Αγαπητή Metrosport
O Παναθηναϊκός δεν ήθελε να παίξει στα Γιάννινα για να είναι φρέσκος στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Βρήκε πρόσχημα τη βροχή και την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και του ήρθε λουκούμι η αναβολή του αγώνα. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά είναι ένα μόνο κρατούμενο. Υπάρχουν κι άλλα.
Δεύτερο κρατούμενο: Ο διαιτητής του αγώνα αποφάσισε σωστά να μη γίνει το παιχνίδι, γιατί εκείνο που προέχει είναι η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, η οποία σαφώς κινδυνεύει σε αγωνιστικούς χώρους που μετατρέπονται σε τέλματα με πολλές επικίνδυνες παγίδες.
Τρίτο κρατούμενο: Δεν αποφασίζουν όλοι οι διαιτητές με το ίδιο σκεπτικό. Ο αγώνας ΠΑΣ-Αρης έγινε με χειρότερο τερέν. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Φωνάζει ο Αρης, αν και δεν τον αφορά ένα ματς Κυπέλλου ΠΑΣ-Παναθηναϊκού και δίνει (πάλι) την εντύπωση ότι είναι ακόλουθος του Ολυμπιακού, πλην όμως του δίνει το ηθικό δικαίωμα να φωνάζει η ανομοιογενής εφαρμογή των κανονισμών. Στο ερώτημα “γιατί έγινε το δικό μας ματς ενώ το δικό τους αναβλήθηκε;” δεν υπάρχει καμία πειστική απάντηση.
Τέταρτο κρατούμενο: Ο... μέγας και τρανός Ολυμπιακός, που από τώρα έχει πάρει το Πρωτάθλημα, διαμαρτύρεται για την αναβολή είτε γιατί φοβάται τον Παναθηναϊκό και τον θέλει κουρασμένο στο ντέρμπι, είτε γιατί βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να παραστήσει τον... επαναστάτη εξυγιαντή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ είναι εκείνος που, διαχρονικά, πιστά και όλο και πιο προκλητικά, το βρωμίζει.
Πέμπτο κρατούμενο: Ναι, το ποδόσφαιρο το παίζουν άνδρες και δεν πρέπει να αναβάλλονται αγώνες για ψύλλου πήδημα. Αυτό ισχύει σε όλες τις σοβαρές χώρες με σοβαρά Πρωταθλήματα. Μόνο που οι σοβαρές χώρες με τα σοβαρά Πρωταθλήματα διαθέτουν και σοβαρά γήπεδα. Με αγωνιστικούς χώρους τόσο καλά κατασκευασμένους και τόσο καλά διατηρημένους που δεν γίνονται βάλτοι ακόμη κι αν βρέχει κάθε μέρα επί δύο μήνες. Στους “Ζωσιμάδες” και σε όλους τους “Ζωσιμάδες” της Ελλάδας η κατάσταση γίνεται τραγική ακόμη και με ένα ψιλόβροχο. Στα άθλια ελληνικά γήπεδα το πήδημα του ψύλλου ισοδυναμεί με πήδημα ελέφαντα. Ας μην κάνουμε αστείες συγκρίσεις.
Συμπέρασμα: Η τα ματς θα γίνονται αρκεί να κυλάει και να αναπηδά η μπάλα όπως λέει ο κανονισμός, ή θα γίνεται σεβαστή και θα προστατεύεται η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Κι αυτό ΔΕΝ θα είναι στην κρίση του κάθε διαιτητή, για να μην αποφασίζει ο κάθε διαιτητής διαφορετικά, όταν μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν διαθέτουν καν κρίση...
ΥΓ. Για να μην ξεχνιόμαστε: Ο αθώος για το κατασκευασμένο από τον Ολυμπιακό θέμα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ αθωώθηκε και με τη βούλα, ωστόσο πέρα από το γεγονός ότι του στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα επί ίσοις όροις, πράγμα που αναλύσαμε, στην ιστορία θα μείνει επίσης η συντριπτική ήττα που υπέστη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον επικοινωνιακό τομέα, όπου έχασε, στην κυριολεξία, κατά κράτος. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, γιατί ο Ολυμπιακός, για να αποπροσανατολίσει και να εκτροχιάσει τον ΠΑΟΚ, δεν επένδυσε στον δικαστικό τομέα, στον οποίο ήξερε καλά ότι τελικά θα ξεφουσκώσει η φούσκα του, αλλά στον επικοινωνιακό, στον οποίο οι Καραπαπάδες βρήκαν εντελώς ανίκανους αντιπάλους...
Στέλιος Α. Γρηγοριάδης