Στο άκουσμα ότι ένας οικονομολόγος αναλαμβάνει τον Αθλητισμό, η πρώτη σκέψη είναι αυτονόητη: “Tι μπορεί να πετύχει ένας πολιτικός εκεί όπου απέτυχαν συνάδελφοι του που… γεννήθηκαν στον αθλητισμό;». Λογική η σκέψη και το ερώτημα, με τα όσα έχουν δει τα μάτια μας.
Το αποτέλεσμα του έργου του Γιάννη Βρούτση με την ιδιότητα του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας του. Η καλή μέρα, όμως, από το πρωί φαίνεται. Και τα δείγματα γραφής του νέου Αναπληρωτή Υπουργού έχουν θετικό πρόσημο. Κυρίως χαρακτηρίζεται για την αποτελεσματικότητα του, η οποία ξεφεύγει από το γνώριμο πλαίσιο ενός πολιτικού. Ατομο χωρίς έπαρση, κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες, δουλεύοντας και όχι πολυλογώντας, να αφήσει το αποτύπωμα του για την ευαισθησία του απέναντι στο έργο που το ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό. Και την έδειξε με έργα και όχι με λόγια.
Επισκέφτηκε δύο φορές τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για θέματα της αρμοδιότητας του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ιστορικού συλλόγου «Μακεδονικός» που αποτελεί μία αθλητική κυψέλη, κι έκανε πολύωρες συζητήσεις με φορείς και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές και τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ενίσχυσε με 1 εκατ. ευρώ το Καυτανζόγλειο Στάδιο για άμεση ολοκλήρωση των τεχνικών έργων και αύξησε την ετήσια επιχορήγηση του κατά 150% και των Ε.Α.Κ. κατά 49%! Συγχρόνως σ’ όλες τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη έδειξε διάθεση να βάλει τέλος στην αναρχία και τη ρουσφετολογία που υπάρχει στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να κερδίζει την μεγαλύτερη προσοχή του εκάστοτε αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού. Οσοι προκάτοχοι του κ. Βρούτση «τσαλακώθηκαν», είχαν δώσει προτεραιότητα στις επαγγελματικές ομάδες του ποδοσφαίρου. Εκεί όπου άκρη δεν βρίσκεται γιατί πρυτανεύουν οι εγωισμοί και μπερδεύονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σαφώς και όταν κρίνεται αναγκαίο η πολιτεία επιβάλλεται να έχει καταλυτική παρέμβαση και σε θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά οι εταιρείες αθλητικού θεάματος, έχουν τα όργανα τους τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία τους. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει μεγαλύτερη ανάγκη δρομολόγησης μέτρων από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού. Μέτρα τα οποία θα βάλουν μία τάξη στον χώρο και θα εξαφανισθούν όλα τα φαινόμενα αταξίας. Όπως αυτά που παρατηρούνται, για παράδειγμα, στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Ε.Α.Κ. και την εμπορική εκμετάλλευση των παρακείμενων χώρων. Η άμεση προτεραιότητα του κ. Βρούτση, και αυτό επισήμανε στα μέλη της διοίκησης των Ε.Α.Κ., είναι η οικονομική διαφάνεια και η εξυγίανση !
Υπέγραψε ήδη το ΦΕΚ για τα χρήματα από το Στοίχημα , με τα οποία ενισχύονται τα ΕΑΚ και ακολουθούν αμέσως μετά οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία !
Ακόμη ο κ. Βρούτσης έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασφάλεια των γηπεδικών εγκαταστάσεων και στους τομείς στατικότητας και πυρασφάλειας.
Προωθεί την Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το πρωτοποριακό πρόγραμμα e Kouros και ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για την αθλητική βία.
Τέλος προετοιμάζει το σχέδιο ΕΡΓΑΝΗ για τον αθλητισμό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει όλη τη δομή του ερασιτεχνικού αθλητισμού και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του.
Τι απομένει; Η ολοκλήρωση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Να περάσει δηλαδή στην πράξη με βήμα ταχύ, γιατί εκεί πάντα κρύβεται ο… μουντζούρης.