Φήμες υπήρχαν για αρκετούς προπονητές, μεταξύ αυτών ήταν οι Κόντε και Εμερι, όμως τελικά οι «καρακάξες» ανακοίνωσαν την πρόσληψη του 43χρονου προπονητή με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Σύμφωνα με τα αγγλικά Μέσα, ο Χάου κέρδισε τον Εμερι στη συνέντευξη για το τι χρειάζεται η ομάδα για να ανέβει επίπεδο, με τον Αγγλο να έχει πλάνο και συγκεκριμένες ιδέες.
Το τέλος καριέρας στα 30 και η άνοδος στη League One
Ποιος είναι όμως ο Εντι Χάου; Πολλοί που δεν ασχολούνται με το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν τον γνωρίζουν. O 43χρονος Αγγλος γεννήθηκε στο Αμερσχάμ, μια μικρή πόλη 43 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην κομητεία του Ντόρσετ και έπαιξε αρκετά γρήγορα στις ακαδημίες της Μπόρνμουθ. Ο Χάου έκανε ντεμπούτο στα 18 του με τα «κεράσια» και έμεινε μέχρι το 2002, γράφοντας 200 συμμετοχές. Στη συνέχεια έπαιξε σε Πόρτσμουθ, Σουίντον και το 2004 επέστρεψε στην Μπόρνμουθ όπου εκεί τελείωσε την καριέρα του το καλοκαίρι του 2007. Ηταν μόλις 30 ετών αλλά δεν μπορούσε να επιστρέψει από τον σοβαρό τραυματισμό του που είχε στο γόνατο.
Την επόμενη χρονιά, Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την ομάδα ως υπηρεσιακός καθώς είχε προσληφθεί για προπονητής ακαδημιών. Τον Ιανουάριο του 2009 έγινε μόνιμος προπονητής και κατάφερε να κρατήσει την Μπόρνμουθ στη League Two. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε κάτι απίστευτο και μάλιστα εκείνη τη χρονιά τα «κεράσια» είχαν απαγόρευση μεταγραφών. Πήρε την άνοδο στη League One και όπως έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του, τότε ήταν το σημείο που άλλαξε την καριέρα του. Αρχισε να βλέπει πως μπορεί να πάρει το καλύτερο από κάθε παίκτη, πως να προσπαθεί να τους βελτιώσει και πως να μάθει να δουλεύει με ό,τι έχει στα χέρια του. Στα μισά της επόμενη χρονιάς αποχώρησε για την Μπέρνλι που έπαιζε στη Τσάμπιονσιπ.
Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε την Μπέρνλι, την οδήγησε σε μια 8η και μια 13η θέση και τον Οκτώβριο του 2012 αποχώρησε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους (έφυγε από την ζωή η μητέρα του).
Η δεύτερη θητεία και η Πρέμιερ Λιγκ
Εκείνη την περίοδο ανέλαβε ξανά την αγαπημένη του Μπόρνμουθ. Τον αμέσως επόμενο μήνα (Νοέμβριο) οδήγησε την ομάδα σε τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες και πήρε το βραβείο του καλύτερου προπονητή του μήνα στη League One. Στο τέλος της χρονιάς οδήγησε τα «κεράσια» στην άνοδο στην Τσάμπιονσιπ, ως δεύτερη ομάδα ένα βαθμό πίσω από τη Ντονκάστερ.
Την πρώτη του χρονιά στην Τσάμπιονσιπ με την Μπόρνμουθ, έβγαλε την ομάδα 10η και την επόμενη σεζόν ήταν αποφασισμένος να την οδηγήσει σε ακόμη μία άνοδο. Τον Απρίλιο του 2015 ψηφίστηκε ως ο προπονητής της δεκαετίας (2005-2015) και λίγες μέρες αργότερα επισημοποιήθηκε η άνοδος της ομάδας του στην Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ως πρωταθλήτρια στην Τσάμπιονσιπ.
O Χάου κατάφερε να κρατήσει την Μπόρνμουθ την πρώτη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ ως 16η, ενώ στις υπόλοιπες χρονιές ήταν κοντά στη μέση της βαθμολογίας με αποκορύφωμα τη σεζόν 2016-2017 που η Μπόρνμουθ τερμάτισε 9η. Στο τέλος της 5ετίας, η ομάδα από το νοτιοδυτικό άκρο της Αγγλίας υποβιβάστηκε ως 18η και τον Αύγουστο του 2020 αποφασίστηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον Χάου. Στις δύο θητείες του στη Μπόρνμουθ έκατσε στον πάγκο της ομάδας σε 458 παιχνίδια με απολογισμό 194 νίκες, 95 ισοπαλίες και 169 ήττες.
Τον Μάιο του 2021 απέρριψε πρόταση της Σέλτικ και τελικά στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής της Νιουκάστλ, ο πρώτος στην εποχή των Σαουδαράβων. Στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής των «καρακαξών», τόνισε πως είναι τιμή του να γίνει τεχνικός της Νιουκάστλ, πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία αλλά παράλληλα και πρόκληση γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά.
