζοντα σχετικά με το συμβόλαιό του, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής και αξιοποιήσεις του. Αρκεί βέβαια διαπιστώσει και από την πλευρά του ποδοσφαιριστή ότι έχει κίνητρο και διάθεση να λειτουργήσει (κυρίως) προς όφελος του συνόλου.
Αν ο Μάντζιος καταφέρει να ενσωματώσει τον Γκρέι ξανά στο σύνολο, τότε σίγουρα θα πρόκειται για ένα πρώτο κερδισμένο (μεγάλο) “στοίχημα”.
Τότε ο «Φέτφα», τώρα ο Πάλμα
Ο Γιάννης Φετφατζίδης ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση του Αρη τα προηγούμενα χρόνια κι αν μη τι άλλο από τους ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Όταν ανέλαβε τα ηνία ο Μάντζιος, όμως, είχε δρομολογηθεί η μεταγραφή του στα Εμιράτα και το ντεμπούτο του Έλληνα προπονητή στο ματς με τα Γιάννινα έμελλε να είναι το τελευταίο του “Φέτφα”, με τον Μάντζιος να καλείται τότε να διαχειριστεί την απώλειά του, έχοντας όμως παίκτες αξίας και προσωπικότητες όπως οι Γκάμα, Μαντσίνι, Σίλβα.
Τώρα, καλείται να διαχειριστεί μια άλλη απώλεια, του Λουίς Πάλμα ο οποίος είχε αποκτηθεί λίγους μήνες πριν αποχωρήσει ο Έλληνας προπονητής από τον πάγκο και στον 1,5 χρόνο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την ομάδα μέχρι να πάρει μεταγραφή, πριν μία εβδομάδα, στην Σέλτικ. Η αλήθεια είναι ότι απόντος του Ονδουριανού στη Λαμία φανερώθηκε η δυσκολία στη δημιουργία καθώς οι εξτρέμ που διαθέτει το ρόστερ ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως και παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα.