Στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, μιας ασθένειας που δεν έχει θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε προηγμένες θεραπείες και ουσιαστική υποστήριξη στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Από τι εξαρτάται, όμως, η έγκαιρη διάγνωση; Έχει να κάνει με παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και τα συμπτώματα ή ο ενδεχόμενος κίνδυνος μπορεί να αποκαλυφθεί από έναν αστάθμητο παράγοντα, όπως ο ταχυδρομικός σας κώδικας;
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει μια ανησυχητική αλήθεια: Ο τόπος διαμονής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ενδεχόμενο διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών τύπων άνοιας (ADRD). Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο Alzheimer’s & Dementia, αυτή η γεωγραφική ανισότητα στα ποσοστά διάγνωσης υφίσταται ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση γνωστών παραγόντων κινδύνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιορρυθμίες των τοπικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο ποιος λαμβάνει διάγνωση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ισότητα στην υγεία και την πρόσβαση στη φροντίδα.
«Τα ευρήματα υπερβαίνουν τις δημογραφικές και πληθυσμιακές διαφορές, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν διαφορές σε επίπεδο συστημάτων υγείας που θα μπορούσαν να διορθωθούν», εξηγεί η δρ. Julie Bynum, ερευνήτρια γηριατρικής και υγειονομικής περίθαλψης στο U-M Health και επικεφαλής της μελέτης. «Το μήνυμα είναι σαφές: Η πιθανότητα να διαγνωστεί η άνοιά σας διαφέρει από τόπο σε τόπο κι αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, όπως οι πρακτικές των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και ο χειρισμός μεμονωμένων ασθενών που αναζητούν φροντίδα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για ζητήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνει.
Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 4,8 εκατ. ηλικιωμένων από 306 νοσοκομειακές περιοχές των ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εργαλείο μέτρησης, που ονομάστηκε «ένταση διάγνωσης άνοιας», για να συγκρίνουν τα πραγματικά ποσοστά διάγνωσης σε κάθε περιοχή με τα αναμενόμενα ποσοστά με βάση τους παράγοντες κινδύνου του πληθυσμού.
πηγή: ygeiamou.gr