Έγγραφα που δείχνουν τον πολεμικό σχεδιασμό της
Άγκυρας παρουσιάζει το Nordic Monitor, βασιζόμενο σε απόρρητα έγγραφα του τουρκικού Στρατού. Η ημερομηνία του σχεδιασμού είναι το 2014, ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είχαν αναβαθμιστεί τα έγγραφα κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και την Αρμενία.
Η Τουρκία έδωσε την κωδική ονομασία «Τζερμπέ» στο σχέδιο, δίνοντας ένα βαρύ θρησκευτικό νόημα πίσω από αυτό. Υπενθυμίζεται πως, Τζερμπέ είναι είναι νησί της Τυνησίας στη Μεσόγειο θάλασσα. Τον Μάιο του 1560 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κέρδισε της Χριστιανικές Συυμμαχίες. Η νίκη αυτή, έδωσε την κυριαρχία της Ισλαμικής αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, το όνομα ταιριάζει στην πολεμική ρητορική που έχει επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας μια θρησκευτική βάση στις όποιες αντιπαλότητες έχει με τη Δύση. Συχνά προσπαθεί να επαναφέρει ένα νέο-οθωμανικό αφήγημα και μια νέα σύγκρουση της Χριστιανικής Ευρώπης με την μουσουλμανική Τουρκία.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμανικούς και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα σε σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, σε προφανή αναφορά στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας έχουν απέναντι της «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε τον ίδιο μήνα είπε ότι υπάρχει ένα τείχος χριστιανικών σταυροφόρων μπροστά από την Τουρκία και δεσμεύτηκε ότι αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί.
Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Yiğit Bulut, ισχυρίστηκε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.
Τα έγγραφα είχαν παρουσιαστεί ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις εξελίξεις με τη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του στρατεύματος. Ήθελαν να διατηρήσουν τις μια ισχυρή επιθετικό και αποτρεπτικό προφίλ στους εν δυνάμει εχθρούς στα ανοιχτά μέτωπα τους.
Η επισκόπηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο κοινοποίησε τα emails στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό.
Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Unur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών Γενικού Επιτελείου. Τότε, προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
Ενεργώντας μετά από συμβουλή του διοικητή του MEBS, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, ο συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για να ελέγξει τα έγγραφα. Ωστόσο, οο Τούρκοι εισαγγελείς δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν εκτοξεύει την πολεμική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, όταν κλονίστηκε από σημαντικές έρευνες διαφθοράς που ενοχλούσαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, με την υποστήριξη των εθνικιστικών και νεο-εθνικιστικών συμμάχων του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο στη ρητορική του για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα.
Πολλές φορές δημιουργεί τεχνητές εντάσεις με την Αθήνα, όπως σημειώνει το Nordic, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Επίσης, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη που αφορούσε την ΑΟΖ. Αλλά και τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο που για μήνες δημιουργούσαν μεγάλη ένταση στην περιοχή μεταξύ της Άγκυρας, Αθήνας και Λευκωσίας. Τέλος, ο αρθγογράφος αναφέρεται και στον εμπρηστικό ρόλο που έχει η Τουρκία στο Κυπριακό θέμα δημιουργώντας μια νέα ένταση και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επίλυσης.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook