Δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται πως έχουν πυροδοτήσει τα κινητά, με αρκετούς να αναρωτιούνται εάν συγκεκριμένες διαφημίσεις μπορούν να μας... ακούσουν διά των τηλεφώνων.
Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή Limit Up του Open η επικοινωνιολόγος Αφροδίτη Κράβαρη, όταν περιηγούμαστε σε μια μηχανή αναζήτησης δημιουργούνται τα γνωστά μας cookies που αποθηκεύουν πληροφορίες για τις προτιμήσεις μας ώστε να μας δώσουν στοχευμένη διαφήμιση, το ίδιο συμβαίνει και με τα «ηχητικά cookies».
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης ενός smartphone μπορεί να απενεργοποιήσει τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στις εφαρμογές ώστε να κάνουν χρήση του μικροφώνου.
«Σε όσο περισσότερες εφαρμογές δίνουμε άδεια χρήσης του μικροφώνου, τόσο περισσότερο μας ακούνε», τόνισε η κα. Κράβαρη.
Η ίδια τόνισε ότι στα ψιλά γράμματα, που καλούμαστε να αποδεχτούμε όποτε εγκαθιστούμε μια εφαρμογή, υπάρχει συχνά ένα αίτημα συγκατάθεσης για ενεργητική ακρόαση.
Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν κάποια απλά βήματα με τα οποία μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια του κινητού μας τηλεφώνου και να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας:
Απενεργοποιούμε το κινητό μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Διαγράφουμε τακτικά το ιστορικό περιήγησης και δραστηριότητας από το κινητό μας.
Κλείνουμε περιοδικά ή όταν χρειάζεται το Bluetooth, το GPS, το μικρόφωνο ή την κάμερα, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ευαίσθητες συζητήσεις.
Θυμόμαστε ότι η τεχνολογία προσφέρει ευκολίες, αλλά συνεπάγεται και κινδύνους για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση των ψηφιακών μέσων και των ρυθμίσεων απορρήτου.