Τι ισχύει τελικά με το «ηλεκτρονικό φακέλωμα», τον γεωεντοπισμό και την «παρακολούθηση» των κατόχων της νέας αστυνομικής ταυτότητας.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την νέου τύπου ταυτότητα, η οποία θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας και ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ τύπου rfID) για την ενσωμάτωση βιομετρικών χαρακτηριστικών του κατόχου της.
Όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ στη μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητα θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.
Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.
Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα νέα διεθνή πρότυπα για τις ταυτότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών διαθέτει αυτή τη νέου τύπου ταυτότητα. Στην Ελλάδα η απόφαση για αυτές τις νέες ταυτότητες είχε ληφθεί από το 2018 αλλά υπήρξαν διαφόρων ειδών προβλήματα με τον διαγωνισμό που θα γινόταν για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και γενικότερα την υλοποίηση του έργου καθυστερώντας για πέντε χρόνια την έκδοση τους.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό με την τοποθέτηση στα αστυνομικά τμήματα του απαραίτητου εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού οι νέου τύπου ταυτότητες να παρουσιαστούν επισήμως στη προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους να ξεκινήσει αμέσως μετά δηλαδή μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα όπου και εκεί θα γίνεται η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας. Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη.
Ηλεκτρονική υπογραφή και... φορολογικά δεδομένα στα νέα δελτία
Στις νέες ταυτότητες θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή, που θα επιτρέπει ευκολότερες συναλλαγές με το Δημόσιο ενώ παράλληλα θα αποτρέπει την εύκολη πλαστογράφηση ή παραχάραξή τους - όπως γίνεται τώρα με τις σημερινές ή και παλαιότερου τύπου ταυτότητες.
Αναμένεται, παράλληλα, να έχει αποθηκευμένα ορισμένα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα - αλλά όχι τραπεζικά. Θα διαθέτει πιθανότατα και στοιχεία από το δίπλωμα οδήγησης, αν και ακόμη εκκρέμουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.
Οι νέες ταυτότητες θα μπορούν να αναγνωρίζονται από ειδικά μηχανήματα που θα υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια κλπ ενώ αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιηθούν για online τραπεζικές συναλλαγές, σε υγειονομικές υπηρεσίες, πιθανώς και στα μέσα μαζική μεταφοράς.
Τι ισχύει με τον γεωεντοπισμό
Όσον αφορά στο ζήτημα του γεωεντοπισμού, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υπάρχουσες συσκευές και συστήματα εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου απαιτούν κάποια πηγή ενέργειας.
Στα κινητά τηλέφωνα η πηγή αυτή είναι οι μπαταρίες, ενώ στο αυτοκίνητο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μέσω του ηλεκτρικού δικτύου του οχήματος. Οι νέου τύπου ταυτότητες δεν διαθέτουν κάποια τέτοια πηγή ενέργειας ή κάποιο νέο σύστημα γεωεντοπισμού που δεν απαιτεί πηγή ενέργειας, εκτός και αν το ελληνικό κράτος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εξοπλισμό... κρυφά και μαζικά.