Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες.
Τα άτομα με νόσο Πάρκινσον που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή – εμπεριέχονται στα μούρα, το κακάο και το κόκκινο κρασί μεταξύ άλλων – μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν τα επιλέγουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν τα άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή, είχαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 34ετούς μελέτης απ’ ο, τι εκείνοι που δεν κατανάλωναν καθόλου. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση φλαβονοειδών πριν τη διάγνωση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.
«Η προσθήκη μερικών μερίδων φλαβονοειδών στη διατροφή σε εβδομαδιαία βάση, όπως τα μούρα και το κόκκινο κρασί, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας εύκολος τρόπος για τα άτομα με τη νόσο Πάρκινσον να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής τους» δήλωσε ο Xinyuan Zhang, υποψήφιος διδάκτωρ στις Διατροφικές Επιστήμες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζονται ότι ζουν παγκοσμίως με νόσο Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που προκαλείται από την ανεπάρκεια παραγωγής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο τρόμος (τρέμουλο) των άκρων, η δυσκαμψία και η αστάθεια. «Η νόσος δεν θεωρείται θανατηφόρος ωστόσο οι οι επιπλοκές της μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου», σύμφωνα με τον Xiang Gao, καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 599 γυναίκες και 652 άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως το τσάι, τα μήλα, τα μούρα, τα πορτοκάλια και το χυμό τους καθώς και κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια υπολογίστηκε η πρόσληψη των φλαβονοειδών πολλαπλασιάζοντας την περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε φλαβονοειδή με τη συχνότητα κατανάλωσής τους.
Ελέγχοντας όμως τους παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν και η συνολική ποσότητα της διατροφής, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες στην ομάδα με το υψηλότερο 25% των καταναλώσεων φλαβονοειδών (673 mg/ημέρα) είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από την ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό πρόσληψης (134mg/ημέρα).
Οι ερευνητές επίσης ανέλυσαν τις επιδράσεις των επιμέρους φλαβονοειδών. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως όσοι ανήκαν στο 25% των καταναλωτών των ανθοκυανών (κόκκινο κρασί, μούρα) είχαν 66% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που ανήκαν στο χαμηλότερο 25%. Επιπλέον, το 25% των κορυφαίων καταναλωτών φλαβονο-3-όλων (μήλα, τσάι, κρασί) είχαν 69% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με το χαμηλότερο 25%.
«Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά οπότε είναι πιθανό να μειώνουν τα επίπεδα της χρόνιας νευροφλεγμονής, ενώ είναι επίσης πιθανό να αλληλοεπιδρούν με τις δραστηριότητες των ενζύμων, επιβραδύνοντας την απώλεια νευρώνων και προστατεύοντας από την γνωστική παρακμή και την κατάθλιψη που συνδέονται με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας», εξηγεί ο Zhang.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση φλαβονοειδών και τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με νόσο Πάρκινσον.
ygeiamou.gr