Στον «πάγο» μπήκε αυτή την εβδομάδα η εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ, με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε παύση στις διαπραγματεύσεις είναι ότι οι ψεύτικοι και spam λογαριασμοί αποτελούν πράγματι λιγότερο του 5% των συνολικών ημερήσιων χρηστών για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Κατά συνέπεια ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα deal των τελευταίων ετών αξίας 44 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει κατακλύσει τον διεθνή Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Η ιστορία όμως δείχνει ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοφανή, αφού πολλές είναι οι μεγάλες συμφωνίες που έχουν έρθει σε τέλμα ανατρέποντας τα δεδομένα.
1. Daimler – Benz και Chrysler (1998): 36 δισ. δολάρια
Η σύγκρουση ιδελογιών στις δύο εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση από το dealroom, η λήψη αποφάσεων στην Daimler-Benz γινόταν βάσει μίας μεθοδικής διαδικασίας, ενώ στην Chrysler ήταν πιο δημιουργική και χωρίς να ακολουθεί συγκεκριμένη δομή. Επίσης, οι αποδοχές στην πρώτη ήταν συντηρητικές και πολύ χαμηλότερες από την δεύτερη. Τέλος, η ιεραρχική αλυσίδα είχε διαφορετική δομή στις δύο εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε μία δεκαετία, η Daimler είχε εκποιήσει το 80% της Chrysler έναντι 7 δισ. δολαρίων.
2. Google και Motorola (2012): 12,5 δισ. δολάρια
Την περίοδο των διαπραγματεύσεων η συνεργασία των δύο φαινόταν εξαιρετικά προσοδοφόρα, αφού το λειτουργικό σύστημα της Google είχε ήδη κατοχυρώσει υψηλή θέση στην αγορά και μέσω της Motorola θα μπορούσε να αναπτύξει ακουστικά υψηλής ποιότητας. Οι δύο εταιρείες δεν κατάφεραν να συνεργαστούν ως προς το τελευταίο κομμάτι, με αποτέλεσμα η Google να στραφεί προς την Samsung και την LG, ενώ αποεπένδυσε από την Motorola για μόλις 2,9 δισ. δολάρια.
3. Microsoft και Nokia (2013): 7 δισ. δολάρια
Κατά την περίοδο της ταχύτατης ανόδου των smartphone και των τάμπλετ, οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν αρχίσει να στρέφονται προς την ανάπτυξη ακουστικών για την οποία και οι Microsoft και Nokia ξεκίνησαν την συνεργασία τους. Με την Nokia να αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην αγορά, η συνεργασία δεν απέδωσε καρπούς και ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο μόλις χρόνια, η Microsoft είχε αποεπενδύσει έναντι 7,6 δισ. δολαρίων και είχε απολήσει τουλάχιστον 15.000 εργαζομένους της.
4. eBay και Skype (2005): 2,6 δισ. δολάρια
Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε κατά την περίοδο της μεγάλης στροφής προς τον ψηφιακό κόσμο, χωρίς όμως να έχουν ακόμη αντιληφθεί πλήρως τι νέες δυναμικές που απαιτεί. Σύμφωνα με το dealroom, θεωρητικά η συνεργασία eBay και Skype θα δημιουργούσε την βάση για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτών και πωλητών στο eBay, διευκολύνοντας την ροή των συναλλαγών και αυξάνοντας τα έσοδα.
Αυτό όμως που δεν είχαν σκεφτεί είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει να μιλάει σε αγνώστους για τις συναλλαγές του, εφόσον έχει την επιλογή να στείλει ένα email. Επομένως, η eBay συνειδητοποίησε ότι δεν χρειάζεται να συντηρήσει την εξαγορά και μέσα σε πέντε χρόνια είχε εκποιήσει τα δύο τρίτα της Skype έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.
Τα επόμενα βήματα
Εάν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν βρίσκει πολλά τέτοιου είδους παραδείγματα συμφωνιών που έχουν αποτύχει για μία σειρά από λόγους από σύγκρουση ιδεολογιών μέχρι την κακή εκτίμηση των συνθηκών σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Ίσως η περίπτωση της Twitter να καταλήξει να βρίσκεται μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις. Στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla θα κληθεί να καταβάλει 1 δισ. δολάρια πλην του ποσού για τυχόν ζημίες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τον αριθμό των ψεύτικων και spam λογαριασμών είχε διαρρεύσει αρκετές ημέρες νωρίτερα. Συνεπώς, σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι αναλυτές πιθανολογούν πως η ανακοίνωση περί παύσης των διαπραγματεύσεων είναι κομμάτι της στρατηγικής του Μασκ, ώστε να υποχωρήσει η τιμή και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας.
πηγή: moneyreview.gr