Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία «βρυχάται» φέρνοντας συνέχεια στο προσκήνιο θέματα νησιών και αφοπλισμού στο Π.Ν. αναμένουν την έλευση, εκτός απροόπτου εντός του Ιανουαρίου, της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί.
Αυτό γιατί μαζί της στην Αθήνα θα ταξιδέψει στις αποσκευές της και η οριστική πρόταση των Γάλλων για το θέμα νέα φρεγάτα. Είναι άγνωστο τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αφορά στην πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belh@ra και εκσυγχρονισμό MEKO 200HN από την Thales. Από εκεί και πέρα όλα θα «παιχτούν» στη λεγόμενη ενδιάμεση λύση.
Εάν η γαλλική πλευρά προτείνει και καταφέρει να προσφέρει δύο FREMM της ανθυποβρυχιακής έκδοσης, τότε η απόφαση για γαλλικά πλοία θεωρείται ειλημμένη. Εάν δεν περιλαμβάνει FREMM αλλά εκσυγχρονισμένες La Fayette, τότε την τελική απόφαση θα κρίνουν το οικονομικό αντίτιμο της ναυπήγησης των τεσσάρων Belh@ra και ο εξοπλισμός τους.
Πάντως, η απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως για την Ελλάδα, καθώς έχει πολλές απαιτήσεις και… λίγα κονδύλια. Και αυτό γεννά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα παράκτια σκάφη MMSC και την προσφερόμενη ενδιάμεση λύση από την Ουάσιγκτον, αυτό δεν έχει περάσει τον Ατλαντικό. Αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι αυτό, αν τελικά γίνει, θα είναι μετά τις συζητήσεις με τη Φλ. Παρλί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προσφέρουν -άλλωστε, το έχουν ήδη πει ξεκάθαρα ότι δεν τα αποσύρουν- αντιτορπιλικά Arleigh Burke, κάτι που αποδυναμώνει αυτόματα την αμερικανική επιλογή, εκτός βέβαια της ίδιας της πρότασης για τα MMSC, η οποία είναι ελλιπέστατη και δεν ικανοποιεί σε κανένα σημείο τις απαιτήσεις του Π.Ν., το οποίο πρακτικά την έχει απορρίψει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
πηγή: enoplos