Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής μίλησε στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή Action Zone για όλα τα ζητήματα της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη σε όλες τις πτυχές του ποδοσφαίρου. Αναφέρθηκε στην δωρεά που έγινε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» από τον σύνδεσμο των παικτών, χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση να πάνε σε μεμονωμένες συζητήσεις οι παίκτες με τις ομάδες, ενώ πήρε θέση και για το θέμα των προσφυγών των παικτών κατά ΠΑΕ διεκδικώντας παλαιότερα δεδουλευμένα τους.
Αναλυτικά όσα είπε στον Χάρη Δημαρά:
Για τη δωρεά μηχανημάτων στο Παπανικολάου:
«Ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο ταξίδι για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δείχνουν με πράξη την αλληλεγγύη τους στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί όλο αυτό το διάστημα έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την υγεία όλων. Μέσα από ένα τηλεμαραθώνιο μαζέψαμε ένα μεγάλο ποσό το οποίο μετατρέψαμε σε ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για να γίνει η δουλειά τους λίγο πιο εύκολη» είπε αρχικά, αναφερόμενος στις δωρεές στα νοσοκομεία και συνέχισε:
«Σε 11 νοσοκομεία θα δώσουμε υλικό, σε εννιά θα δώσουμε μηχανήματα ΜΕΘ και σε δύο μέσα ατομικής προστασίας. Την επόμενη εβδομάδα θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, γιατί δυστυχώς υπάρχει γραφειοκρατία, να παραδώσουμε δύο μηχανήματα στο Παίδων Αγίας Σοφία στην Αθήνα. Εμείς προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε σε βάθος, να το κάνουμε σωστά. Επειδή δεν γνωρίζουμε μας βοήθησε η εταιρεία που τα προμηθευτήκαμε, ενώ πιο πριν επικοινωνήσαμε με τους διευθυντές των νοσοκομείων για να μάθουμε τις ανάγκες τους.
Στο Παίδων θα πάμε την άλλη εβδομάδα άλλα μηχανήματα, διαφορετικά. Για τον Άγιο Δημήτριο έχουμε έτοιμο ένα κρεβάτι ΜΕΘ αξίας 13.000 ευρώ, οι δράσεις μας είναι στοχευμένες. Γιατί κάποιες φορές κάποιος θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρει τι να πάρει. Εμείς βάλαμε από την αρχή σαν στόχο να εμπνεύσουμε με τις κινήσεις μας όλους τους παίκτες. Με την αλληλεγγύη δίνεις και παίρνεις, εμείς προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε και τους ίδιους παίκτες σε αυτό. Είναι σημαντικό να βιώσουν και οι Βιεϊρίνια, Πέλκας ή Ντιγκινί, αλλά και αυτοί που παίζουν σε μικρότερες κατηγορίες, πόσο σπουδαίο είναι αυτό».
Για το αν υπάρχει σκέψη για δράση κατά του ρατσισμού:
«Ο ΠΣΑΠ είναι ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Εμείς και πριν την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είχαμε φτιάξει ένα βίντεο με παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και παίζουν στην εθνική μας ομάδα. Στο μυαλό μας έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο ρατσισμός βρίσκει χώρο και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό. Είναι αρρώστια και δεν χωράει στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο αντιρατσιστικό κίνημα που μπορεί να υπάρξει. Όλοι μαζί, ενωμένοι, αγωνιζόμαστε για να κερδίσει η ομάδα μας».
Για τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες για τις μειώσεις των συμβολαίων:
«Η απόφαση που πήρε ο σύνδεσμος ήταν σοφή. Από την αρχή κατανοήσαμε ότι δεν είναι όλες οι ομάδες και όλοι οι παίκτες το ίδιο. Κάποιος παίρνει μεγαλύτερα ποσά, κάποιος δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Οι 490 παίκτες της Super League 1 είναι 490 διαφορετικές περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες. Οι ομάδες τα βρήκαν με τους παίκτες και οι μειώσεις γίνονται με συμφωνία, όχι μονομερώς. Βρίσκεται, έτσι, μία λύση που είναι δίκαιη. Ο ΠΣΑΠ είχε δίκιο, αυτό αποδεικνύεται».
Εγώ νομίζω πως όλες οι ομάδες συζητάνε με τους ποδοσφαιριστές σε πολύ καλό κλίμα. Το ότι σε κάποιες ομάδες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία δεν σημαίνει ότι έχει έρθει σύγκρουση. Το σημαντικό είναι η συμφωνία να είναι δίκαιη. Η πρόταση της Λίγκας ήταν για μείωση 83%. Πρέπει να πω, ότι σωστά η ΠΑΕ δίνουν κίνητρο στους παίκτες λέγοντας ότι με την επίτευξη των στόχων θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Σίγουρα υπάρχουν παράπονα, αλλά νομίζω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Είμαι αισιόδοξος».
Για το ζήτημα των παλαιών οφειλών:
«Φυσικά και ο ΠΣΑΠ είναι στο πλευρό αυτών των παικτών. Όλων όσων έχουν χάσει χρήματα από τις κομπίνες των ΠΑΕ. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, η διαφορά είναι με τους ελληνικούς νόμους και τους νόμους της FIFA. Θα περιμένουμε το CAS, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να δέχεται ότι ένας εργαζόμενος θα χάσει τα χρήματά του. Φανταστείτε να πτωχεύσει η επιχείρηση που δουλεύετε και εσείς να μην προστατεύεστε. Το 2016 ψήφισε ο Κοντονής έναν αθλητικό νόμο, που προσπάθησε να συμμαζέψει λίγο τα πράγματα.
Αναφέρει ότι από το 2016-2017 και μετά όποια ομάδα υποβιβαστεί και προβιβαστεί ξανά, αν έχει τα ίδια χρώματα και το ίδιο γήπεδο, πρέπει να πληρώσει το 50% των παλιών οφειλών. Αλλά έχει πολλά κενά. Για παράδειγμα, από το 2016 και πριν τι θα γίνει; Από την στιγμή που ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ έπρεπε να υπάρχει ένα ταμείο στήριξης των ποδοσφαιριστών που είναι απλήρωτοι πριν το 2016. Ακόμη, αν δεν προβιβαστεί ποτέ κάποια ομάδα από που θα διεκδικήσει τα χρήματά του ο παίκτης; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ο αλλοδαπός παίκτης έχει το δικαίωμα να πάει στην FIFA, ο Έλληνας όχι, αυτό δεν βασίζεται στην δικαιοσύνη».
Για την αδειοδότηση των ομάδων:
«Δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα για την αδειοδότηση, αν θέλουμε να έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε ότι έχει πέσει στο παρελθόν ιστορική ομάδα και όμως από την επόμενη χρονιά αλλάξαν τους κανόνες για να ευνοηθούν κάποιες άλλες ομάδες. Αν θέλουμε καλό ποδόσφαιρο, όλα πρέπει να κυλούν ρολόι και να υπάρχει επιτήρηση».
Για το υγειονομικό πρωτόκολλο:
«Είχαμε άψογη συνεργασία με την Super League. Μελετήσαμε τα πρωτόκολλα και τα δικά τους και τα δικά μας με την απαραίτητη προσοχή για να οργανώσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα με ασφάλεια. Υπάρχει ανησυχία για τους τραυματισμούς, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το πρωτόκολλο. Είδαμε ότι από την Γερμανία τα μηνύματα δεν είναι καλά, αλλά αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα».