Ο ΠΑΟΚ διανύει περίοδο κρίσης που δεν μοιάζει με καμία άλλη που βίωσε στην εποχή Σαββίδη. Aρχίζει από την αήττητη ομάδα του Λουτσέσκου και φτάνει μέχρι την πρoοπτική σύντομα να τεθεί ξανά θέμα Φερέιρα-Σπόρτινγκ.
Για τον Αμπέλ Φερέιρα, ο Ολυμπιακός, στην τελική ευθεία της σεζόν, είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Διαθέτει καλύτερους στόπερ και αυτό δημιουργεί τεράστιο χάσμα στις αμυντικές επιδόσεις των δύο ομάδων. Πέρυσι η άμυνα του ΠΑΟΚ, κατά τον Λουτσέσκου, ήταν η καλύτερη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, φέτος, κάτα τον Φερέιρα, η μεγάλη πληγή του.
Ας μην αναλύσουμε τώρα το γιατί κατέληξε έτσι, αλλά ας μείνουμε στο συμπέρασμα πως ένα τέτοιο συμπέρασμα σε συνδυασμό με το -7 από τον Ολυμπιακό μετά την ισοπαλία στην Ξάνθη, μεταφράζεται σε «αντίο Πρωτάθλημα» για τον ΠΑΟΚ.
«Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα παλέψουμε μέχρι το τέλος», είπε χθες ο Πορτογάλος κόουτς του ΠΑΟΚ που εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε ότι δεν έχει κάτι άλλο να δώσει με βάση το υπάρχον ρόστερ. Από τη μία είπε ότι επιλέγει τους καλύτερους να παίζουν και από την άλλη παραδέχθηκε ότι τα διαδοχικά παιχνίδια που πήρε ο Βαρέλα, οδήγησαν στον τραυματισμό του. Δικαιολόγησε ακόμη και το ρίσκο του να παίξουν χθες, ενώ διέτρεχαν όπως και συνέβη τελικά, κίνδυνο τιμωρίας, ο Αουγκούστο (δύο αγωνιστικές) και ο Ινγκασον (μία). Κι άντε να δεχθούμε ότι πίσω από τον Ισλανδό δεν υπήρχε «καλύτερος στόπερ». Στην θέση του Βραζιλιάνου δεν μπορούσε να παίξει ο συμπατριώτης του Μαουρίσιο ή ο Εσίτι για να πάει στα πλέι οφ χωρίς ρίσκο και να μηδενίσει τις κάρτες του; Μήπως και οι δύο δεν είχαν ξαναπαίξει σε κρίσιμο παιχνίδι του ΠΑΟΚ;
Εξάλλου, η απόλυτη αλχημεία με τον Βιεϊρίνια στόπερ και τις συχνές αλλαγές σε ρόλους που είδαμε χθες στην Ξάνθη, συνιστούν απλά την παραδοχή ότι «δεν έχω και δεν θέλω να ψάξω να βρω άλλες λύσεις εκ των έσω». Αν προσπεράσουμε τον χαρακτηρισμό κορυφαίο ταλέντο για τον Μιχαηλίδη, ο Μιχάι που έχει την εμπειρία της Super League δεν θα μπορούσε να παίξει;
Συνιστούν, όμως, και κάτι ακόμη. Την έκφραση του πληγωμένου εγωισμού του Φερέιρα. Για να αντιληφθείτε τι εννοώ πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στην μέρα που ήρθε ο Πορτογάλος στον ΠΑΟΚ.
Ο θυμός του Ιβάν και η συμφωνία που στήθηκε σε λάθος βάση
Για την ακρίβεια, θα πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω, στην μέρα που ο Λουτσέσκου έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης τότε δέχθηκε προτροπές να ψάξει έναν προπονητή στο ίδιο στυλ και στο ίδιο κασέ με τον Ρουμάνο, ήθελε όμως να... ξεφορτωθεί τα χρήματα που πήρε από την Αλ Χιλάλ για τον 50χρονο κόουτς, όντας ενοχλημένος από την αποχώρησή του. Έβαλε και επιπλέον μισό εκατομμύριο για να φέρει στην Τούμπα τον φέρελπι Φερέιρα από την Μπράγκα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να του προσάψει ότι ήθελε να βγάλει κέρδος από την αλλαγή προπονητή. Ο νεαρός Πορτογάλος για να έρθει στην Τούμπα, πήρε υποσχέσεις για μία ομάδα τριετίας που θα επρόκειτο να χτίσει, μοντέρνα και με στόχευση στο Champions League, έτσι ώστε και ο ίδιος να κάνει το επόμενο βήμα εξέλιξης στην καριέρα του.
