Σκληρή απάντηση στην Τουρκία, με αφορμή τη ρητορική που έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 4ης ευρωαραβικής συνεργασίας.
«Το λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων και με αυτή την κυβέρνηση θα το επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για τις δικές του επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας «ότι δε χρειάζονται ρητορικές εξάρσεις» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρακτικές της Τουρκίας να αμφισβητεί τα δεδομένα δεκαετιών και να «εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις τόσο όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο».
«Θα ήταν ήταν καλό να μη φορτίζει (σ.σ. η Τουρκία) περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας γενικότερα για το μεταναστευτικό το χαρακτήρισε «κορυφαία πρόκληση», σημειώνοντας ότι είναι «ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας, αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται η αλλεληγγύη μαζί με την αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έγκλημα και να προστατεύτουν τα διεθνή σύνορα».
Παράλληλα, τόνισε, ότι «η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα νησιά ασφυκτιούν, οι δομές της ενωδοχώρας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προλήμβατα».
«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα τους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτίων. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, χρειάζεται αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσων αλλότριων σκοπιμοτήτων».