Μάνου Γκαρθία και Σάπι Σουλεϊμάνοφ θα συνεχίσουν πλέον να "βγάζουν το ψωμί τους" στο MLS με τη φανέλα της Κάνσας Σίτι και με αφορμή το deal πέτυχε ο Αρης με τους Αμερικάνους, το metrosport.gr θυμάται τις πωλήσεις που προηγήθηκαν στη 10ετία του Θόδωρου Καρυπίδη…
Η μεταγραφή των δύο ποδοσφαιριστών στην Αμερική θα αποφέρει στους Κιτρινόμαυρους συνολικά ένα ποσό κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και το συνολικό κέρδος που βγαίνει - από τα ποσά που ξόδεψε για τη μεταγραφή τους και τα ποσά που πούλησε - ανέρχεται (περίπου) στο 1,4 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2022 η απόκτηση των δικαιωμάτων του Μάνου Γκαρθία από την Σπόρτινγκ Χιχόν, κόστισε 3,2 εκατ. ευρώ, και εκείνη την περίοδο αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ, ενώ ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ ήρθε αρχικά ως δανεικός από την Κράσνονταρ, με τον Αρη να κάνει το περασμένο καλοκαίρι χρήση της ρήτρας αγοράς που είχε συμφωνηθεί και πληρώνοντας το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ απέκτησε ολοκληρωτικά τα δικαιώματά του.
Μένει να φανεί αν η αγωνιστική εκτίμηση και το timing της πώλησης δύο κομβικών ποδοσφαιριστών του φετινού ρόστερ, ήταν η σωστή κίνηση. Αν δηλαδή, ο Αρης θα επηρεαστεί αγωνιστικά και σε τι βαθμό. Καλές οι εκτιμήσεις και οι διάφορες κριτικές που ασκούνται, αλλά αυτό θα φανεί στο γήπεδο και από το κατά πόσο οι παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ, μαζί με τις μεταγραφές που έγιναν, θα κάνουν τον κόσμο της ομάδας να τους… ξεχάσει σύντομα.
Το κέρδος των 8+ εκατομμυρίων ευρώ
Αυτό αναδεικνύεται μέσα από τις πωλήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων. Πωλήσεις που έφεραν κέρδος στην ομάδα βάσει της αξίας που «αγόρασε» το κλαμπ. Το συντριπτικό μέρος από το συνολικό κέρδος των 8 εκατ. ευρώ ήρθε από τη μεταγραφή του Λουίς Πάλμα στην Σέλτικ. Ο Ονδουριανός ήρθε στον Αρη τον Ιανουάριο του 2019 από την άσημη CDS Vida κι ένα ημιεπαγγελματικό Πρωτάθλημα. Το παιδί με τα σιδεράκια τότε, που δεν είχε βγει ποτέ εκτός της χώρας του και «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στη Θεσσαλονίκη, κόστισε μόλις 200.000 ευρώ και μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, από τη μεταγραφή του στη Σκωτία, ο Αρης καρπώθηκε 4 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια (περίπου) συνομοταξία μπαίνει η περίπτωση του Ντάνιελ Μαντσίνι και η πώλησή του στον Παναθηναϊκό έναντι 3 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο Αρης είχε φέρει τον Αργεντίνο winger στην Ελλάδα -ως δανεικό αρχικά – από την Μπορντό, η οποία κράτησε ένα ποσοστό δίνοντας αργότερα τα δικαιώματά του στους Κιτρινόμαυρους έναντι περίπου 500 χιλιάδων.
Εξίσου επικερδές ήταν και τα deal που έκανε ο Αρης στην πώληση του Γιάννη Φετφατζίδη, αλλά και του Μόουζες Οντουμπάτζο στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, που ήταν και η πιο πρόσφατη πριν από τη μεταγραφή-πακέτο των Μάνου Γκαρθία και Σάπι Σουλεϊμάνοφ στην Κάνσας Σίτι.
Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, ο οποίος πέρυσι τον Ιανουάριο επέστρεψε στους Κιτρινόμαυρους, είχε έρθει ως ελεύθερη μεταγραφή και πουλήθηκε στην Αλ Κορ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Αρης προσδοκούσε τότε στην εξασφάλιση μεγαλύτερου ποσού καθώς (περίπου) τρεις μήνες νωρίτερα από το τελικό deal είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Αλ Αΐν έναντι 1.7 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε ο Φετφατζίδης πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το πολυετές συμβόλαιό του, αλλά η «δουλειά» χάλασε στις λεπτομέρειες. Τελικώς, ο 31χρονος επιθετικός παραχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Αλ Κορ.
Από τη μεταγραφή του Μόουζες Οντουμπάτζο στην Ένωση ο Αρης εισέπραξε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, με τον Άγγλο να έρχεται στη Θεσσαλονίκη από την ΚΠΡ ως ελεύθερος.
Η μεταγραφή του Αμπουμπακάρ Καμαρά στον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2022/23, ήταν μεν από τις πρώτες μεγάλες πωλήσεις που έκανε ο Αρης στη 10ετία του Θόδωρου Καρυπίδη, αλλά η απόκτηση του Μαυριτανού φορ ήταν και από τις πιο ακριβές αγορές για το κλαμπ.
*Από τα πιο κερδόφορα deal αυτό που πέτυχε με την Σέλτικ για τη μεταγραφή του Πάλμα.
Οι Κιτρινόμαυροι είχαν συμφωνήσει για τη μεταγραφή του με τη Φούλαμ σε ένα ποσό που ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ και η πώληση στον Ολυμπιακό «έκλεισε» στα 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά περίπου χρήματα πήγαν στην αγγλική ομάδα, ως ανεξόφλητο χρέος.
Τα «αγκάθια» και οι μικρότερες μεγέθους πωλήσεις
Στην μακριά αλυσίδα των παικτών που έχουν παραχωρηθεί με μεταγραφή τα τελευταία χρόνια έγιναν και κάποιες μικρότερες σε μέγεθος πωλήσεις. Από τις περισσότερες μπορεί το κλαμπ να μην είχε μεγάλο οικονομικό όφελος αλλά στο timing που έγιναν το κέρδος ήταν η αποδέσμευση ισχυρών συμβολαίων και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα από παίκτες οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστική προσφορά. Τα λεγόμενα «αγκάθια» στο ρόστερ.
Σε αυτή τη συνομοταξία ανήκουν παίκτες όπως ο Τόνι Ντάτκοβιτς από την περίπτωση του οποίου βγήκε… κέρδος από τη ζημία υπό την έννοια ότι δεν υπολογίζονταν και ο Αρης κατάφερε να τον πουλήσει στη Ρεάλ Σολτ Λέικ έναντι 120.000 ευρώ. Ομοίως και ο Μεργκίμ Μάβραϊ στην Ινγκολσταντ που απέφερε, για ένα παίκτη που δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου, σχεδόν 70.000 ευρώ και ο Αρης γλίτωσε ένα αρκετά ισχυρό συμβόλαιο.
Μία από τις πιο πρόσφατες χρονικά πωλήσεις «φευγάτων» παικτών με… κέρδος είναι και του Μπρίγκερ Βερστράτε στη Λέουβεν έναντι περίπου 300.000 ευρώ, ενώ είχε αποκτηθεί ελεύθερος από τη Μαλίν. Στις πωλήσεις με μικρότερο οικονομικό όφελος για το κλαμπ ανήκουν αυτές των Μανώλη Σιώπη στην Αλάνιασπορ (500.000 ευρώ), του Μπράντλει Μαζικού στην Σερβέτ για 350.000 ευρώ, του Σαλέμ Εμπακατά στη Γκαζιαντέπ για 250.000 ευρώ, του Λίντσεϊ Ρόουζ στη Λέγκια Βαρσοβίας έναντι 600 χιλιάδων, ενώ ο Ματέο Γκαρσία θυμίζουμε ότι είχε έρθει αρχικά ως δανεικός από την Λας Πάλμας και ο Αρης τον αγόρασε έπειτα από τον Ερυθρό Αστέρα και τελικώς τον πούλησε στην Άτλας στο Μεξικό έναντι 1,8 εκατ. ευρώ βγάζοντας ένα μικρό κέρδος από το συνολικό deal.
*Από τον Ματέο Γκαρσία βγήκε πιο μικρό κέρδος
Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στα 10 χρόνια του Θόδωρου Καρυπίδη στην Κιτρινόμαυρη ΠΑΕ τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών έχουν αυξητικές τάσεις και για ένα κλαμπ που τα προηγούμενα έτη δεν είχε εξοικειωθεί στην έννοια «πουλάω», πλέον έχει μπει ξεκάθαρα σε μία τέτοια λογική και ξέρει να «παίζει» με τους νόμους της αγοράς.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube