Ένα σφύριγμα, μία μπάλα και εκατομμύρια τηλεθεατών να περιμένουν τη σέντρα σε ένα ακόμα EURO, αυτό του 2020 που πήρε... «μεταγραφή» για έναν χρόνο αργότερα, με την Πορτογαλία -κάτοχο του τροπαίου- να είναι η μοναδική ομάδα που έχει διατηρήσει τα σκήπτρα για πέντε έτη!
Το Metrosport.gr, λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα, σας βάζει στο δικό του γήπεδο και παραθέτει πληροφορίες, tips και όσα θέλετε να ξέρετε για τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του καλοκαιριού.
Ας δούμε μαζί τον 5ο όμιλο:
Η «φούριας ρόχας» που... ψάχνεται
Η Ισπανία μπαίνει στον θεσμό με στόχο να πραγματοποιήσει μία πορεία αντάξια των όσων είχε πετύχει κατά το παρελθόν, όπου αποτελούσε φόβητρο για κάθε της αντίπαλο. Η «φούριας ρόχας» μετά τον τραυματισμό του Σέρχιο Ράμος, θα βρεθεί για πρώτη φορά χωρίς παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης στην αποστολή της, με τον Λουίς Ενρίκε να αφήνει επίσης εκτός τους Νάτσο, Καρβαχάλ, Λούκας Βάσκεθ αλλά και τους Ισκο και Ασένσιο. Οι Ισπανοί, έχουν κατακτήσει το τρόπαιο του θεσμού 3 φορές μέχρι στιγμής, το 1964, το 2008 αλλά και την αμέσως επόμενη διοργάνωση, το 2012, ενώ το 2016, έφτασαν στους «16» του θεσμού χωρίς να μπορούν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ιταλίας, από την οποία ηττήθηκαν με 2-0.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Λουίς Ενρίκε
Ο Ισπανός ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας του, ωστόσο 244 ημέρες μετά έθεσε την παραίτηση του στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για προσωπικούς λόγους αλλά τον Νοέμβριο ανέλαβε ξανά τα ηνία της ομάδας με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 - εκτός απροόπτου -. Μέχρι να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής καθόταν στην άκρη του πάγκου της Μπαρτσελόνα με την οποία έκανε πράγματα και θαύματα κατακτώντας τα πάντα στο διάβα του.
ΑΣΤΕΡΙ: Μορένο
Τι άλλο να κάνει; 46 συμμετοχές, 30 γκολ και 11 ασίστ. Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν μεγάλο λόγο για να αποτελεί τον παίκτη βαρόμετρο στη φετινή πορεία της Ισπανίας στο θεσμό και ειδικότερα μετά την κατάκτηση του τροπαίου του Europa League από την Βιγιαρεάλ.
Μία ομάδα έμπειρη, μεστή που θέλει να διαψεύσει όσους την θεωρούν «ξεγραμμένη» στον πέμπτο όμιλο, αυτή είναι η Σουηδιά. Η καλύτερη της παρουσία ανήκει στο μακρινό 1992 όταν και έφτασε στον ημιτελικό του θεσμού, αλλά από τότε και έπειτα δεν έχει να παρουσιάσει κάτι δελεαστικό στο ποδοσφαιρικό κοινό, εκτός από την παρουσία του «killer» Ζλάταν! Οι ίδιοι έχουν θέσει ως στόχο τους το να περάσουν το πρώτο στάδιο του θεσμού και να δουν το όνομα τους στην λίστα με τις ομάδες που θα αποτελέσουν τα ζευγάρια της νοκ - άουτ φάσης του EURO 2020.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάνε Αντερσον
Ο ιθύνων νους πίσω από την ομάδα ακούει στο όνομα του Γιάνε Αντερσον. Ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας πριν από πέντε έτη, το 2016, οδηγώντας την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αλλά και σε μία καλή πορεία στο Nations League. Από άποψη σχηματισμού, ο ίδιος είναι θυσιασώτης του 4-4-2, που δύσκολα βγαίνει από το μπλοκάκι του.
ΑΣΤΕΡΙ: Ντέγιαν Κουλουσέφσκι
Η απουσία του Ζλάταν, από μόνη της δημιουργεί την ανάγκη να βρεθεί ένας ηγέτης στον αγωνιστικό χώρο και τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να πάρει ο Κουλουσέφσκι, καθώς ο παίκτης της Γιουβέντους έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μαζί του συμπαραστάτη, θα έχει τον ταλαντούχο, Αλεξάντερ Ισάκ, που είναι μόλις 21 ετών αλλά αποτελεί ένα από τα μεγάλα next big things του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Πολωνία: Ο «Λέβα» και ο Κάρολ που ψάχνει μία ευκαιρία
Η ομάδα του «Λέβα» ο οποίος στα προκριματικά της διοργάνωσης έδειξε τον δρόμο προς την τελική φάση της διοργάνωσης στους συμπατριώτες του με τα έξι γκολ που πέτυχε, θέλει να την φέρει πιο κοντά από ότι σταμάτησε το 2016, όταν είχε αγγίξει το όνειρο της πρόκρισης στα ημιτελικά, αλλά στα προημητελικά συνάντησε την Πορτογαλία (που κατέκτησε και το τρόπαιο), η οποία την κέρδισε στα πέναλτι με 5-3. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αποτελούν φαβορί για την πρόκριση στον όμιλο πίσω από την Ισπανία, καθώς δεν υστερούν απέναντι στην Σλοβακία και την Σουηδία. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε βέβαια και στον... «Θεσσαλονικιό», Κάρολ Σφιντέρσκι, που καραδοκεί για μία θέση στο ροτέσιον για να εκτινάξει την αξία του μέσα από ένα γκολ.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πάουλο Σόουζα
Η σιγουριά που εμπνέει η παρουσία του στην άκρη του πάγκου της ομάδας είναι αδιαμφησβήτητή καθώς αποτελεί έναν από τους έμπειρους προπονητές της διοργάνωσης, έχοντας προπονήσει μέχρι στιγμής ομάδες πρώτης... γραμμής όπως Λέστερ, ΚΠΡ, Σουόνσι και Φιορεντίνα, ενώ στα τρία παιχνίδια που έχει κοουτσάρει την ομάδα, δεν αλλάζει το αγαπημένο του 3-5-2.
ΑΣΤΕΡΙ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος εκτός από τον Ρόμπερτ των Πολωνών; Δύσκολα. Οπότε σε όσα αναφέραμε στην εισαγωγή μας, προσθέστε πως ο ίδιος αναζητά τον ιδανικό «συγκάτοικο» στην κορυφή της επίθεσης, με τον ίδιο μάλιστα να έρχεται με φόρα... από τη φετινή Γερμανική λίγκα στην οποία κατέρριψε τα... ΠΑΝΤΑ! Τώρα με την ΕΘνική του ομάδα είναι έτοιμος να «σπάσει» ένα ακόμα, καθώς θέλει ένα ακόμα για να πιάσει τον Γιάκουμπ Μπουαστσικόφσκι που είναι ο all time σκόρερ της Πολωνίας με 21 γκολ σε επίπεδο ανδρών.
Την έκπληξη απέναντι σε Σουηδία και Πολωνία θέλει να κάνει η Σλοβακία η οποία θέλει να επαναλάβει την πορεία που έκανε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όταν και έφτασε μέχρι τους 16, εκεί όπου την σταμάτησε η Γερμανία με το επιβλητικό 3-0. Η ίδια διαθέτει ένα ρόστερ με μεγάλη εμπειρία και παίκτες που ξέρουν τι θα πει διάκριση, όπως ο Μάρεκ Χάμσικ.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Στέφαν Τάρκοβιτς
Μπορεί να ξεκίνησε ως βοηθός στην Εθνική το 2013, όμως 5 χρόνια αργότερα και ειδικότερα το 2018, ανέλαβε τα ηνία της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός, ενώ έπειτα έγινε ο technical director της ομάδας, ενώ το 2020, πήρε και επίσημα τη διαχείριση του συνόλου ως πρώτος προπονητής.
ΑΣΤΕΡΙ: Μάρεκ Χάμσικ
Ο συμπαίκτης του Βερνμπλουμ στην Γκέτεμποργκ, αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας και παρά το ότι η καριέρα του βρίσκεται σε καθοδική πορεία, η εμπειρία του και τα παιχνίδια που έχει στα πόδια του, αποτελούν το μεγάλο του «όπλο» για να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ομάδας που θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω στη νοκ άουτ φάση.