Η παγκόσμια οικονομική ύφεση, εξ αιτίας του κορωνοϊού, έχει, όπως είναι φυσιολογικό, δυσμενείς επιπτώσεις και στην ποδοσφαιρική αγορά. Κι αυτές οι επιπτώσεις υποχρεώνουν τις ομάδες να αλλάξουν τα πλάνα τους.
Ολες, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, θα μειώσουν τα μπάτζετ τους και θα κινηθούν με μεγάλη προσοχή στο μεταγραφικό παζάρι. Ιδιαίτερα οι ελληνικές ομάδες, καθώς η οικονομική κρίση επηρεάζει, αναλογικά, περισσότερο τη μικρή και φτωχή Ελλάδα.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι ένα ερώτημα αν οι ομάδες που πρωταγωνιστούν εντός των συνόρων μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να ακριβολογούμε, το ερώτημα είναι αν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, ίσως και η ΑΕΚ, είναι ικανοί, με τα ρόστερ που θα διαμορφώσουν, να προκριθούν σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Με μια πρώτη θεώρηση, φαίνεται πολύ δύσκολο.
Στις εγχώριες διοργανώσεις είναι βέβαιο ότι αυτοί οι τρεις θα διεκδικήσουν πάλι τους τίτλους. Δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε μία μεταγραφή για να είναι ισχυρότεροι αγωνιστικά από τους υπόλοιπους. Δεν πρόκειται να αγχωθούν για να πλειοδοτήσουν στην απόκτηση παικτών με στόχο το Πρωτάθλημα ή το Κύπελλο. \
Αυτονόητος βασικός στόχος τους θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυσή τους για να περάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν θέλουν να ελπίζουν σε κάποια, μειωμένα έστω, αλλά πολύ σημαντικά έσοδα, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να τα εξασφαλίσουν.
Οπότε, τίθεται άλλο ερώτημα: Πώς θα ενισχυθούν όταν είναι υποχρεωμένες να δαπανήσουν λιγότερα από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά; Πώς με λίγα χρήματα θα πάρουν λίγους αλλά πολύ ποιοτικούς παίκτες; Η απάντηση είναι προφανής: Τώρα θα φανεί ποια ομάδα μπορεί να κάνει εύστοχες επιλογές επειδή οι άνθρωποί της δούλευαν όλο τον χειμώνα και δεν περίμεναν να έρθει το καλοκαίρι για να ψάξουν πανικόβλητοι για παίκτες.
Τώρα θα φανεί ποια ομάδα θα κάνει έξυπνες αγορές επειδή οι άνθρωποί της δεν περιμένουν να ψωνίσουν από τους ίδιους και τους ίδιους ατζέντηδες, αλλά έχουν ψάξει και έχουν σταμπάρει εγκαίρως παίκτες που είναι αξιόλογοι και, ταυτόχρονα, προσιτοί οικονομικά. Τώρα θα φανεί ποια ομάδα είχε την πρόνοια να εντοπίσει ελπιδοφόρα ταλέντα στην Ελλάδα και, βέβαια, ποια ομάδα είναι ικανή να αξιοποιήσει τις ακαδημίες της και ιδιαίτερα τους παίκτες της Κ-19.
Μπορεί αυτή η ομάδα να είναι ο ΠΑΟΚ; Θα απαντηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Πάντως, ποτέ δεν ήταν μέχρι τώρα. Οι αποτυχημένες μεταγραφές των τελευταίων χρόνων είναι σαφώς περισσότερες από τις πετυχημένες. Παίκτης από την ελληνική αγορά αποκτήθηκε μόνο ένας, ο Λημνιός, ενώ από την Κ-19 δεν προέκυψε ούτε ένας που να αποτελεί σημαντικό στέλεχος του ρόστερ. Η παραγωγή παικτών από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ έχει μείνει στον Κλάους, τον Πέλκα, τον Κάτσε, τον Κουλούρη και τον Γιαννούλη. Μακάρι αυτό το καλοκαίρι η ανάγκη και οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες να υποχρεώσουν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να ασπαστούν τη λογική, που, έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε προ πολλού να έχουν ακολουθήσει...
ΥΓ. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους δικούς μας ποδοσφαιρικούς “φωστήρες”, που βάλθηκαν σώνει και καλά να ξαναρχίσουν το Πρωτάθλημα για να γίνουν τα πλέι οφ, μην τυχόν και χάσει τον τίτλο ο Ολυμπιακός: Ο Βίλχελμ Μπλοκ, γνωστός Γερμανός αθλητίατρος, πιστεύει ότι οι παίκτες που θα επανέλθουν τώρα στην αγωνιστική δράση θα εκτεθούν εν δυνάμει σε μη αναστρέψιμη πνευμονική βλάβη, η οποία θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην ποιότητα της απόδοσής τους, σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Ακούει κανείς;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Στέλιος Α. Γρηγοριάδης