Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, για την υπόθεση του Κορονοϊού μιλώντας στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» υποστηρίζοντας ότι ο ιός δεν θα πέσει ξαφνικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ τόνισε παράλληλα ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση ανάλογου περιστατικού.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τον Κορονοϊό: «Να πούμε για τον Κορονοϊό ότι η θνητότητα που παρουσιάζει είναι πολύ χαμηλή, περίπου στο 1,7%. Δεν είναι μεγάλο αυτό το ποσοστό. Η Κίνα είναι μια χώρα με πολλούς κατοίκους, με πυκνό πληθυσμό και αυτό επιτρέπει μεγάλη μεταδοτικότητα και πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους. Στατιστικά ωστόσο δεν είναι πολλοί οι θάνατοι αυτοί. Το 99% των κρουσμάτων βρίσκεται εντός της χώρας, ενώ το υπόλοιπο στις άλλες χώρες γύρω γύρω. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν νοσήσει ή νοσούν από τον ιό βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν δεν έχουν κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε στο μέλλον».
Την ετοιμότητα των νοσοκομείων: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα αυτή. Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να δεχθούν κρούσματα. Υπάρχουν ήδη ύποπτα κρούσματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν και δεν ήταν. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά προστασία. Η κοινή γρίπη άφησε 15 νεκρούς στη χώρα μας. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην μπερδεύουμε τα συμπτώματα».
Τα συμπτώματα του Κορονοϊού και της κοινής γρίπης: «Κάποιος που μπορεί να νοσήσει από τον Κορονοϊό, μπορεί να τον περάσει σαν κρυολόγημα ή να γίνει πνευμονία και να πεθάνει. Αυτός από τον οποίο θα τον πάρουμε θα πρέπει να έχει επισκεφθεί την Κίνα. Δεν θα πρέπει όποιος έχει κρυολόγημα ή μια γρίπη να υποπτεύεται ότι έχει Κορονοϊό. Είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι μετάδοσης του ιού».
Το εάν βοηθά το εμβόλιο της γρίπης: «Βοηθάει την κοινή γρίπη και μόνο».
Το εάν βοηθά η τάση να αγοράζουν και να κυκλοφορούν με μάσκες: «Τα μέτρα προστασίας είναι μέτρα καθημερινής υγιεινής και φροντίδας. Αφορούν όλους τους ιούς που κυκλοφορούν. Το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, να αποφεύγουμε τους χώρους με πολλά άτομα, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας μας προφυλάσσει. Το να κυκλοφορούμε με μάσκα θα μπορούσε να μας προστατέψει από τον Κορονοϊό, θα μπορούσε να μας προστατέψει εάν υπήρχε ο ιός στη χώρα μας».
Το πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση του Κορονοϊού: «Η επώαση του ιού είναι 14 ημέρες. Ωστόσο, ο ιός δεν θα έπεσε ξαφνικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σίγουρα όσοι έχουν έρθει σε επαφές με ύποπτες περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα, εξετάζονται».
Το εμβόλιο αντιμετώπισης του Κορονοϊού: «Αυτό δεν τον γνωρίζουμε. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί το εμβόλιο. Το θέμα είναι μέχρι να βρεθεί σε ποιο βαθμό θα έχει εξαπλωθεί ο ιός».