Όσοι είδαν τα φώτα να τρεμοπαίζουν και τις πόρτες να βαράνε σαν… τρελές του αυτοκινήτου του, δεν πρέπει να ανατρέξουν στην ταινία «Η Επανάσταση των Ρομπότ». Αλλά στη δράση ενός πολυμήχανου πιτσιρικά.
Κινείσαι αμέριμνος με το Tesla σου και αίφνης αντιλαμβάνεσαι πως τα παράθυρα ανοιγοκλείνουν δίχως τη θέλησή σου, και η ένταση της μουσικής αυξομειώνεται άνευ λογικής.
Πρόκειται για ένα… θεότρελο σκηνικό, που σε πρώτη ανάγνωση θα δικαίωνε τους εχθρούς των νέων τεχνολογιών. Που επηρεασμένοι από το καθηλωτικό τεχνο-θρίλερ του Donald Cammel, «η Επανάσταση των Ρομπότ», πρεσβεύουν ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σύντομα θα αναπτύξουν τη δική τους συνείδηση και θα επιζητήσουν την κυριαρχία του πλανήτη Γη.
Όσοι, ωστόσο, διέγνωσαν πρόσφατα μια αλλόκοτη συμπεριφορά από τα Tesla τους, δεν πρέπει να καταφύγουν σε δυστοπικά σενάρια, αλλά να… επιρρίψουν ευθύνες, σε έναν πολυμήχανο 19χρονο χάκερ.
Πρόκειται για τον David Colombo, ο οποίος μέσω του Twitter ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένα κενό ασφαλείας σε 25 αυτοκίνητα της Tesla (σε 13 χώρες), και ως εκ τούτου μπορεί να τα ελέγχει από απόσταση, τρομοκρατώντας τους αμέριμνους ιδιοκτήτες τους.
Ειδικότερα, ο αυτοαποκαλούμενος “ειδικός στην τεχνολογία πληροφοριών” υποστηρίζει ότι μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες και τα παράθυρα, να εκκινεί τα αυτοκίνητα δίχως κάρτα-κλειδί, και να απενεργοποιεί τα συστήματα ασφαλείας τους.
Επιπροσθέτως, ο δαιμόνιος πιτσιρικάς αναφέρει ότι μπορεί να διαπιστώσει εύκολα αν στην καμπίνα υπάρχει κάποιος οδηγός, να ενεργοποιήσει το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου και να «παίξει» με τα φωτιστικά σώματα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.
«Νομίζω ότι είναι αρκετά επικίνδυνο αν κάποιος μπορεί να βάλει από απόσταση τη μουσική στο τέρμα, ή να ανοίξει είτε τις πόρτες, είτε τα παράθυρα ενώ το όχημα κινείται σε έναν αυτοκινητόδρομο.»
Ο έφηβος δεν αποκάλυψε ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το ευάλωτο λογισμικό, αλλά διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφορά μόλις έναν μικρό αριθμό ιδιοκτητών Tesla. Οι ισχυρισμοί του David Colombo πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, με τον συνολικό αριθμό των retweets να ξεπερνά τα 800.
Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα, η Tesla διατηρεί μια πλατφόρμα στις ΗΠΑ, μέσω της οποίας προσφέρει 15.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να αποκαλύψει κενά ασφαλείας.
Ο Colombo, τέλος, επανήλθε με νέο Tweet, όπου ισχυριζόταν πως βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα κυβερνοασφάλειας της Tesla.