Την άμεση απόσυρση των περιοριστικών μέτρων για την εστίαση, αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου, επισημαίνοντας πως καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα, ενώ παράλληλα το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα το μόνο που κατορθώνει είναι να γεμίζει τις πλατείες και τους εξωτερικούς χώρους.
Δεν είναι λίγες οι φορές, κυρίως τα Σάββατα, που καταγράφεται κοσμοσυρροή από άτομα, συνήθως νεαρής ηλικίας, σε περιοχές όπως τα Λαδάδικα και όχι μόνον, οι οποίοι συνεχίζουν την ιδιότυπη διασκέδασή τους με μια μπίρα στο χέρι, ο ένας «ασφυκτικά» δίπλα στον άλλον.
«Οι πελάτες μας διαμαρτύρονται για το ωράριο. Έρχονται στο κατάστημα μου και στις 12.00 τα μεσάνυχτα... μετακομίζουν στην κοντινή πλατεία. Θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το μέτρο που αφορά στο ωράριο λειτουργίας. Σαφώς και πρέπει να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που έχει σχεδόν μηδενίσει τα κρούσματα κορωνοϊού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει λόγο ύπαρξης το μέτρο για κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00. Μόνο κακό κάνει στις επιχειρήσεις, όσο και στους ίδιους τους πελάτες. Κάποιοι εκ των οποίων επιλέγουν να συνωστίζονται στη συνέχεια σε εξωτερικούς χώρους» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, υπογραμμίζοντας πως η λειτουργία των καταστημάτων θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 02.00.
«Για να μπορέσουν», όπως λέει, «να λειτουργήσουν περίπου 600 καταστήματα μπαρ, με περίπου 5.000 εργαζόμενους, που άνοιγαν μετά τις 11.00 το βράδυ, θα πρέπει να επιμηκυνθεί το ωράριο λειτουργίας».
«Οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται, η μουσική θα μπορούσε να κλείνει στις 12.00 καθώς κάποιοι επικαλούνται ότι η μουσική είναι αυτή που σηκώνει από τις θέσεις τους τους πελάτες ενός μπαρ. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν, διευρύνοντας η κυβέρνηση το ωράριο λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, να συνεχίζουν τη βραδιά τους απολαμβάνοντας το ποτό τους με όρους ασφαλείας και όχι ασφυκτικά σε πλατείες και πάρκα» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης.
Όπως επισημαίνει, πρόσφατα βρέθηκε σε πάνελ πρωινής εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, που ανάρτησε το σχετικό video στο Facebook της Ένωσης, φάνηκε θετικός για την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης υπάρχει σχετική εισήγηση για κλείσιμο των καταστημάτων στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο τα μέτρα, όπως τόνισε, τα εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.
Αναφερόμενος ο κ. Επιτροπίδης στο θέμα των προστίμων που καθημερινά επιβάλλονται στη Θεσσαλονίκη σε καταστήματα, αλλά και πολίτες για παραβάσεις αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, με αριθμό σημαντικά αυξημένο από ό,τι στην Αττική ή σε άλλες περιοχές, σημείωσε πως «αυτό αποδεικνύει πως η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Δεν πρέπει να καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά».
Το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, έφερε, όπως ήταν φυσικό, και σημαντικά μειωμένους τζίρους στα ταμεία τους. Μία στις τρεις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου, θα βάλει λουκέτο αν δεν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ. Ήδη ο κλάδος στην πόλη, όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, μετρά μείωση προσωπικού που αγγίζει το 40% (που μεταφράζεται σε απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις, καθώς κάποιοι εργαζόμενοι με μειωμένες ώρες εργασίας δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά).
Πηγή: www.voria.gr