Αποστολή στα 3-5 Πηγάδια, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ
Η φετινή προετοιμασία του Αρη έχει ήδη νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με τις υπόλοιπες προσθήκες που θα γίνουν στο ρόστερ. Στη λίστα των “νέων”, όμως, συμπεριλαμβάνεται και ο Μίκαελ Ένινγκ.
Μπορεί ο Γερμανός να βρίσκεται δέκα μήνες στην ομάδα, ωστόσο σε αυτό το διάστημα, το πιο σημαντικό για να τεθούν οι βάσεις και να δουλευτεί σωστά ένα σύνολο, είναι… καινούριος. Φέτος έχει τη δυνατότητα να βάλει τη δική του σφραγίδα στον Αρη που θα δει ο κόσμος τη νέα σεζόν. Πέρυσι, ουσιαστικά κλήθηκε να διαχειριστεί μία ομάδα η οποία δεν ήταν δική του και μία κατάσταση (βλ. απαγόρευση μεταγραφών) η οποία δεν του έδωσε τη δυνατότητα, έστω μεσούσης της περιόδου, να αλλάξει πράγματα.
Συνεπώς, το διάστημα της προετοιμασίας για τον Ένινγκ αποτελεί την ευκαιρία να αφήσει το “αποτύπωμά” του και να δημιουργήσει ένα σύνολο δικό του”, για το όποιο θα έχει την πλήρη ευθύνη. Είναι λογικό λοιπόν, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας στα 3-5 Πηγάδια, οι “προβολείς” να μην πέφτουν σε κάποιον ποδοσφαιριστή αλλά στον προπονητή.
Μαθαίνοντας μέρα με τη μέρα τον 54χρονο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, προς το παρόν, αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς. Αισθάνεται άνετα, νιώθει πολύ οικεία, νιώθει και πιο σίγουρος για αυτά που θέλει να κάνει. Ακόμα και με τους απεσταλμένους των ΜΜΕ στο Βέρμιο έδειξε με το… καλημέρα πολύ πιο άνετος ερχόμενος μετά τις προπονήσεις για να στήσει ένα χαλαρό “πηγαδάκι” απόψεων. Κατ΄ ουσίαν, το διάστημα της προετοιμασίας είναι μία περίοδος γνωριμίας για όλους. Ο Αρης (ξανά) μαθαίνει τον Μίκαελ.
Πρωταγωνιστής στον δικό του Αρη
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο και συμπεριφέρεται στους ποδοσφαιριστές του. Ο Ένινγκ έχει μια ξεχωριστή ικανότητα να είναι παντού και… πουθενά. Να είναι εκείνος που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, δίχως όμως να είναι φορτικός πάνω από κάθε παίκτη κι έχοντας παράλληλα αρκετές στιγμές που εξαφανίζεται μέσα στο γήπεδο, ειδικά στις πρωινές προπονήσεις όπου τον λες και “παρατηρητή”.
Απόμακρο, όμως, δεν τον λες σε καμία περίπτωση. Θέλει να είναι κοντά στους παίκτες του και ειδικά στους νεοφερμένους, για να τους βάλει όσο πιο σύντομα στο κλίμα της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας του. Άλλοτε επιβραβεύει την προσπάθεια και το επίπεδο εμπέδωσης των “θέλω” του μοιράζοντας μπράβο και άλλοτε “γκαζώνει”, όταν διαπιστώνει έλλειψη συγκέντρωσης στον στόχο. Δίχως όμως να… ακούγεται. Άλλοτε δε, είναι το πειραχτήρι στο γήπεδο για να “σπάσει” τη μονοτονία των ασκήσεων. Γενικώς έχει τον τρόπο και το δικό του στυλ του, ο τόνος του είναι πάντοτε ήρεμος, αλλά μέσα από τα λόγια του ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το σκεπτικό του και το τι επιχειρεί να μεταδώσει.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια της τακτικής επί παραδείγματι, όπου κρατά εξ ολοκλήρου τα “σκήπτρα”, οι οδηγίες του είναι στοχευμένες και απόλυτες. “Μην είστε στατικοί, θέλω συνεχώς κίνηση. Γρήγορη σκέψη, γρήγορη κίνηση. Να είστε δραστήριοι στο μεσοδιάστημα για να δημιουργούμε έτσι τους κατάλληλους χώρους προς την επίθεση”. “Συγκέντρωση χρειάζεται, όχι πανικός, στην πίεση του αντιπάλου κι όταν κυκλοφορείτε την μπάλα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παζλ λαθών, μην φοβάστε το λάθος”. Εντολές οι οποίες εξηγούν το σκεπτικό του για τον “νέο Αρη”. Για κάποιους ίσως αυτά θεωρούνται αυτονόητα, αλλά όπως είπε και ο ίδιος... "οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά".
Πολύ σημαντικό επίσης για τον Ένινγκ είναι η επικοινωνία του συνόλου. Ποντάρει πολλά στο να μάθει ο ένας τις κινήσεις του άλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια μίας συνδυαστικής άσκησης (κυκλοφορία μπάλας, σωστές και γρήγορες μεταβιβάσεις), έδωσε την εξής εντολή: αυτός που θα κάνει την πάσα να φωνάζει το όνομα εκείνου που θα υποδεχτεί την μπάλα. Επιπλέον, πολλά ποντάρει και στο άμεσα “πάντρεμα” των νεοφερμένων με το υπόλοιπο σύνολο. Τους έχει… από κοντά και τους μιλάει, εξηγώντας στον καθένα με λεπτομέρεια τα θέλω του.
Εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του
Όσον αναφορά
τις συνθήκες προπόνησης, ο Ένινγκ δείχνει
απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες
του. Σε σχέση με πέρυσι μάλιστα το τεχνικό και ιατρικό επιτελείο έχει ενισχυθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στον Γερμανό να έχει περισσότερα "μάτια" δίπλα του. Μεγάλο μέρος των ασκήσεων, ειδικά
όταν πρόκειται για θέματα φυσικής
κατάστασης, γίνονται με εκείνον
παρατηρητή. Παρεμβαίνει μόνο όταν (κι αν) χρειαστεί. Αλλά παράλληλα είναι εκείνος
που θα ζητήσει από τους συνεργάτες του, να τα
έχουν όλα έτοιμα. Ο Γερμανός ξέρει πως
ο Αρης αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό
στοίχημα για εκείνον (όπως και ο ίδιος
για τον Αρη). Εχοντας απόλυτη γνώση των
απαιτήσεων του κλαμπ, της έλλειψης…
υπομονής και της δίψας για διακρίσεις,
αντιλαμβάνεται καλά πως δεν θα υπάρξει
“μήνας του μέλιτος” και θα πρέπει να
έχει αποτελέσματα με τους Κιτρινόμαυρους.