ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Πάγκος
Σε αυτό το Μουντιάλ, τα πράγματα μοιάζουν να είναι πολύ διαφορετικά. Την 22η διοργάνωση στην ιστορία τη σημαδεύουν οι τραγικές ειδήσεις για τις απώλειες ζωών στους εργασιακούς χώρους. Οι καταγγελίες των συγγενών για τις συνθήκες εργασίας και οι δικαστικές διαμάχες δεν μπορούν (και δεν πρέπει) ούτε να κρυφτούν, ούτε να καλυφτούν. Είναι ένα Μουντιάλ στο επίκεντρο σκανδαλολογίας.
Μόλις λίγες μέρες πριν ο Σεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της FIFA όταν είχε γίνει η ψηφοφορία το 2010, παραδέχτηκε: “Για εμένα είναι ξεκάθαρο. Το Κατάρ είναι λάθος. Ήταν μια κακή επιλογή και ήμουν υπεύθυνος για αυτό, ως πρόεδρος εκείνη την εποχή”. Αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις, τότε, του Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει η διοργάνωση να γίνει στις Η.Π.Α. Πρόσθεσε: “Χάρη στις τέσσερις ψήφους του Πλατινί και της ομάδας του από την UEFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ και όχι στις Η.Π.Α. Αυτή είναι η αλήθεια”.
Κατάρ λοιπόν… Η πιο μικρή σε έκταση χώρα (με έκταση 11.637 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.657.333 κατοίκων) που διοργανώνει Μουντιάλ μετά την Ελβετία το 1954. Το πρώτο Μουντιάλ που γίνεται μεσούσης της σεζόν και το πρώτο που θα γίνει στον αραβικό κόσμο. Η Γαλλία είναι η κάτοχος του τίτλου και -σύμφωνα με τη δυναμική των ομάδων- είναι μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μέχρι τώρα, δύο φορές κατάφερε μία χώρα να πάει σε δύο σερί κατακτήσεις. Η Ιταλία το 1934 και το 1938 και η Βραζιλία το 1958 και το 1962.
Οι ζωές που χάθηκαν
πλήθος καταγγελιών
Ρεπορτάζ του Guardian, πέρσι, ανέφερε ότι 6.750 μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους από το 2010. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία κάνει αναφορά σε 7.000 ζωές. Η Daily Mail ανάφερε πρόσφατα 2.823 νεκρούς. Η FIFA αναγνώριζε μέχρι πρότινος την ευθύνη μόνο για τρεις θανάτους. Ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια σε μια ανεξάρτητη επιτροπή για να τα ερευνήσει όλα. Πλήθος καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας. Ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στις κατασκευές ήταν περίπου 275 δολάρια το μήνα, μισθός που αντιστοιχεί σε 1 δολάριο την ώρα. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη FIFA ποσό αποζημίωσης για τους αλλοδαπούς εργάτες. Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν από το Κατάρ και τη FIFA, 330 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις.
Ο τρελός “χορός”
των εκατομμυρίων
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ανάλυση της “Statista” ανέφερε ότι για τη διοργάνωση έχουν ήδη δαπανηθεί 220 δισ. δολ. Για την κατασκευή π.χ. των 8 ολοκαίνουριων γηπέδων (7 νέα και ένα που ανακαινίστηκε) διατέθηκαν έως και 10 δισ. δολ. Νέοι δρόμοι, νέο μετρό αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δωρεάν μεταφορά των οπαδών. Αλλες έρευνες ανεβάζουν το κόστος στα 300 δις δολάρια. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 168 επίσημες εγκαταστάσεις σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων. Είναι δεδομένα το πιο ακριβό Μουντιάλ στην ιστορία. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα υπάρχουν άμεσα έσοδα ύψους 6 δισ. δολ. Στο εμιράτο θα πάνε για τη διοργάνωση 1.2 -1.4 εκατ. από διάφορες χώρες αυξάνοντας τον πληθυσμό του Κατάρ πάνω από 40%.
Στη μέρα της εθνικής γιορτής
θα γίνει ο τελικός
Η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου όταν και θα γίνει ο τελικός. Η 18η μέρα του Δεκέμβρη είναι η εθνική γιορτή του Κατάρ καθώς τότε γιορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας. Αρχικά, η συγκεκριμένη μέρα γιορταζόταν στις 3 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία που το 1971 το Κατάρ έγινε ανεξάρτητο κράτος από την Αγγλία) μετά όμως από απόφαση που πήρε ο Εμίρης στις 21 Ιουνίου 2007, η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου για να θυμίζει μια τέτοια ημερομηνία το 1878, όταν ο Jassim bin Mohammed Al Thani βρέθηκε στην εξουσία του Κατάρ και κατάφερε να ενώσει τις φυλές κατά των ξένων δυνάμεων.