Με οικονομικό κριτήριο, ο Μάνου Γκαρθία στοιχειοθετεί τη σπουδαιότερη φετινή μεταγραφική κίνηση του Αρη καθώς το συνολικό ποσό που ανέλαβε να πληρώσει ο Αρης σε βάθος τετραετίας αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ για μια θέση στην οποία παραδοσιακά πονά…
Αυτό το συμπέρασμα αναδεικνύεται μέσα από τη σύγκριση προσδοκίας και αγωνιστικού αποτελέσματος καθώς η αλήθεια είναι ότι ο Αρης δεν έχει να θυμάται πολλά «10αρια» που απέκτησε κι έκαναν τη διαφορά. Ευελπιστεί ότι αυτό θα πράξει ο 24χρονος Ισπανός μέσος ο οποίος αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη (σε επίπεδο δαπάνης χρημάτων) μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.
Είχε προηγηθεί του Αμπουμπακάρ Καμαρά της οποίας το συνολικό κόστος ήταν 6.5 εκατομμύρια ευρώ αλλά με την πώλησή του οι «κίτρινοι» ουσιαστικά εκμηδένισαν το κόστος αυτής. Ο Γκαρθία θα πρέπει παράλληλα να ξορκίσει μια κατάρα η οποία – σε βάθος 15ετίας – άρχισε από τον Ροτζέριο Μπελέμ (2006-07). Ο Βραζιλιάνος επιτελικός μέσος είχε έρθει με υψηλή προσδοκία ομοίως και ο συμπατριώτης του (έναν χρόνο μετά) Τιάγκο Ζεντίλ αλλά ξέμειναν ελάχιστα πράγματα για τα οποία έχουμε λόγο να τους θυμόμαστε.
Ρόλο επιτελικού μέσου είχε και ο Βλάνταν Ίβιτς δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο Σέρβος ήταν ο παίκτης που φαντάζεται κανείς ότι ακούει ότι είναι 10αρι, ενώ ο Σέρχιο Κόκε συνήθιζε να παίζει περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός ασχέτως του ότι ανταποκρινόταν στον ρόλο του επιτελικού μέσου λόγω της υψηλής τεχνικής κατάρτισης.
Η μεγαλύτερη απογοήτευση που ένιωσε φίλος του Αρη για «10αρι» προήλθε από την περίπτωση του Λεάντρο Γκρασιάν. Οταν ο Αργεντίνος έφτασε στη Θεσσαλονίκη υπήρξε παροξυσμός καθώς προερχόταν από τη σπουδαία Μπόκα Τζούνιορς.
Επί της ουσίας όμως, ουδέποτε έγιναν αντιληπτά τα ίχνη του στον αγωνιστικό χώρο του «Κλ. Βικελίδης». Δύο χρόνια αργότερα, ο Χαβιέρ Ούμπιντες αγωνίστηκε τόσο ως επιτελικός όσο και ως εσωτερικός μέσος και η αλήθεια είναι ότι άφησε αποτύπωμα στην επιθετική λειτουργία του Αρη. Ο Ανδρέας Τάτος είναι ο πιο πετυχημένος παίκτης στη θέση του 10αριου καθώς στην πρώτη του θητεία η οποία είχε διάρκεια 1.5 έτους είχε οκτώ γκολ και 15 ασίστ αλλά στάθηκε άτυχος υπό την έννοια ότι το επίπεδο εκείνων των ομάδων στη διετία 2012-14 ήταν τρομερά χαμηλό.
Μάρτιν Τόνσο και Νίκο Μαρτίνες πέρασαν και δεν ακούμπησαν σε αντίθεση με τον συμπατριώτη τους Φακούντο Μπερτόγλιο. Στην πρώτη του σεζόν (2020-21) ο Αργεντίνος έκανε εξαιρετικά παιχνίδια αλλά η δεύτερη χρονιά του δεν ήταν το ίδιο αποδοτική.
Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο Μάνου Γκαρθία ελπίζει ότι θα «γκρεμίσει» αυτή την εικόνα αμφιβολίας που υπάρχει για τον ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται ως 10αρι. Η τεχνική κατάρτισή του σε συνδυασμό με τα πρώτα δείγματα ενισχύουν τη σχετκή αισιοδοξία αλλά αυτή θα πρέπει να αποδειχθεί στο γήπεδο.