Το στυλ παιχνιδιού
Ο Χάου είναι ένας εργασιομανής προπονητής που του αρέσει να βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεσή του. Είναι φιλόδοξος, αποφασισμένος να φτάσει στην κορυφή. Χαρακτηρίζεται για την αφοσίωσή του σε αυτό που κάνει και στον τρόπο που δίνει κίνητρο σε όλους στην ομάδα. Είναι μοντέρνος προπονητής, εναρμονισμένος με την τεχνολογία και τα δεδομένα που παρέχει αλλά κάποιες φορές και αναχρονιστικός. Θέλει να δουλεύει με ελάχιστη φασαρία και την μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Στη Μπόρνμουθ έγινε γνωστός για την καθιέρωση και βελτίωση νεαρών παικτών και την μεταπώλησή τους με μεγάλο κέρδος για την ομάδα. Του αρέσει να παίζει άμεσο και επιθετικό ποδόσφαιρο, με πρέσινγκ ψηλά στο γήπεδο. Είναι ταπεινός και έχει εμμονή με την επιτυχία. Του αρέσει να κάνει καθημερινά τετ-α-τετ με τους παίκτες του και να προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες τους. Δεν είναι προπονητής που θα θυσιάσει τις αρχές του για το αποτέλεσμα.
Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-4-2 και του αρέσει να παίζουν τα μπακ ψηλά. Ο ένας από τους δύο χαφ μένει πίσω κι ο άλλος λειτουργεί ως box to box, οι δύο πλάγιοι χαφ γίνονται εξτρέμ και ο οι δύο επιθετικοί δεν παίζουν δίπλα ο ένας στον άλλον, ο ένας είναι λίγο πιο πίσω ως περιφερειακός. Με λίγα λόγια το 4-4-2 μετατρέπεται σε 4-4-1-1.
Μία από τις λίγες φορές που άλλαξε σύστημα ήταν στις 31/1/2018 όταν έπαιζε στο Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στην Τσέλσι. Επαιξε 3-4-3 λόγω τραυματισμών, η Μπόρνμουθ κέρδισε με 3-0 και ο Χάου εξήγησε δύο χρόνια αργότερα στο Coaches Voices πως το έκανε αυτό όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο.
Στη Νιουκάστλ και τους οπαδούς της θα αρέσει το επιθετικό του ποδόσφαιρο, ενώ ο Χάου θα βρεθεί ξανά με τους πρώην παίκτες του, Γουίλσον, Φρέιζερ και Ρίτσι.
To Skysport δημοσίευσε μια πιθανή ενδεκάδα με βάση το αγαπημένο σύστημα του Χάου και τον τρόπο που του αρέσει να παίζει η ομάδα του.
Οι παίκτες που βελτίωσε και μοσχοπούλησε
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο Χάου είναι φημισμένος για το γεγονός πως εξελίσσει και βελτιώνει παίκτες που έχει στη διαθέσή του. Παίκτες όπως οι Φρέιζερ, Ρίτσι, Γουίλσον και Στάνισλας αποκτήθηκαν με ελάχιστα χρήματα και έγιναν βασικοί στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάτι αντίστοιχο έγινε με άλλους παίκτες όπως οι Μινγκς, Ραμσντέϊλ και Ακε οι οποίοι βελτιώθηκαν θεαματικά υπό τις οδηγίες του Χάου και πουλήθηκαν με σημαντικά ποσά.
Λιούις Γκραμπάν (φορ), τον απέκτησε Ιούλιο του 2012 από τη Ρόδεραμ έναντι 370.000 ευρώ. Στη θητεία του στη Μπόρνμουθ είχε 115 συμμετοχές, έβαλε 36 γκολ και έδωσε 15 ασίστ. Από παίκτη League One, ο Χάου τον έκανε βασικό στη Τσάμπιονσιπ όπου έβαλε 22 γκολ σε 44 ματς τη σεζόν 2013-2014 και τον πούλησε έναντι 3,7 εκατ.ευρώ στη Νόριτς. Μετά τον ξανααγόρασε το 2016 για 9,3 εκατ.ευρώ και έπειτα από διαδοχικούς δανεισμούς τον πούλησε το καλοκαίρι του 2018 έναντι 6,8 εκατ.ευρώ στη Νότιγχαμ.
Τάιρον Μινγκς (στόπερ), τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2015 από την Ιπσουϊτς έναντι 11,3 εκατ.ευρώ μετά από 4 χρόνια τον πούλησε 22,3 εκατ.ευρώ τον Ιούλιο του 2019 στην Αστον Βίλα ενώ έξι μήνες νωρίτερα τον είχε δώσει δανεικό στην ίδια ομάδα. Σε 3,5 χρόνια στη Μπόρνμουθ είχε μόλις 23 συμμετοχές.
Λι Μουσέ (φορ), τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2016 έναντι 6,5 εκατ.ευρώ και τον πούλησε μετά από τρία χρόνια 11,5 εκατ.ευρώ στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Σε τρία χρόνια είχε 71 συμμετοχές και 5 γκολ.
Τόμι Ελφικ (στόπερ), τον απέκτησε από την Μπράιτον έναντι 250.000 ευρώ το 2012 και τον πούλησε 3,9 εκατ.ευρώ στην Αστον Βίλα το καλοκαίρι του 2016. Είχε 145 συμμετοχές και 6 γκολ στην τετραετία στην Μπόρνμουθ. Τον πήρε από παίκτη της League One, τον έκανε αρχηγό στην Τσάμπιονσιπ και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Επίσης, τον έφτασε να παίξει την τελευταία του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου είχε 12 συμμετοχές με τα «κεράσια».
Ματ Ρίτσι (αρ.μπακ), τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2013 έναντι 470.000 ευρώ και τον πούλησε το καλοκαίρι του 2016 έναντι 12 εκατ.ευρώ στη Νιουκάστλ. Σε 3,5 χρόνια στη Μπόρνμουθ είχε 142 συμμετοχές, 31 γκολ και 29 ασίστ. Η καλύτερη χρονιά του ήταν στην Τσάμπιονσιπ τη σεζόν 2014-2015 είχε 46 εμφανίσεις, 15 γκολ και 17 ασίστ. Την επόμενη χρονιά τον έφτασε να παίξει Πρέμιερ Λιγκ. Στη διάρκεια της θητείας του στα «κεράσια» έγινε και διεθνής με την Σκωτία.
Νέιθαν Ακε (στόπερ), τον πήρε δανεικό για ένα εξάμηνο τη σεζόν 2016-2017 και το καλοκαίρι του 2017 τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή από την Τσέλσι έναντι 22,8 εκατ.ευρώ. Αφού τον έκανε έναν βασικό παίκτη Πρέμιερ Λιγκ, τον μουσχοπούλησε στη Σίτι έναντι 45,3 εκατ.ευρώ το καλοκαίρι του 2020. Στη Μπόρνμουθ είχε 121 συμμετοχές, 11 γκολ και 6 ασίστ.
Ααρον Ράμστντεϊλ (τερματοφύλακας), τον απέκτησε Ιανουάριο του 2017 έναντι 940.000 ευρώ και τον πούλησε το καλοκαίρι του 2020 για 20,5 εκατ.ευρώ στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Τον βελτίωσε ως παίκτη και εκεί που τον έδινε δανεικό σε Τσέστερφιλντ και Γουίμπλεντον, τον έκανε βασικό στην Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2019-2020 και εκεί έπαιξε 37 από τα 38 παιχνίδια της Μπόρνμουθ.
Κάλουμ Γουίλσον (φορ), τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2014 έναντι 3,7 εκατ.ευρώ από την Κόβεντρι, ήταν στο μεγαλύτερος μέρος της θητείας του Χάου στη Μπόρνμουθ και αφού εξελίχθηκε ως παίκτης πουλήθηκε στη Νιουκάστλ το 2020 έναντι 22,25 εκατ.ευρώ. Με τα «κεράσια» είχε 187 συμμετοχές, 67 γκολ και 30 ασίστ.
Οσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον Χάου
Ξυπνάει στις 6.30 το πρωί κάθε μέρα.
Του αρέσει να βιντεοσκοπεί την προπόνηση του γιατί θέλει να αναλύει τον εαυτό του ως προπονητή και το πως συμπεριφέρεται στους παίκτες του.
Είναι παντρεμένος με την Βίκι και έχουν τρεις γιους.
Είναι οπαδός της Εβερτον από το 1984 και έναν τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Γουότφορντ.
Κατά τη δεύτερη θητεία του στη Μπόρνμουθ, άρχισε μαθήματα πιάνο μια φορά την εβδομάδα με σκοπό να μάθει για να διδάξει στον γιο του.
Το ποδόσφαιρο επηρεάζει και την προσωπική ζωή του, δεν του αρέσει να χάνει και αυτό φαίνεται.
Εχει σκυλί, ράτσας μποξέρ, και το λένε Ερικ.
Στον καρπό του δεξιού του χεριού έχει ένα τατουάζ το «R», είναι το όνομα του προηγούμενου σκύλου που είχε, ενός λαμπραντόρ, ονόματι Rondney.
Στο προπονητικό κέντρο της Μπόρνμουθ υπάρχει ένας τροχός που λέγεται «Spin City» και όταν κάποιος παίκτης κάνει πειθαρχικό παράπτωμα, μόνος του γυρνάει τον τροχό για να δείξει το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει. Στη συνέχεια αυτό το ποσό πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, μία φορά τον μήνα.
Εχει παρακολουθήσει προπονήσεις του Μπρένταν Ρότζερς και του Μαουρίσιο Σάρι.