Στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου που θα διεξαχθεί στο Μόναχο ρίχνονται αύριο (15/08) οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.
Την αρχή θα κάνουν οι Κατερίνα Στεφανίδη και Ελένη Πόλακ, οι οποίες στις 11.05 το πρωί θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Η Στεφανίδη μετράει 10 μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις και στόχος της είναι να βρεθεί και πάλι στο βάθρο.
«Εδώ και μία 10ετία η χώρα μας μετέχει στον τελικό του επί κοντώ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με δύο αθλήτριες με εμένα και την Νικόλ Κυριακοπούλου και μάλιστα αν όχι και οι δύο έστω η μία κατακτούσε ένα μετάλλιο. Ελπίζω κάτι ανάλογο να γίνει και φέτος. Θεωρώ πως αν όλα πάνε καλά και περάσω στον τελικό εκεί τον πρώτο λόγο θα έχω εγώ και η Σούτει.
Το 2018 δεν ήμουν το φαβορί, αφού την κορυφαία επίδοση την είχε η Σιντόροβα. Τώρα θεωρώ πως με βάση ότι έχουμε δει αυτή τη χρονιά είμαι η αθλήτρια που πηγαίνει με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, γεγονός που μου δημιουργεί ένα άγχος, αλλά ταυτόχρονα μου δίνει και αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα υπάρχουν. Είδα το στάδιο και εκτιμώ πως ο αέρας θα γυρίζει και πιθανόν να επηρεάζει κάποιες αθλήτριες. Εγώ γενικά είμαι αθλήτρια που αποδίδει όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Από τις συνθήκες του καιρού θα εξαρτηθεί και το πόσο ψηλά θα πάρει ο πήχης.
Από το Όρεγκον και έπειτα ανεβαίνω διαρκώς και το βλέπω και στα αποτελέσματα μου. Πιστεύω πως θα μπορέσω και στο Μόναχο να διεκδικήσει τη βελτίωση του φετινού μου ρεκόρ. Με ευνοεί ακόμη το γεγονός ότι ο πήχης αυτή τη φορά θα έχει πιο ομαλή άνοδο και θα μου επιτρέπει καλύτερη διαχείριση σε αντίθεση με το ότι έγινε στο Όρεγκον.
Όταν έμπαινα στους αγώνες σαν φαβορί είχα την αυτοπεποίθηση γιατί ήμουν πολύ καλά. Δε μου δημιουργεί ανασφάλεια το γεγονός, αν μπαίνω ή όχι σαν φαβορί, αυτό που με επηρεάζει είναι το πως αισθάνομαι εγώ στην προπόνηση και στους αγώνες. Και η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Και στο Γιουτζίν αισθανόμουν καλύτερα και έκανα ρεκόρ χρονιάς, αλλά και Μονακό, όπου έκανα την καλύτερη παρουσία μου σε Diamond League«, δήλωσε η Στεφανίδη.
Τις δικές της πιθανότητες για πρόκριση θα διεκδικήσει και η Πόλακ. Η Ελληνίδα αθλήτρια συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και παρά το γεγονός ότι είχε μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες και διακυμάνσεις, θα προσπαθήσει για το καλύτερο. «Η χρονιά είχε αρκετά θέματα εξαιτίας του προβλήματος της μέσης, που με κράτησε πολύ πίσω. Κατάφερα να αγωνιστώ στο Όρεγκον και πιστεύω πως στο Μόναχο έχω την ευκαιρία να σώσω τη χρονιά. Έχω την πεποίθηση πως θα αλλάξει η εικόνα της χρονιάς μου σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να είμαι στον τελικό κι αν εκεί ο αγώνας είναι γρήγορος, θα μπορέσω να διεκδικήσω κάτι καλό».
Μια ώρα αργότερα η Ραφαέλα Σπανουδάκη μετέχει (15/8, 12.05) στον προκριματικό των 100 μ. στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της καριέρας της. Η Ελληνίδα αθλήτρια τρέχει στην τρίτη προκριματική σειρά των 100 μ. και για να προκριθεί στον ημιτελικό χρειάζεται, είτε να τερματίσει σε μια από τις τέσσερις πρώτες θέσεις ή να πετύχει τον τρίτο καλύτερο χρόνο στο σύνολο των τριών σειρών.
