Στη ζωή τα όνειρα και οι μεγάλες αγάπες σου δίνουν κίνητρο να χαμογελάς και να χαίρεσαι. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Θανάσης Χατζόπουλος είναι γνωστός για την παθολογική του αγάπη για την ομάδα αλλά και τη δεδομένη οικονομική και ολοκληρωτική του αφοσίωση σε αυτό που έχει αναλάβει. Το ενθουσιώδες ταπεραμέντο, το ήθος και την εντιμότητα του.
Από την άλλη, ο γιος Λευτέρης Χατζόπουλος δεν θα μπορούσε να μην κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Σοβαρός, ευγενικός και γεμάτος ζωντάνια για εκπαίδευση και δουλειά, δε λείπει από τα παιχνίδια του Δικεφάλου και είναι πάντα κοντά στον πατέρα του. Όμως, για να ισορροπήσουν έχουν εκτός από τον ΠΑΟΚ ο καθένας το απωθημένο του, την τρέλα του… Την αμαξοδήγηση Διπλής Ζεύξης o πρώτος και την σκοποβολή κατηγορίας Τραπ ο δεύτερος!
Η αγάπη για τον αθλητισμό ξεκίνησε από τον παππού Λευτέρη Χατζόπουλο, συνέχισε στον μπαμπά Θανάση και πλέον υπάρχει και στον εγγονό Λευτέρη. Το πείσμα για το καλύτερο, η ανάγκη για διάκριση και η ψυχοθεραπεία που προσφέρει ο αθλητισμός έχουν καταστήσει τα σπορ μια αγάπη εξάρτησης και διεξόδου για την οικογένεια! Οι δυο τους παραχώρησαν μία απολαυστική συνέντευξη στο metrosport.gr και στον Στέλιο Παρθενάκη.
«Τα άλογα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά»
Ο... σπόρος για τα υπέροχα αυτά θηλαστικά ζώα φυτεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τότε που σε παιδική ηλικία, στη Χαλκιδική, οι γονείς του τον πήγαν σε σχολή ιππασίας για να ανέβει στα άλογα. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Τα άλογα είναι πανέξυπνα. Γνωρίζουν τη φωνή σου, αντιδρούν αμέσως όταν την ακούν. Το άλογο είναι ένα ζώο που θα σου δώσει την ψυχή του και το μόνο που σου ζητά είναι λίγο φαγάκι και αγάπη. Νομίζω ότι είναι μια επέκταση του εαυτού μου και πραγματικά ταυτιζόμαστε για το πάθος, την αγάπη, τον τρόπο που σκεφτόμαστε σαν οργανισμοί. Από μικρό παιδί μεγάλωσα με αυτά, είναι ένα αναπόσταστο κομμάτι της ζωής μου». Φυσικά, ο Θανάσης Χατζόπουλος έχει ασχοληθεί με ιστιοπλοΐα, σκοποβολή και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ίππευε σε ατομικό επίπεδο. Εννοείται, όλο αυτό είναι ένα μεγάλο οικονομικό στόχος και θέλει την ανάλογη οργάνωση. «Οι άλλοι έκαναν κοπάνες από το σχολείο για να πάνε για καφέ και εγώ, αν θα έκανα μία, θα ήταν για να πάω στα άλογα. Από μωρό παιδί η τρέλα μου ήταν τα άλογα... ». Για να προσθέσει. «Γενικά στην ιππασία, η συντήρηση και ο πρωταθλητισμός, κοστίζουν. Το να κάνεις ιππασία δεν κοστίζει, όταν όμως θέλεις να ανέβεις σε υψηλό επίπεδο και να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη...».
«Η σκοποβολή με κέρδισε, θέλω να πάω στην Εθνική»
Το μήλο δεν θα μπορούσε να μην πέσει κάτω από τη μηλιά. Ο Λευτέρης Χατζόπουλος ύστερα από μια «Οδύσσεια» εμπειριών σε διάφορα αθλήματα, αναδείχθηκε φέτος πρωταθλητής Ελλάδας στην Β΄ κατηγορία της Τραπ μέσα από μια σειρά αγώνων με την αξία του! “Ήταν μια δικαίωση μέσα από σκληρή προπόνηση και είμαι πολύ ικανοποιημένος! Μέσα από τα βήματα του πατέρα μου, ο οποίος είναι πολλά χρόνια στον αθλητισμό, επέλεξα και εγώ να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Πέρασα από διάφορα αθλήματα αλλά αυτό που με κέρδισε ήταν η σκοποβολή. Και αποφάσισα να ασχοληθώ σε επίπεδο πρωταθλητισμού και έτσι να ακολουθήσω την φιλοσοφία του πατέρα μου η οποία είναι ότι όταν ασχολείσαι με κάτι να το κάνεις όσο πιο καλά γίνεται, να δίνεις δηλαδή το 100% σου. Αυτό το ακολουθούμε πιστά και οι 2, ο πατέρας μου μέσα από την αμαξοδήγηση και εγώ μέσα από την σκοποβολή. Μπορεί να είναι διαφορετικά τα αθλήματα μας αλλά παρ’ όλα αυτά πάντα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στους αγώνες έστω και από απόσταση, εφόσον δεν μπορούμε να παραβρεθούμε. Για μένα επόμενος στόχος είναι να κατακτήσω την Α΄ κατηγορία και να μπορέσω να μπω στην Εθνική Ομάδα τα επόμενα χρόνια με σκληρή δουλειά και προσπάθεια με τα ανάλογα σκορ πρόκρισης ”.
«Πολύτιμοι συμπαραστάτες τα τρία άλογά μου»
Συνεργάτες, για την επίτευξη του στόχου του Θανάση Χατζόπουλου, έχει τον Ντάριους, τον Ντέξτερ και τον Γκρεϊντάνους, τα τρία άλογά του. «Το πρώτο άλογό μου, τον Ντάριους, τον έχω μια δεκαετία, τον αγόρασα το 2013. Τον Ντέξτερ τον έχω από το 2019, τον Γκρεϊντάνους από το 2017 περίπου, είναι ο μικρότερος σε ηλικία. Ο Ντάριους είναι ένα άλογο πολύ γενναίο, το οποίο με βοηθά στον μαραθώνιο. Τα άλλα δύο τα χρησιμοποιώ κυρίως στη δεξιοτεχνία. Ψάχνω και για την επόμενη γενιά αλόγων, γιατί μεγαλώνουν και αυτά και δικαιούνται κάποια στιγμή... σύνταξη». Tα καλύτερα άλογα μάλιστα προέρχονται από την Ολλανδία, που πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και συντήρησή τους. Είναι και η χώρα που θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Θα ήθελα να συμμετέχω, είναι νωρίς ακόμα, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο».
«Ο αθλητισμός είναι υγεία, περνάμε χρόνο μαζί»
Πολλές είναι οι ώρες που περνάει ο Λευτέρης Χατζόπουλος στον Σκοπευτικό Όμιλο Μακεδονίας. Πλην της δουλειάς και της ολοκλήρωσης των σπουδών. «Η σκοποβολή σε επίπεδο τραπ θέλει συστηματική και σταθερή προπόνηση. Είναι η τραπ και η σκητ, στην οποία θα έχουμε και εκπροσώπους στην Ολυμπιάδα. Αποτελεί για μένα μια επιλογή που με κάνει καλύτερο σε όλα, αθλητισμός είναι υγεία και φυσικά περνάμε χρόνο με τον μπαμπά» ,αναφέρει ο γιος Λευτέρης. Φυσικά, όποτε μπορεί και ο μπάμπας Θανάσης τον ακολουθεί. «Όποτε μπορώ, τον ακολουθώ και περνάμε χρόνο μαζί. Εκτός από την αμαξοδήγηση, η σκοποβολή είναι και για μένα απόλαυση, το κυνήγι, οπότε τι πιο ωραίο να είμαστε μαζί μέσα από ένα ωραίο άθλημα. Σε ότι και αν κάνει θα είμαι πάντα δίπλα του να τον συμβουλεύω».
«Ο πρωταθλητισμός κοστίζει, όσο αντέχω θα αγωνίζομαι»
Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο καλύπτεται οικονομικά εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο. «Γενικά στην ιππασία, η συντήρηση και ο πρωταθλητισμός, κοστίζουν. Το να κάνεις ιππασία δεν κοστίζει, όταν όμως θέλεις να ανέβεις σε υψηλό επίπεδο και να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη...».
Το κόστος, το πολύωρο ταξίδι μέχρι τον τελικό προορισμό δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τον Θανάση Χατζόπουλο, ο οποίος νιώθει και στην παρούσα φάση τη... φλόγα που τον κυρίευσε παιδί, όταν πρωτοείδε τα άλογα. Εξάλλου, η φετινή συμμετοχή στο Le Pin au Haras της Γαλλίας, δεν ήταν η πρώτη για τον Θανάση Χατζόπουλο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ήταν παρών στη διοργάνωση του 2019, στο Drebkau της Γερμανίας, είχε τη δυνατότητα παρουσίας και στην επόμενη, το 2021, αλλά ο ΠΑΟΚ τον κράτησε στη Θεσσαλονίκη. «Ήμουν πολύ αποφασισμένος φέτος να μη λείψω, πήρα την πρόκριση μέσα από 2 τουρνουά, αλλά δυστυχώς είχα πολλούς βαθμούς ποινής.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ειδικότερα, ασχολούμενος με το μπάσκετ του ΠΑΟΚ, έχω μειώσει αρκετά τα ταξίδια, εκτός Ελλάδας, για προπόνηση. Αυτό προσθέτει μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά μου.Το 2025 γίνεται στην Ολλανδία, όπου έχω και τα άλογά μου, οπότε όσο αντέχει το κορμί μου θα αγωνίζομαι».
«Όπως και στον ΠΑΟΚ, έτσι και αθλητισμός θέλει αγάπη και μεράκι, να δίνεις το 100%» Ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του και ότι κάνει το κάνει με σκοπό να δίνει όλο του το … είναι. «Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις, κάνεις κάτι με όλο σου το είναι για να πετύχει το καλύτερο. Για τον λόγο αυτό θα με δείτε σε όλες τις εκφάνσεις του ΠΑΟΚ, γιατί η ομάδα μας χρειάζεται».
Το άθλημα της αμαξοδήγησης, όπως γενικότερα η ιππασία, δεν έχει ηλικιακό όριο. Γι’ αυτό και ο Θανάσης Χατζόπουλος είναι αποφασισμένος να αγωνίζεται: «Όσο μου επιτρέπεται δε θα σταματήσω να παλεύω! Θα το κάνω είτε με την αμαξοδήγηση, είτε με την σκοποβολή, με την οποία επίσης ασχολούμαι. Η καρδιά μου είναι δοσμένη στον αθλητισμό!». Απόλυτα ειλικρινής, αν χρειαζόταν, δε, να διαλέξει μεταξύ της επιχειρηματικής, της παραγοντικής και της αθλητικής ιδιότητάς του, η απάντηση προέκυψε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η επιχειρηματική δράση χρειάζεται να υπάρχει, προκειμένου να μπορώ να έχω την παραγοντική και την αθλητική δραστηριότητα. Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε πρόεδρος και αθλητής, θα επέλεγα το αθλητής».
Τέλος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και πρόκειται για έναν τριήμερο αγώνα, με τρία διαφορετικά αθλήματα.