Η έλευση του Χουάν Ιτούρμπε στον Άρη τον περασμένο καλοκαίρι έφερε χαμόγελα και ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας, βλέποντας ένα ποδοσφαιριστή με μεγάλες παραστάσεις να έρχεται στο Κλεάνθης Βικελίδης. Μετά από ένα χρόνο παρουσίας του στους «κίτρινους» ο Παραγουανός δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποδώσει τα αναμενόμενα και τις δάφνες που τον ακολουθούσαν.
Ο Άρης φέτος συνέχισε να προσθέτει ποιοτικές μονάδες στο ρόστερ, φέροντας ποδοσφαιριστές με πλούσιο βιογραφικό (Ζερβινιό, Γκρέι, Ενκουλού, Μανού Γκαρθία, Νταμπό) βαδίζοντας ουσιαστικά στο δρόμο που χάραξε το περσινό καλοκαίρι. Παρόλα αυτά η επένδυση του Ιτούρμπε παραμένει εξίσου σημαντική με τις φετινές, με τον 29χρονο μεσοεπιθετικό να αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά που έχει στα χέρια του ο Άλαν Πάρντιου.
Ο Παραγουανός καλείται να αποδείξει το λόγο που έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ από τις πρώην ομάδες του για να τον αποκτήσουν.
Η πρώτη σεζόν στο Βικελίδης ήταν φτωχή
Τη σεζόν που μας πέρασε ο Ιτούρμπε έμεινε σε ρηχά νερά, χωρίς να θαμπώσει με την απόδοσή του, αλλά φανερώνοντας ορισμένα από τα χαρίσματά του. Η μαχητικότητα του και το πείσμα να κερδίσει κάθε διεκδικούμενη μπάλα ήταν σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού του, ακόμα και στην άσχημη μέρα του προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα με όποιον τρόπο μπορούσε. Σίγουρα υπήρχαν στιγμές που φαινόταν εκτός κλίματος και εκτός ρυθμού αγώνα, αλλά ως ένα βαθμό δικαιολογούνται, καθώς ήταν ο πρώτος χρόνος του στην ομάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αρχές της περσινής σεζόν υπέστη μερική ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου, χάνοντας δύο αγώνες πρωταθλήματος (με Ατρόμητο και Απόλλων Σμύρνης), αλλά ήταν φανερό ότι παρότι επέστρεψε πολύ γρήγορα δεν είχε ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του.
Ο Παραγουανός πέρυσι αγωνίστηκε σε 37 αναμετρήσεις (1.695΄) σε Κύπελλο και πρωτάθλημα, μετρώντας δύο γκολ και ισάριθμές ασίστ.
Δεν απειλεί αλλά είναι καταλυτικός στην πίεση ψηλά
Η ταχύτητα και η γρήγορη μεταβίβαση σε καταστάσεις αιφνιδιασμού αποτελούν τα μεγαλύτερα προσόντα του, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει φανερώσει στο επίπεδο και στο βαθμό που περιμένουν όλοι στον Άρη. Παρόλα αυτά ο Παραγουανός παραμένει πιστός στον τομέα της πίεσης ψηλά, κερδίζοντας τις περισσότερες κατοχές για την ομάδα του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Αυτό και μόνο του δείχνει πολλά για τη θέληση του ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο.
Το πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο είναι ένα στοιχείο που από πέρυσι προσπαθούν οι «κίτρινοι» να ενσωματώσουν στο παιχνίδι τους και ο Ιτούρμπε είναι κομβικός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού όσο κανένας άλλος στη φετινή ομάδα , καθώς έχει 1.0 αναχαιτίσεις ανά αγώνα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δηλαδή πραγματοποιεί τα περισσότερα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη του Άρη, δίνοντας την ευκαιρία για άμεση επίθεση.
Επίσης, είναι ο δεύτερος
στις κερδισμένες μονομαχίες (4.8) στους «κίτρινους», πίσω μόνο από τον Μαζικού, οποίος έχει 5.0 (58%). Αντίθετα στο κομμάτι της δημιουργίας και της απειλής υστερεί, καθώς δεν έχει προέρθει από τα πόδια του καμία μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του, είτε ως δημιουργός, είτε ως εκτελεστής, ενώ από τις 1.8 τελικές που επιχειρεί ανά αγώνα καμία δεν έχει βρει εστία.
Τα στατιστικά του Ιτούρμπε στη SuperLeague:
Ανά αγώνα
Επαφές
37.5
Τελικές
1.8
Τελικές εντός εστίας
0
Πάσες-Κλειδιά
0.8
Επιτυχημένες πάσες
17.0 (76%)
Επ. πάσες στην επίθεση
12.8 (67%)
Κερδισμένες μονομαχίες
4.8 (50%)
Επιτυχημένα τάκλιν
1.3
Heatmap
Τι θα έχανε ο Άρης με την αποχώρηση του Μαντσίνι και πόσο θα επηρέαζε τον Ιτούρμπε
Η ΠΑΕ αποφάσισε να κοιτάξει το αγωνιστικό συμφέρον της ομάδας και να βάλει στην άκρη τα οικονομικά οφέλη που θα είχε σε μια πιθανή αποχώρηση του Μαντσίνι από τον Άρη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο επιθετικός προσανατολισμός της ομάδας θα άλλαζε κατά πολύ, βάζοντας επιπλέον πίεση στις πλάτες του Ιτουρμπέ, καθώς ο Αργεντινός είναι από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές των «κίτρινων» στην ανάπτυξη.
Ο Μαντσίνι είναι πρώτος σε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες για τον Άρη. Αρχικά είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα, έχοντας 45.8 ανά αγώνα, δηλαδή από τα πόδια περνούν οι περισσότερες κατοχές της ομάδας. Δεύτερον έχει τις περισσότερες τελικές
από όλους τους συμπαίκτες του, ακόμα και από τον Γκρέι. Ο Αργεντινός έχει 2.8 τελικές ανά αγώνα (1.2 εντός εστίας), ενώ ο Τζαμαϊκανός
έχει 2.0 ανά αγώνα (1.2 εντός εστίας).
Αν και εφόσον ο Μαντσίνι αποχωρούσε, ο Παραγουανός έπρεπε βελτιώσει τα νούμερα του στις δύο κατηγορίες που αναφέραμε άμεσα. Μπορεί η συνεισφορά στο πρέσινγκ να είναι άκρως σημαντική και αναγκαία, αλλά ο Άρης έχει ανάγκη τις επιθετικές αρετές του Ιτούρμπε, για έχει το «δικαίωμα» και ο Αργεντινός σε μια κακή βραδιά.