Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα «Το Βήμα» και οι αιχμές που άφησε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Το σχοινί στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά είχε τεντώσει τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα που, όπως πολλοί εκτιμούσαν, αρκούσε μία και μόνη αφορμή για να σπάσει με κρότο, όπως και έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (16/11) όταν έπεσε σαν βόμβα η ανακοίνωση της διαγραφής του.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Iefimerida, το περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά ήταν γνωστό στον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του και το κλίμα εις βάρος του πρώην Πρωθυπουργού ήταν βαρύ.
Η σύσκεψη, οι εισηγήσεις και η διαγραφή
Μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός άρχισε να λαμβάνει εισηγήσεις για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Η απόφαση για διαγραφή ελήφθη, τελικώς, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά και έγιναν γνωστά όλα όσα ο τελευταίος ισχυρίστηκε.
«Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση διαγραφής.
Τα «κόκκινα σημεία»
Όπως διαρρέεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τρία είναι τα «κόκκινα σημεία» τα οποία ενόχλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το πρώτο είναι η αναφορά στον Γιώργο Γεραπετρίτη και η «διαστρέβλωση», όπως χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών για τα «περί μειοδοσίας».
Το δεύτερο είναι οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη περί «χαριεντισμών» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Από την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν αυτές τις αναφορές ως «προσβλητικές».
Το τρίτο είναι η «άκαιρη», όπως τη χαρακτηρίζουν, από την κυβέρνηση αναφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προτροπή να προταθεί ως υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής.
Το χρονικό της κρίσης
Τα σύννεφα στη σχέση του Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκαν από νωρίς καθώς ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του σε μια σειρά από θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταστήσει σαφές ότι υπάρχει ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του ίδιου και της επίσημης πλέον γραμμής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει χάσει τον προσανατολισμό της.
Το γυαλί μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως είχε ραγίσει όταν ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξαπολύοντας «μύδρους» εναντίον της κυβέρνησης.
Τρεις μήνες νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταψηφίσει τροπολογία για την άδεια παραμονής σε μετανάστες εργαζόμενους, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιχειρεί να υποβαθμίσει τους ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς.
Αποστάσεις από την κυβέρνηση είχε πάρει και για την υπόθεση των υποκλοπών, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 είχε καλέσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις.
Χαρακτηριστικό της κακής σχέσης του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να μην παραστεί στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην Ρηγίλλης.