ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΙΖΑΚΛΗ
Η Μαριέλα είναι μια 25χρονη που έχει την τύχη να δουλεύει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Από την Αθήνα και την προπονητική κατέληξε σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας όπου εδρεύει η ομώνυμη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ η Σουόνσι. Εδώ και έξι μήνες είναι στο τιμ των αναλυτών της πρώτης ομάδας, σε ένα καινούριο project.
Η Σουόνσι ιδρύθηκε το 1912 και έδρα της είναι το Liberty Stadium όπου χωράει 21.000 θεατές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τελειώσει το πρωτάθλημα μέσα στη δεκάδα και είναι η πρώτη Ουαλική ομάδα που έχει αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και είναι μια ομάδα χωρίς χρέη όπως οι περισσότερες ομάδες στο Νησί. Καλύτεροι της παίκτες είναι οι Γκομίς, Σίγκουρντσον, Αγιού και Φαμπάνσκι.
Η πόλη είναι γνωστή ως η κομητεία του Σουόνσι, είναι παραθαλάσσια και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουαλίας. Στην Σουόνσι έχουν ποσοστό στη διοίκηση και οι φίλαθλοι της ομάδας αλλά φυσικά και υπάρχει και ένας επιχειρηματίας. Στην διοίκηση κανείς δεν κάνει βιαστικές κινήσεις σε οτιδήποτε αφορά την ομάδα. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Μαριέλα, την περυσινή χρονιά η διοίκηση περίμενε να σωθεί η ομάδα και μαθηματικά για να αρχίσει να κάνει εργασίες βελτίωσης στο προπονητικό της κέντρο. Με λίγα λόγια απλώνουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα.
Προσωπική ζωή
Πώς κατέληξες στη Σουόνσι;
«Μετά το ΤΕΦΑΑ και την ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, έπαιζα και μπάσκετ και ποδόσφαιρο μικρή, αποφάσισα να πάρω ειδικότητα στο ποδόσφαιρο γιατί ήταν πιο εύκολη. Σκεφτόμουν να κάνω μεταπτυχιακό στο sports management, αλλά εντελώς τυχαία μπήκα στο χώρο γιατί κάποιος ήθελε γυναίκα προπονήτρια και έτσι ξεκίνησα την προπονητική. Στη Σουόνσι κατέληξα πάλι από τύχη. Διάβαζα για την προπονητική και βρήκα ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (Master Performance Analysis). Αυτό είχε να κάνει με το Performance Analysis.
Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου (το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμη) με βρήκε ένας αναλυτής (Ryan Needs) από τη Σουόνσι που είχε κάνει το ίδιο μεταπτυχιακό με μένα, από το Linkedin. Ήμουν τυχερή που με πήραν τόσο γρήγορα.
Με βοήθησε ο βοηθός προπονητή που ήταν Ισπανός γιατί μου είπε ότι η μισή ομάδα είναι ξένοι και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα.»
Πως ήταν η προσαρμογή σου στην πόλη; Είναι ωραία πόλη το Σουόνσι;
«Το Σουόνσι δεν είναι όπως το Κάρντιφ μου είπε ο βοηθός προπονητή τις πρώτες μέρες. Είναι μικρή πόλη, οι άνθρωποι είναι φιλικοί αλλά ήταν λίγο δύσκολα στην αρχή. Ήταν το πρώτο μου καλοκαίρι μακριά από την Ελλάδα.»
Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στην Αγγλία με το γεγονός ότι είσαι γυναίκα;
«Στην ομάδα δεν το βλέπουν σαν κάτι διαφορετικό, είμαι η μοναδική γυναίκα που δουλεύει στην ανάλυση όπως μου είπε ο υπεύθυνος ανάλυσης, ο Scott Helmich. Το θεωρούν φυσιολογικό να δουλεύει μια γυναίκα στην ομάδα γιατί και σε άλλα πόστα υπάρχουν γυναίκες αν και είμαι η μοναδική στην ανάλυση.»