Δυστυχώς, κανείς δεν του ανέλυσε τα δεδομένα όπως πραγματικά ήταν, ότι η ομάδα που παραλάμβανε ήταν η πιο πετυχημένη στην ιστορία του συλλόγου και οι προσαρμογές που ήθελε να κάνει θα έπρεπε να γίνουν σταδιακά. Μοιραία δεν υπήρχε και σοβαρός μεταγραφικός σχεδιασμός. Και ποιος στ' αλήθεια να καθοδηγήσει σωστά την οικογένεια και κυρίως τον Γιώργο Σαββίδη, όταν στην ομάδα δεν υπήρχε κανείς από αυτούς που την έστησαν (εκτός του Λουτσέσκου, είχε αποχωρήσει και ο Μίχελ...), παρά μόνο ο Μπράνκο που νωρίς μέσα στο φθινόπωρο έβαλε πάνω του την ταμπέλα «υπό παραίτηση»;
Κατά συνέπεια, ο Φερέιρα μπήκε στην σεζόν με τον αέρα του προπονητή που έρχεται από ανώτερη σχολή-άρα φέρνει μαζί του το... φως το αληθινό-και προσπάθησε να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, την ώρα που ο υπόλοιπος ΠΑΟΚ ήθελε απλά να βλέπει μία ομάδα συνέχεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Χωρίς να φαίνεται έντονα, καθώς ο ΠΑΟΚ νικούσε με την κεκτημένη ταχύτητα που είχε από την προηγούμενη σεζόν, υπήρχε μία τριβή στις σχέσεις μεταξύ παικτών και προπονητή, στην οποία εξ' ορισμού ο Φερέιρα ήταν ο πιο αδύναμος. Από τη μία ήταν οι νταμπλούχοι και αήττητοι πρωταθλητές και από την αλλη ένας ταλαντούχος αλλά άπειρος κόουτς. Πώς θα μπορούσε ο δικός του λόγος να έχει μεγαλύτερη αξία, ενώ δεν υπήρχε και ο άνθρωπος που θα αποτελούσε ασπίδα του και θα έφερνε τους παίκτες γύρω από τον προπονητή τους;
Όταν, λοιπόν, τα αποτελέσματα στράβωσαν (η ιστορία άρχισε μετά την ήττα από τον Αρη) η απαίτηση ήταν «Αμπέλ παίξε αυτό που μπορούν οι παίκτες». Και, μάλιστα, επιτακτικά. Ήταν τότε που ο εγωισμός του αλλιώς μαθημένου Πορτογάλου άρχισε να πληγώνεται. Τότε που το μυαλό του άρχισε να θολώνει επειδή δεν του άρεσε αυτό που γινόταν και τον οδήγησε σε κακοδιαχείριση του ρόστερ του και τελικά στο χθεσινό μπάχαλο στην Ξάνθη. Όσο κι αν προσπάθησε να το διαψεύσει ο 41χρονος Πορτογάλος, υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια. Δεν υπάρχει σημείο επαφής του προπονητή με τους παίκτες. Φάνηκε και στην πολυσυζητημένη σύσκεψη μέσω Skype, παικτών-Ιβάν Σαββίδη, όταν το γκάλοπ που, ουσιαστικά, έκανε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έβγαλε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για εκείνον, Είχαν παράπονα τόσο εκείνοι που έπαιζαν, όσο και εκείνοι που δεν αγωνίζονταν. Οι συχνές αναφορές του Φερέιρα στους «καλύτερους που επιλέγει να παίζουν», δεν είναι απόλυτα επιλογή «για το καλό του ΠΑΟΚ», αλλά για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του. Για να δείξει ότι δεν έφταιγαν η τακτική του και οι επιλογές του για τα κακά αποτελέσματα, αλλά το γεγονός ότι αυτή είναι η ποιότητα και η... ποσότητα του υλικού, εκφράζοντας έμμεσα τα παράπονα και για τις μεταγραφές που δεν του έγιναν.
Η Σπόρτινγκ ίσως να είναι η λύση που όλοι περιμένουν
Κοντολογίς, ο Μιχαηλίδης ίσως θα μπορούσε να παίξει σε προηγούμενα παιχνίδια και χθες, ο Μιχάι το ίδιο. Δεν νοιάζει όμως πλέον τον Φερέιρα. Τουλάχιστον αυτό δείχνει. Ούτε μοιάζει να προβληματίζεται έντονα για το αν ο ΠΑΟΚ θα σώσει κάποιον από τους εναπομείναντες στόχους της σεζόν. Θα κάνει την προσπάθειά του και όλα καλά. Τον νοιάζει απλά να φωνάξει ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος για να έχει ένα άλλοθι για την δική του δουλειά.
Καταλήγοντας σ' αυτό το συμπέρασμα, είναι δεδομένο ότι o ΠΑΟΚ δεν μπορεί να υπολογίζει σε ουσιαστική βοήθεια από τον πάγκο στα επόμενα ματς. Η χρονιά θα σωθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, αν οι παίκτες αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και καταθέσουν αυτοσεβασμό πάνω στο χορτάρι.
Προφανώς, αυτό το σκηνικό «αναγκάζει» την διοίκηση Σαββίδη να ψάξει τον διάδοχο του Φερέιρα γιατί, ακόμη κι αν γίνει ριζική αλλαγή στο ρόστερ, δεν μπορεί μία ομάδα να στηριχθεί σε έναν προπονητή που βάζει τον εγωισμό του πάνω από το συμφέρον της. Ίσως το κάνει γιατί ξέρει ότι έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο που τον προστατεύει, ίσως γιατί προσπαθεί με τον τρόπο του να βρεθεί στην πόρτα της εξόδου, αφού οι πληροφορίες από την Πορτογαλία θέλουν την Σπόρτινγκ πάλι να του κλείνει το μάτι. Πληροφοριακά, οι άνθρωποι του συλλόγου της Λισαβόνας έχουν διαμηνύσει στον νυν τεχνικό Σίλας, ότι τον θέλουν και για τον αυριανό αγώνα με την Φαμαλικάο. Μετά είναι πιθανό να προβούν σε αλλαγή και ο Φερέιρα εμφανίζεται βασικός στόχος ξανά. Τυχαίο; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν.