Δεν είναι πρώτη φορά που το Nordic Monitor, δημοσιοποιεί στοιχεία και έγγραφα που μαρτυρούν τη δράση εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, σε βάρος όσων ασκούν κριτική στον Ερντογάν και έχουν διαφύγει στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Προέκυψαν περισσότερα απόρρητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά, την διευρυμένη και παράνομη συλλογή πληροφοριών και δραστηριοτήτων παρακολούθησης από την ΜΙΤ, την τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία της Τουρκίας, στην γειτονική Ελλάδα.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι εχθρικές πράξεις των εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης στην επικράτεια της συμμάχους στο ΝΑΤΟ Ελλάδας, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ η απειλή από το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, για αδιάκοπες διώξεις σε αυτούς που του ασκούν κριτική στο εξωτερικό, συνιστά πρόκληση για την εθνική ελληνική ασφάλεια, την ώρα που δεν φαίνεται κανένα σημάδι σύντομης εξαφάνισης της.
Παρακολουθούν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
Το πρώτο έγγραφο που έχει τη σφραγίδα απόρρητο, έχει ημερομηνία 26 Μαρτίου 2019 και αναφέρεται στην υπηρεσία κατασκοπείας με τον κωδικό Ινστιτούτο IV και παραθέτει λίστα με 568 ταυτοποιηθέντες άνθρωπους, λίστα που καταρτίστηκε από τις προσπάθειες της υπηρεσίας πληροφοριών. Οι Τούρκοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΜΙΤ, φέρεται να είχαν σχέση με το κίνημα του Γκιουλέν που καθοδηγείται από τον Τούρκο μουσουλμάνο Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, που είναι γνωστός για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση Ερντογάν, σε μία σειρά θεμάτων, από τη διαφθορά, ως τη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία, σε εξτρεμιστικές ομάδες σε Συρία και Λιβύη.
Σύμφωνα με το έγγραφο η ΜΙΤ, παρακολούθησε στην Ελλάδα τις κινήσεις των Τούρκων αιτούντων άσυλο, προσδιόρισε ότι κάποιοι εξ αυτών έφυγαν από τη χώρα, επιβεβαιώνοντας προς ποια ευρωπαϊκή χώρα ή πολιτεία των ΗΠΑ μετέβησαν ως τελικό προορισμό. Από αυτούς που κατασκοπεύθηκαν, οι 288 περιγράφονται ως πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι οι περισσότεροι εκ των οποίων δούλευαν σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας, πριν να εκδιωχθούν παράνομα από τις δουλειές τους χωρίς καμία διοικητική ή δικαστική έρευνα.
Το έγγραφο απαριθμεί 31 πρώην αστυνομικούς διευθυντές 23 πρώην στρατιωτικούς και τέσσερις πρώην διπλωμάτες που εργάστηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τρισελίδα έκθεση πληροφοριών MIT που προσδιορίζει 568 Τούρκους αντιφρονούντες στην Ελλάδα (Τα ονόματα διαγράφηκαν από την Nordic Monitor.)
Ανησυχία για τη «διαρροή» του εγγράφου - φωτιά
Το απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει την ύπαρξη μίας αναφοράς πληροφοριών σχετικά με την Ελλάδα που κατέγραψε η ΜΙΤ, εισήχθη σε ένα προστατευμένο με κωδικό αρχείο και περάστηκε στους servers της αστυνομίας. Διανεμήθηκε σε δεκάδες τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα, για περαιτέρω αστυνομικές ενέργειες, σε βάρος αυτών που εντοπίστηκαν από τη ΜΙΤ να ζητούν άσυλο.
Ο Χασάν Γιγίτ-αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στην αστυνομία της Άγκυρας, υπέγραψε το έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν ότι η αναφορά της ΜΙΤ, θα ήταν διαθέσιμη μόνο για 24 ώρες, ενώ παρείχε και έναν κωδικό για πρόσβαση στον φάκελο. Ο Γιγιτ προφανώς επειδή ανησυχούσε για διαρροή του εγγράφου και την πιθανή επίπτωση από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, προειδοποίησε τις αστυνομικές μονάδες ότι η πληροφορία πρέπει να κοινοποιηθεί μόνο σε αυτούς που πρέπει να ξέρουν και να μην κοινοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη.
Επιστολή από το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας που δείχνει ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Έκθεση της Πρεσβείας στην Αθήνα
Σε ένα άλλο σχετικό έγγραφο, επίσης με τη σφραγίδα απόρρητο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της αστυνομίας στην Άγκυρα Ερντογάν Καρτάλ, ενημέρωσε για μία ακόμη αναφορά πληροφοριών πού συντάχθηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως όχι από τη ΜΙΤ, αλλά μάλλον από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα.
Η τρισέλιδη έκθεση πληροφοριών της τουρκικής πρεσβείας, υποβλήθηκε στα κεντρικά του υπουργείου Εξωτερικών και από κει διαβιβάστηκε στην αστυνομία, στη ΜΙΤ και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κωδικός V χρησιμοποιήθηκε για να ταυτοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ως πηγή αυτών των πληροφοριών.
Επιστολή από το Αστυνομικό Τμήμα της Άγκυρας δείχνει ότι ξεκίνησαν ποινικές έρευνες σε άτομα που κατασκοπεύτηκαν από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την μέγιστη προσοχή, με βάση την ανάγκη γνώσης και ζήτησε ανατροφοδότηση σχετικά με το τι μέτρα έχουν ληφθεί ενάντια στα άτομα που ταυτοποιήθηκαν και αναφέρονταν στην έκθεση.
Λεπτομέρειες για την παρακολούθηση
Δύο μέρες αργότερα ο Ιμπραήμ Μποζκούρτ-αναπληρωτής επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος Άγκυρας, απάντησε στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τέσσερα άτομα, τα στοιχεία των οποίων έδειχναν πως είχαν γεννηθεί στην επαρχία της Άγκυρας. Παρόμοιες έρευνες ξεκίνησαν και για άλλους σε άλλες επαρχίες, με βάση τα στοιχεία του τόπου γέννησής τους. Η υποσημείωση δείχνει ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε και στο τμήμα της Interpol της τουρκικής αστυνομίας. Στις 17 Ιανουαρίου 2020 ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας στην Άγκυρα Άλπ Ασλάν, ενημέρωσε το 16ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, για ένα άτομο που αναφερόταν στον φάκελο πληροφοριών της τουρκικής πρεσβείας ως πρόσωπο που δικάστηκε σε εκείνο το δικαστήριο.
Το δεύτερο έγγραφο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διπλωμάτες και τους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται Στην Ελλάδα ως μυστικούς πράκτορες για να κατασκοπεύουν και να συλλέγουν πληροφορίες στην επικράτεια του Κράτους αυτού, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών συμβάσεων της Βιέννης.
Διπλωμάτες … κατάσκοποι …
Αυτό είναι κάτι το άνευ προηγουμένου δεδομένου ότι η Τουρκία ήταν γενικά προσεκτική διαχωρίζοντας το διπλωματικό της έργο από την κατασκοπεία προκειμένου να προστατεύσει τους διπλωμάτες και τους προξενεί τους υπαλλήλους της και να αποφύγει την καταστροφή των διμερών δεσμών. Οι αξιωματικοί πληροφοριών που είναι τοποθετημένοι στις τουρκικές πρεσβείες είναι γνωστή στις χώρες υποδοχής τους και λειτουργούν απλώς ως αξιωματικοί σύνδεσμοι. Ωστόσο η μετατροπή των διπλωμάτων σταδιοδρομίας και των προξενικών αξιωματικών σε κατασκόπους σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο και μία επικίνδυνη κλιμάκωση του τρόπου διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία, όπου περίπου το 30% των διπλωμάτων του συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών υψηλού προφίλ εκδιώχθηκαν ή φυλακίστηκαν.
Επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας που προσδιορίζει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως πηγή πληροφοριών που συλλέχθηκαν στην Ελλάδα:
Η Ελλάδα καθώς έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, έχει λειτουργήσει ως ένας σημαντικός προορισμός για τους αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των δανειστών προκειμένου να αποφύγουν την οργή του Ερντογάν. Η ΜΙΤ που ήδη διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιώντας στοιχεία που αναπτύχθηκαν από την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, προφανώς έχει εντείνει τις δραστηριότητες της στην γείτονα και μέλος του ΝΑΤΟ. Τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί τους επικριτές Ακόμη και όταν έχουν καταφέρει να περάσω στην Ελλάδα και έχουν ζητήσει εκεί άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.