Τι λένε στη Σουόνσι για τους Έλληνες και πως σε αντιμετώπισαν ως Ελληνίδα;
«Το μόνο που εισπράττω είναι εντυπωσιασμός, είναι μια πόλη-μια ομάδα και το βλέπουν ως κάτι πολύ ωραίο. Δεν σε κρίνουν και δεν σε σχολιάζουν γενικότερα, είναι η νοοτροπία τους έτσι. Δεν είναι όπως η Ελλάδα. Ακόμα και μένα μου φάνηκε περίεργο ότι δεν με αντιμετωπίζουν διαφορετικά.»
Έχεις υπάρξει αθλήτρια;
«Έχω παίξει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, κουνγκ φου, κιγκ μποξινγκ, πατιναζ αλλά πάντα μου άρεσαν τα ομαδικά όπως το ποδοσφαιρο και το μπασκετ. Στο ποδόσφαιρο έπαιξα μέχρι Γ εθνική αλλά με κέρδισε το μπάσκετ που έπαιζα από τα 12 ως τα 24. Δυστυχώς εδώ στη Σουόνζι δεν υπάρχει γυναικεία ομάδα μπάσκετ.»
Όταν σπούδαζες ΤΕΦΑΑ στην Ελλάδα πίστευες ότι στα 25 σου θα βρίσκεσαι στη Σουόνσι;
«Δεν είχα σκεφτεί καν τη συγκεκριμένη δουλειά, πριν μπω στα ΤΕΦΑΑ σκεφτόμουν το εξωτερικό αλλά όταν μπήκα στη σχολή οι γονείς μου μού είπαν να τελειώσω τη σχολή μου και μετά να πάω για μεταπτυχιακό.»
Σκέφτεσαι την επιστροφή στην Ελλάδα;
«Γενικότερα σκέφτομαι να γυρίσω, αλλά όχι σύντομα. Θέλω να πάρω την εμπειρία πρώτα , θέλω να κάνω κάτι δικό μου όπως μια ακαδημια αγοριών όταν γυρίσω. Και στην ακαδημία στη Σουονσι βλέπω τι κάνουν και πως κινούνται. Σου ανοίγουν πιο πολλές πόρτες εδώ. Έχω πολλά ακόμα να μάθω.
Αν γυρίσω στην Ελλάδα θα μείνω στάσιμη. Εδώ θα εξελιχθώ. Κάθε μέρα που περνάει μαθαίνω και κάτι που με βοηθάει.»
Performance analysis
Για το performance analysis και τις αρμοδιότητές της:
«Η ανάλυση είναι μια διαδικασία ανάλυσης παικτών, ατομικά κυρίως, για να βοηθήσεις την προπονητική διαδικασία. Συνήθως ο αναλυτής βοηθάει στο τεχνικό-τακτικό κομμάτι αλλά και στο σκάουτινγκ.Είναι ξεχωριστό κομμάτι από το σκάουτινγκ αλλά είναι αλληλένδετα. Έχω στην οθόνη μου τον αγώνα που θα αναλύσω και κάποια κουμπιά. Βλέπω κάποιες ενέργειες που κάνουν οι παίκτες και που μας ενδιαφέρουν ως ομλαδα και πατάω το αντίστοιχο κουμπί. Στο τέλος βγαίνουν στατιστικά και βίντεο για τους παίκτες με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Μετά όλα αυτά περνάνε σε ένα database και τα επεξεργαζόμαστε. Ο δικός μου ρόλος είναι να βλέπω τα ματς της Πρέμιερ Λιγκ και ένα εκ των τριών πρωταθλημάτων που παρακολουθούμε (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία). Αναλύουμε ατομικά τους παίκτες και πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να το δείξουμε και στους δικούς μας ποδοσφαιριστές.»
Για το αν υπάρχει ως κλάδος στην Ελλάδα:
«Δεν υπάρχει. Ξεκίνησε από το moneyball στην Αμερική. Είναι καινούριος ο κλάδος και στο εξωτερικό. Την ανάλυση στην Ελλάδα την κάνει ο βοηθός προπονητή ή κάποιος από το τεχνικό τιμ. Είναι σαν να παίζεις Football Manager.»
Για το συναίσθημα του να βρίσκεσαι στο επιτελείο μιας ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ:
«Επειδή ήρθαν σιγά σιγά τα πράγματα, είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο, δεν το βλέπω ως όνειρο που πραγματοποιήθηκε αλλά όταν το βλέπεις καθημερινά το απομυθοποιείς. Σίγουρα όταν βλέπεις πως είναι αισθάνεσαι τυχερός, αλλά εκτός από τύχη χρειάζεται και ικανότητα για να μείνεις.»
Για το πως είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά:
«Κατά τις 8.30 πηγαίνω στο γραφείο. Βλέπω–αναλύω δύο παιχνίδια, ένα της Πρέμιερ Λιγκ και ένα άλλο. Συνήθως κάνουμε μέχρι Τετάρτη την Πρέμιερ και μετά τα άλλα. Κάνω 3 ώρες για να αναλύσω ένα παιχνίδι. Δε δουλεύω τα Σαββατοκύριακα, πηγαίνω στο γήπεδο όμως για να δω το παιχνίδι. Αν χρειαστεί θα βοηθήσω και τους συναδέλφους αναλυτές που βρίσκονται στο γήπεδο εκείνη τη στιγμή.»
Για το αν ασχολείται μόνο με την πρώτη ομάδα:
«Τα ματς της Πρέμιερ δεν τα χρησιμοποιούμε για μεταγραφές αλλα κυρίως για σκάουτινγκ του αντιπάλου. Η ομάδα έχει μία εφαρμογή με βίντεο που το έχει όλη η ομάδα για να δει ότι θέλει από αντιπάλους. Βλέπει ο ποδοσφαιριστής και μόνος του τι θέλει να δει από τους αντιπάλους του. Τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε αντιπάλου με επεξηγήσεις από κάτω για να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Κυρίως με την πρώτη ομάδα ασχολούμαι. Προσπαθούν να το εξαπλώσουν για να γίνει ένα με την ακαδημία. Δεν έχω επαφή σαν δουλειά με την ακαδημία. Υπάρχουν άλλοι αναλυτές στην ακαδημία. Στην Αγγλία υπάρχουν πολλοί αναλυτές.»
Για το σε πόσες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ υπάρχει τιμ από performance analysts:
«Σε όλη την Πρέμιερ και την Τσάμπιονσιπ αλλά και σε κάποιες ομάδες της Λιγκ 1. Σίγουρα υπάρχουν πάνω από 4 αναλυτές σε κάθε ομάδα.»
Για το συμβόλαιό της και αν οι αποδοχές της φτάνουν για να ζήσει στην Ουαλία:
«Επειδή είναι καινούριο το πρότζεκτ, το συμβόλαιό μου είναι για ένα χρόνο. Σίγουρα αν δεν πέσει η ομάδα, θα γίνουν περισσότερα πράγματα. Με τον μισθό που παίρνω, μπορώ άνετα να ζήσω και σε σπίτι που μένω μόνη μου.»
Για την πιο δύσκολη ομάδα για να αναλύσει:
«Η ομάδα που κάνει τις πολλές ενέργειες που μας ενδιαφέρουν όπως η Άρσεναλ και η Μπαρτσελονα, οι τεχνικές ομάδες δηλαδή.»
Για το αν βοηθάει η δουλειά της στο να κάνει η ομάδα«σωστές» μεταγραφές:
«Είναι νωρίς για να το πω αυτό γιατί δεν έχει γίνει κάποια μεταγραφή με βάση τη δουλειά μας μιας και είναι καινούριο το project. Έχει βοηθήσει πολύ στην ανάλυση του αντιπάλου αλλά και να έχουμε database από παίκτες.»
Για το ποιον παίκτη θα σύστηνε ανεπιφύλακτα στον προπονητή της ομάδας για να αγοράσει:
«Τον Ομπαμεγιάνγκ αλλά δεν μπορεί να τον πάρει η ομάδα γιατί είναι πολύ ακριβός.»
Για το σε ποιές θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η Σουόνσι τον Γενάρη:
«Η ομάδα χρειάζεται επιθετικό. »
Για τον Γκάρι Μονκ:
«Τον έζησα λίγους μήνες, ήταν φιλικός και ανοικτός , μας είπε ότι είναι μια καλή περίοδος για να δουλέψεις στη Σουόνσι. Ήταν ποδοσφαιριστής μέχρι πριν από δύο χρόνια και για όλους ήταν λίγο περίεργο όταν έφυγε γιατί ήταν στην ομάδα από το 2000 και από την 4η κατηγορία, έχει υπάρξει και αρχηγός.»
Για τον επόμενο προπονητή της ομάδας:
«Έχει γραφτεί για τον Μπιέλσα και για τον Πογιέτ αλλά δεν ξέρω κάτι. Σίγουρα πιστεύω ότι θα πάρουμε κάποιον. Πάντα η Σουόνσι κάνει την έκπληξη στους προπονητές όπως ο Μονκ , ο Λάουντρουπ ή ο Ρότζερς στο παρελθόν.»
Για το πώς της φάνηκε η Boxing Day:
«Εδώ έχουν τα Χριστούγεννα σαν κάτι πολύ μεγάλο. Το όνομα της Boxing Day βγήκε γιατί εκείνες τις μέρες ανοίγουν τα δώρα τους. Είναι μια ατμόσφαιρα γιορτινή , οι οικογένειες πηγαίνουν στα γήπεδα. Απλά ζεις κάτι διαφορετικό στην ατμόσφαιρα, πιο γιορτινό. Μπορεί να μην είναι κάτι διαφορετικό αλλά όταν το ζεις είναι αξιοσημείωτο, είναι παράδοση για τους Άγγλους. Τους αρέσει όλο αυτό όπως και τα δυό Κύπελλα, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Αγγλίας.»
Γενικές πληροφορίες
Είναι εύκολο ένας νέος να βρει δουλειά στην Αγγλία σε αυτό που επιθυμεί;
«Κοιτάνε πολύ την εμπειρία εδώ, αλλά το καλό είναι ότι οι νέοι δουλεύουν από τα πανεπιστήμια οπότε δεν χάνουν χρόνια, δεν περιμένουν να τελειώσει το πανεπιστήμιο για να δουλέψεις, τα πανεπιστήμια σου δίνουν την ευκαιρία να κάνεις το βιογραφικό σου. Αν δεν είσαι Άγγλος είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι δύσκολο να βρεις μια οποιαδήποτε δουλειά αλλά είναι δύσκολο να βρεις αυτό που θέλεις από την αρχή.»
Ποιό θεωρείς ότι είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου;
«Σαν brand name είναι η Πρέμιερ Λιγκ , σαν ποδόσφαιρο ίσως και να μην είναι. Εμένα μου αρέσουν το ισπανικό και το γερμανικό ποδόσφαιρο.»
Ποιόν θεωρείς καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο;
«Τον Λιονέλ Μέσι. Πέρα από τον Μέσι, μου αρέσει ο Αλέξις Σάντσεζ. Δεν υπάρχει σύγκριση του Μέσι με τον Ρονάλντο.»
Ποιόν ποδοσφαιριστή μπορείς να αναλύσεις πιο εύκολα;
«Δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο, αλλά το πόσο προβλέψιμος είναι. Όσο πιο καλός είναι κάποιος είναι πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις τόσο πιο πολλά πράγματα κάνει και είναι λιγότερο προβλέψιμος.»
Έχεις κάνει ανάλυση σε κάποιον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Όχι αλλά έχουμε κάνει ανάλυση σε Έλληνες του εξωτερικού όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Καράμπελας.»
Τι έχεις να πεις για τον Μπερμπάτοφ;
«Δεν έχω κάνει ποτέ ανάλυση στον παίκτη αλλά μου άρεσε πάντα. Μπορεί να ήταν αργός αλλά είναι ηγέτης μέσα στο γήπεδο αν και εκτός αυτού δεν μιλάει πολύ. Μου αρέσουν οι ποδοσφαιριστές-ηγέτες. Ο κάθε παίκτης ξέρει να διαχειρίζεται τον εαυτό του.
Μου αρέσει ο Μπερμπάτοφ γιατί είναι ένας παίκτης που είναι καλός τεχνικά, είναι ντελικάτος.»