«Πρώτη χρονιά διανύω τόσο δύσκολη χρονιά. Παρότι ξεκίνησα πολύ καλά τη χρονιά στα 60 μ. κι έπειτα στους πρώτους μου αγώνες στον ανοιχτό αντιμετώπισα στη συνέχεια αρκετά προβλήματα. Το μεγαλύτερο είχε να κάνει με τον covid, αφού νόσησα αρκετά βαριά και έμεινα μεγάλο διάστημα μακριά από τις προπονήσεις. Ετσι έχασα την ευκαιρία να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου και σα 200 μέτρα.
Τώρα είμαι εδώ και πιστεύω είμαι πολύ δυνατή στα 100 μ. και ευελπιστώ πως μέσα από τον συναγωνισμό θα μπορέσω να βελτιώσω το φετινό μου ρεκόρ. Θεωρώ πως η πρόκριση στον ημιτελικό είναι εφικτή. Κοιτάω κάθε κούρσα ξεχωριστά, θέλω να τρέξω στον προκριματικό και πάνω από όλα να τελειώσει με έναν καλό χρόνο, Θα ήθελα να έχω προκριθεί και στα 200 μ., ωστόσο κρατάω το γεγονός ότι έκανε 23.50 στη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με πολύ αντίθετο άνεμο».
Το μεσημέρι (13.10) ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Μίλτος Τεντόγλου, θα τσεκάρει το εισιτήριο του για τον τελικό του μήκους. Συμμετέχει στο α΄ προκριματικό γκρουπ και το όριο πρόκρισης έχει οριστεί στα 8,05 μ. επίδοση στις δυνατότητες του αθλητή μας. Ο Τεντόγλου αγωνίζεται κατά σειρά τέταρτος σε ένα γκρουπ όπου ξεχωρίζει ακόμη ο Κάθερες με 8,15 μ. φετινό ρεκόρ και ο Γιούσκα με 8,11 μέτρα.
«Το ρεκόρ αγώνων είναι ο στόχος μου για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παράλληλα θέλω να υπερασπιστώ το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησα το 2018 στο Βερολίνο. Ο αγώνας θεωρώ πως θα έχει ενδιαφέρον. Επειδή ξέρω τους άλτες και τους έχω δει, θα είναι αρκετά ανταγωνιστικοί. Ο Μόντλερ φαίνεται να μην είναι καλά, αλλά νομίζω είναι. Επίσης πιστεύω σε άλλα δύο άτομα τον Γιούσκα και Κάθερες.
Θεωρώ πως ένας από τους δύο θα κάνει την έκπληξη και θα πάει για το βάθρο. Ο κλειστός ήταν άψογος για εμένα. Στον ανοιχτό ήμουν άτυχος δεν πήγε όπως θα ήθελα. Ίσως κάποιες φορές χάνω το κίνητρο μου. Σε αυτό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για εμένα συναγωνισμός σε κάθε αγώνα. Πριν το Μονακό είχα πολύ όρεξη, παρότι πριν δύο ημέρες είχα πάλι αγώνα και ενώ ακολουθούσε το Ευρωπαϊκό περίμενα με ανυπομονησία να αγωνιστώ και να κυνηγήσω κάτι καλό».
Η αυριανή ημέρα θα κλείσει με τον αγώνα της Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στον προκριματικό της δισκοβολίας και τις προσπάθειες των Δημήτρη Τσιάμη, Ανδρέα Πανταζή και Νίκου Ανδρικόπουλου στο τριπλούν. Η έμπειρη δισκοβόλος θα συμμετάσχει στο β΄ προκριματικό γκρουπ (20.25) με στόχο να κάνει μια επίδοση που θα τη στείλει στον τελικό. Το όριο που έθεσαν οι διοργανωτές είναι 63,50 μ.
«Πρώτος στόχος είναι ο η παρουσία στον τελικό. Το όριο είναι υψηλό, ωστόσο δε θα πάει εκεί η πρόκριση. Σε κάθε περίπτωση φέτος πολλές αθλήτριες έχουν ρίξει μακριά και είναι πιθανό να χρειαστούν βολές κοντά στα 60,00 μ. για την πρόκριση. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη με το πως έχει πάει μέχρι τώρα η σεζόν. Δεν μπορώ να μην είμαι άλλωστε, αφού μετά από πέντε χρόνια έκανα ατομικό ρεκόρ.
Έχω ήδη δύο παρουσίες σε τελικό ευρωπαϊκού, οπότε θα ήθελα αυτή τη φορά να είμαι μέσα στην πρώτη οχτάδα».