Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου μετά την έξαρση των κρουσμάτων και των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Νίκος Χαυτούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, μιλάμε για μία μαύρη εικόνα. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι το ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό καλείται να υπερβεί τις δυνάμεις του εξυπηρετώντας υπέρογκο αριθμό ασθενών: «Η υποστελέχωση είναι τραγική. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εξυπηρετεί 80 ασθενείς. Τώρα η κατάσταση είναι ένας γιατρός για 120 ασθενείς με Covid-19. Είναι μια εικόνα μαύρη και αδιέξοδη. Οι ασθενείς δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς».
«Τώρα βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει, ουσιαστικά έχει κλείσει. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε “ταβάνι” στους 70 ασθενείς με κορωνοϊό και τώρα πήγαμε στους 120, συν 8 που είναι στις ΜΕΘ», συνέχισε περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Χαυτούρας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους ασθενείς, η κατάσταση των οποίων είναι επιβαρυμένη. «Ο κόσμος είναι εγκαταλελειμμένος. Φαίνεται ότι η πολιτεία δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, αλλά κοιτάει αδιάφορα», καταγγέλλει.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, σχετικά με την επικείμενη επίταξη ιδιωτών γιατρών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση πολύ νωρίτερα. «Επίταξη δεν γίνεται με όρους. Στον πόλεμο όταν πας η επίταξη δεν έχει όρους. Έχουμε πόλεμο. Εμείς σε αυτό τον πόλεμο είμαστε χωρίς πολεμοφόδια και στρατιώτες. Δεν γίνονται συνεννοήσεις και συμβιβασμοί στην επίταξη. Να γίνει επίταξη και των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων. Περιμένουμε να πεθάνει κάποιος για να βάλουμε στη μονάδα κάποιον ασθενή», εξήγησε.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ιατρός, το νοσοκομείο του Βόλου περνάει την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς να έχει πνευμονολόγο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Θα χάσουμε κόσμο. Πρέπει να μεταφερθούν άμεσα κάποιοι άλλοι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε πρόβλημα και με το οξυγόνο. Οι εγκαταστάσεις οξυγόνου δεν είχαν σχεδιαστεί για μια απέραντη μονάδα αυξημένης φροντίδας, μια απέραντη μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλο το τριήμερο το οξυγόνο έπεφτε και χτυπούσε συναγερμός».
Μάλιστα, επισήμανε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Βόλου υπήρχαν πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και όπως κατέληξε, «οι ασθενείς είναι χωρίς ελπίδα».