Ο κορωνοϊός έχει θέσει σε καραντίνα δισεκατομμύρια κόσμο σε ολόκληρο τον κόσμο και αλλάζει τα πάντα στις αγορές και τον τρόπο που γίνεται.
Πλέον αγορές όπως π.χ στα ρούχα και τα προϊόντα ομορφιάς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και οι καταναλωτές στρέφονται σε πολλά τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊος και βέβαια όλα αυτά όλο και περισσότερο μέσω του διαδικτύου.
Με τα εστιατόρια και τα κυλικεία κλειστά βασική προτεραιότητα των καταναλωτών είναι να αγοράσουν τρόφιμα, τόσο μέσω διαδικτύου όσο και στα φυσικά καταστήματα. Σε όλες τις χώρες παρατηρείται «μεγάλη αύξηση, η οποία αφορά όλα τα προϊόντα που μπορούν να αποθηκευτούν και άρα να περιοριστούν οι επισκέψεις στα μεγάλα καταστήματα», εξηγεί ο Στεφάν Σαρβεριάτ, ανώτερο στέλεχος του Boston Consulting Group (BCG).
Ωστόσο υπάρχουν και ιδιαιτερότητες ανάλογα με τη χώρα σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες: σε κάποιες είναι συνηθισμένο να παραγγέλνει κανείς φαγητό από εστιατόρια για κατανάλωση στο σπίτι και αυτό συνεχίζεται με όσα παραμένουν ανοικτά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Κίνα. Στις ΗΠΑ η κατανάλωση από τα σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ενώ στη Γαλλία προτιμούν τα έτοιμα γεύματα.
Η ανάγκη να προσαρμοστούν οι άνθρωποι στην νέα κατάσταση της καραντίνας που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός επηρεάζει και άλλες καταναλωτικές τους επιλογές: οι διαδικτυακές αγορές προϊόντων υγιεινής (καθαριστικά σπιτιού ή αντισηπτικά τζελ) είναι αυξημένες.
Όπως επίσης και οι παραγγελίες για είδη γραφείου, εκτυπωτές και μελάνια για όσους πλέον είναι αναγκασμένοι να εργάζονται από το σπίτι. Επίσης κάποιοι εκμεταλλεύονται τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν για να μαγειρέψουν ή να ασκηθούν, με την εταιρεία NPD Group να παρατηρεί μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών και παζλ στη Γαλλία. Στις ΗΠΑ η ίδια εταιρεία κατέγραψε αύξηση στις αγορές βιβλίων, κυρίως σχολικών εγχειριδίων και βοηθημάτων.
Στη Βρετανία οι αγορές που γίνονται μέσω Amazon δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερο όρεξη για κηπουρική ή για να κάνουν μικροεπισκευές στα σπίτια τους, σε σημείο που το εθνικό σύστημα υγείας κάλεσε τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί ώστε να μην τραυματιστούν και χρειαστεί να απευθυνθούν στα επείγοντα των νοσοκομείων που ήδη είναι υπερπλήρη λόγω της επιδημίας covid-19.
Ο κορωνοϊός δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στις αγορές όλων των προϊόντων καθώς έχει υπάρξει καθίζηση σε προϊόντα με μεγάλες πωλήσεις όπως τα προϊόντα ομορφιάς.
«Γιατί πρέπει να ξυριστώ για την τηλεδιάσκεψη; Γιατί να βάλω μακιγιάζ (…) κάθε μέρα αφού πλέον δεν μπορώ να βγω έξω;», επισημαίνει χιουμοριστικά η Κονστάνς Ζουρντέν αναλύτρια της Nielsen.
Άλλες κατηγορίες που άλλοτε είχαν μεγάλη δυναμική στο διαδίκτυο, όπως τα είδη σπιτιού και τα ρούχα πλέον σημειώνουν πτώση, με τους καταναλωτές να εξηγούν ότι αυτές οι αγορές δεν αποτελούν προτεραιότητα ή να επικαλούνται τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων.
Οι ειδικοί συμφωνούν: όσο περισσότερο διαρκέσει η καραντίνα και οι ανησυχίες για την υγεία, τόσο περισσότερο θα αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών. Στη Γαλλία όπου το διαδικτυακό εμπόριο ήταν λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τη Βρετανία, η καραντίνα θα επιταχύνει την επέκτασή του.
«Ένα μέρος της αύξησης του διαδικτυακού εμπορίου συνδέεται με την υιοθέτησή του από νέα πελατεία», κυρίως τους μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές που δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στο διαδίκτυο, επισημαίνει το BCG.
Η Foxintelligence, μια εταιρεία που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα μετά την έναρξη της καραντίνας το βαρόμετρο του διαδικτυακού εμπορίου, παρατηρεί επίσης μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών αγορών από την γενιά Χ (1960-1979), η οποία ενδέχεται να διατηρήσει τις συνήθειες αυτές και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