Για όσους δεν το γνώριζαν είναι έκπληξη: ο δισεκατομμυριούχους Μπιλ Γκέιτς δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του από το Χάρβαρντ, αφού δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, καθώς μετά τα πρώτα τρία εξάμηνο τα παράτησε όλα για να στήσει τη Microsoft, που έμελλε να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κολοσσό.
Εντύπωση, λοιπόν, προκάλεσε όταν μιλώντας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέφρασε το παράπονό του που δεν συμμετείχε ο ίδιος σε τελετή αποφοίτησης.
«Τι γνωρίζει κάποιος που εγκαταλείπει το κολέγιο για την αποφοίτησή του; Όχι πολλά, προσωπικά, για να είμαι ειλικρινής», είπε χαρακτηριστικά.
«Καθώς προετοιμαζόμουν για σήμερα, πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος πώς εσείς, ως νέοι απόφοιτοι, μπορείτε να έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο με την εκπαίδευση που λάβατε εδώ», τόνισε, προσθέτοντας: «Αυτό με οδήγησε να σκεφτώ τη συμβουλή που δεν μου έδωσαν ποτέ μια μέρα όπως αυτή».
Αυτά, λοιπόν, είναι τα πέντε πράγματα που, όπως είπε ο ίδιος, θα ήθελε να του είχαν πει «στην αποφοίτηση που δεν είχα ποτέ».
«Η ζωή σου δεν είναι μονόδρομος»
«Πιθανώς αντιμετωπίζετε μεγάλη πίεση αυτήν τη στιγμή για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την καριέρα σας», είπε ο Γκέιτς. «Μπορεί να φαίνεται ότι αυτές οι αποφάσεις είναι μόνιμες, αλλά δεν είναι».
Ο Γκέιτς θυμήθηκε ότι πάλεψε με την ίδια πίεση όταν ήταν φοιτητής. Όταν έγινε συνιδρυτής της Microsoft το 1975, σκέφτηκε ότι «θα δούλευα εκεί για το υπόλοιπο της ζωής μου», για προσθέσει πως είναι «τόσο χαρούμενος» που έκανε λάθος για αυτό.
Ο Γκέιτς εργαζόταν στη Microsoft για χρόνια: Ήταν CEO της εταιρείας μέχρι το 2000 και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2014. «Σήμερα, εξακολουθώ να εργάζομαι στο λογισμικό, αλλά η φιλανθρωπία είναι η δουλειά μου πλήρους απασχόλησης», είπε, αναφερόμενος στη δουλειά του στο το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο ίδρυσε μαζί με την πρώην σύζυγό του.
Είναι «καλό» να επαναξιολογείτε τον εαυτό σας και τους στόχους σας, ακόμα κι αν δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που αρχικά είχατε φανταστεί, σημείωσε ο Γκέιτς.
«Ποτέ δεν είσαι τόσο έξυπνος ώστε να μην “πελαγώσεις”»
Ακόμη και ο συνιδρυτής μιας εταιρείας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων μαθαίνει νέα πράγματα καθημερινά. Δεν ήταν πάντα έτσι: Όταν ο Γκέιτς παράτησε το κολέγιο, είπε, νόμιζε ότι ήξερε τα πάντα.
Τελικά, συνειδητοποίησε ότι «το πρώτο βήμα για να μάθεις κάτι νέο είναι να στρέφεσαι προς σε αυτό που δεν ξέρεις, αντί να εστιάζεις σε αυτό που ξέρεις», είπε.
«Κάποια στιγμή στην καριέρα σας, θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας», είπε. «Όταν συμβεί αυτό, μην πανικοβάλλεστε. Να πάρετε μια ανάσα. Αναγκάστε τον εαυτό σας να σκεφτεί καλά τα πράγματα. Και μετά βρείτε έξυπνους ανθρώπους για να μάθετε». Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε τους φοιτητές να μη φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια.
«Προς μια δουλειά που λύνει ένα πρόβλημα»
Ο Γκέιτς ήταν υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη γνωστή φιλανθρωπική δωρεά του 2022, δίνοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς για να στηρίξει το έργο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, ενθάρρυνε τους μαθητές να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να βοηθήσουν άλλους.
«Αποφοιτείτε σε μια εποχή τεράστιας ευκαιρίας να βοηθήσετε τους ανθρώπους», είπε. «Νέες επιχειρήσεις αναδύονται κάθε μέρα, που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε κάνοντας τη διαφορά».
«Όταν περνάς τις μέρες σου κάνοντας κάτι που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, σου δίνει ενέργεια να κάνεις την καλύτερη δουλειά σου», είπε. «Σε αναγκάζει να είσαι πιο δημιουργικός και δίνει στη ζωή σου μια ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού».
«Μην υποτιμάς τη δύναμη της φιλίας»
Μια από τις μεγαλύτερες τύψεις του Γκέιτς για το κολέγιο, όπως είπε στους φοιτητές του Χάρβαρντ το 2018, είναι πως δεν ήταν αρκετά κοινωνικός. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο μάθημα ή στη μελέτη, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για την απόκτηση φίλων.
Το Σάββατο, ο Γκέιτς συμβούλεψε τους πρόσφατους αποφοίτους να συνεχίσουν να εκτιμούν τις σχέσεις που ανέπτυξαν που στη διάρκεια των σπουδών τους.
«Οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις [συναναστραφεί] και που έχεις καθίσει δίπλα σε διαλέξεις δεν είναι απλώς συμμαθητές σου. Είναι το δίκτυό σας», είπε. «Οι μελλοντικοί συνιδρυτές και συνάδελφοί σας. Οι καλύτερες πηγές υποστήριξης, πληροφοριών και συμβουλών σας».
«Στο τέλος, [σημασία έχει] το πώς πραγματικά σε σκέφτονται οι φίλοι και το πόσο δυνατές είναι αυτές οι φιλίες» θυμάται ο Γκέιτς να του έχει πει ο Μπάφετ.
«Δεν είσαι τεμπέλης εάν αφήσεις λίγο τον εαυτό σου να χαλαρώσει»
Η σκληρή δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών ή σε επαγγελματική προαγωγή, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε εις βάρος του να απολαύσετε τη ζωή σας, συμβούλευσε τους φοιτητές, λέγοντας πως ο ίδιος έμαθε αυτό το μάθημα πολύ αργά.
«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να [να τα χρειάζονται] ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρακολουθούσε ακόμη και τους υπαλλήλους του στη Microsoft, για να διαπιστώσει ποιοι έμεναν στο γραφείο αργά και ποιοι έφευγαν νωρίς.
Χρειάστηκε, όπως είπε, να γίνει μπαμπάς για να συνειδητοποιήσει ότι «υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τη δουλειά».
«Μην περιμένετε όσο εγώ για να πάρετε αυτό το μάθημα», είπε. «Αφιερώστε χρόνο για να εξελίξετε τις σχέσεις σας. Για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Και να συνέλθετε από τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Να είστε χαλαροί και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν χρειάζονται το ίδιο».
ot.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook